Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Obisk podjetja CeWe - Fotoknjige

Avtor:Matjaž Intihar
25.01.2008 14:04

Robert Gajšek

Že na lanskem fotosejmu Photokina sem napovedal, da bodo Fotoknjige tisto, kar bo v letu 2007 prišlo tudi na naš trg. Že na samem sejmu pred letom dni je podjetje HSH d.o.o. iz Ljubljane napovedovalo sodelovanje z nemškim CeWe in skorajšnji prihod na naš trg. S pomočjo fotolaboratorijev po celotni Sloveniji (že preko 60 odjemalnih mest) imamo že pol leta možnost izdelati fotoknjigo s programom v slovenskem jeziku in osebno prevzeti fotoknjigo v bližnjem fotolaboratoriju, ki ima pogodbo s podjetjem HSH. Prav v času, ko se je vzpostavila konkurenca tudi z domačimi ponudniki fotoknjig pa je prišlo vabilo za ogled največjega ponudnika fotoknjig v Evropi, podjetje CeWe. Vabilu smo se z veseljem odzvali in prvi vtisi so v članku predstavljeni tudi vam. Matjaž Intihar

 


 

 

Pa poglejmo v ozadje! Kako Moja CeWe fotoknjiga nastane v za naše slovenske razmere pravi fototovarni.

V sredo 5.12.2007 smo si Roman Habicht, Matjaž Intihar in jaz, ogledali tovarno CEWE Color v Munchnu. V podjetju CeWe Color so nas pričakali direktor Stephan Johannes Reinhold, Franc Stare , Tarik Kasumović. Tovarna je res ogromna in bogato opremljena. CEWE Color ima 19 proizvodnih obratov v Evropi. Fotoknjige za Slovenijo delajo v Munchnu. Komunikacija je bila zelo preprosta, saj gospod Stare govori slovensko, gospod Kasumović pa hrvaško. Fotoknjige tiskajo s stroji HP Indigo 5000, katerih imajo v vseh svojih obratih že preko 15. Enak je tudi v Lendavi pri Digifotu.

 

Na izdelavi fotoknjig dela okrog 50 ljudi. Naredijo pa jih od 1.500 do 10.000 na dan.

Veliko naročil je pred novim letom in za naročila, ki bodo prispela po 15.12.07, ne garantirajo, da bodo dostavljena pred novoletnimi prazniki, kljub temu, da takrat delajo tudi ponoči in čez vikende.

Slovence so pohvalili, da smo odlični odjemalci fotoknjig, saj jih naročimo, kljub svoji majhnosti, več kot Poljaki.

Program za izdelavo fotoknjig v Sloveniji nosi številko verzije 2.7., v nemščini je že verzija 3.3.3. Januarja bo tudi nemška verzija za MAC-a. Kasneje pa še angleška. Izdelava knjig je kakovostna, tako tisk kot vezava. Meni so najbolj všeč knjige s trdimi potiskanimi platnicami. V tovarni pravijo, da je takšen okus večine Slovencev. Fotoknjige so na zunaj kot prave tiskane knjige, medtem ko so ostale vezave bolj podobne kakšnim diplomskim nalogam ali pa katalogom. Sicer pa so okusi različni.

Seveda, ne gre brez preizkusa nemške verzije 3.3.3.

Fotoknjige so novejši produkt, število naročil se strmo dviga. Ne morem pa predvideti, ali bo to šlo na račun izdelave klasičnih fotografij, ali pa bodo uporabniki natisnili svoje fotografije, ki bi ostale na CD-jih in na trdih diskih. Fotoknjiga namreč ni čista zamenjava za fotografijo, kajti pri knjigi ste lahko bistveno bolj kreativni. Fotografija nima več omejenih stranic na 9*13cm ali 10*15cm, ampak si lahko naredite izreze, ki se vam za motiv zdijo najprimernejše. Tako lahko za panoramo uporabite zelo podolgovat izrez, ali pa za kolaže kaj bolj kvadratnega...

 

V tovarni pa je zaenkrat izdelava fotoknjig samo majhen segment njihovega dela. Saj naredijo 400.000.000 fotografij letno, cel koncern pa preko 3 milijarde letno. Vsak od 10-tih strojev v Münchnu ima kapaciteto 20.000 fotografij na uro.

 

Poleg tega še skenirajo stare slike in jih presnemavajo v digitalno obliko.

 

Izdelujejo tudi potiske na skodelice, majice in podobno. Še vedno imajo 40% izdelave fotografij iz filmov, vendar se ta delež z vsakim dnem zmanjšuje na račun digitalne fotografije, prav tako se vsi filmi že digitalizirajo in digitalno osvetljujejo.


Potisk skodelic.


Tiskanje razno raznih osebnih napisov ali slik na skodelice je tudi pri nas zelo popularno ob koncu leta.

Seveda pa to pomeni dodatno drago opremo.

Fascinantno izgledajo njihovi računalniški strežniki sprejem fotoknjig in fotografij v digitalni obliki.

 

Zaloge papirja za dnevno potrošnjo so enake kot letne zaloge za Slovenijo.

 

 

Ko pa je vse narejeno je velik del še logistika razpošiljanja izdelkov. To pa zgleda kot sortiranje pošte na v kakšnem poštnem centru. Večina je avtomatska z vozički, ki se vozijo pod stropom in spuščajo pošiljke v določene predale.

Zanimivo pa je tudi v kletnih prostorih, kjer je manjša kemična tovarna. Stroji za pripravo kemikalij in seveda tudi za reciklažo. Vse je zelo čisto. Čeprav si zraven več ton kemikalij jih ne vonjaš. Zanimiv je tudi podatek, da z recikliranjem foto kemije, letno pridelajo 3 tone čistega srebra. Direktorja smo vprašali s čem več zaslužijo z izdelavo slik ali reciklažo in smo v odgovor dobili samo skrivnosten nasmešek.


Čisto srebro pridobljeno po postopku elektrolize.

Ob diskusiji z gospodom Kasumovićem in gospodom Staretom, smo bili presenečeni, kako so na tekočem z dogajanjem v Sloveniji in s portalom e-fotografija. Ko sva z Matjažem hotela pokazati neko diskusijo na temo fotoknjige na forumu e-fotografija in sva iskala kje je to, naju je skoraj pobralo, ko nama je gospod Kasumović povedal, da je to na strani 33. Portal je v večji meri presegel slovenske meje, kot bi si lahko mislil.


Avtor članka Robert Gajšek si ob digitalnem tiskarskem stroju HP Indigo ogleduje delovne naloge.

Pred enim letom sem na Photokini v Kolnu prvič videl ponudbo fotoknjig. Danes je knjiga tudi pri nas in to s strani več ponudnikov. Zainteresiranih kupcev je vedno več. Estetika je pomembna in stranke in ta produkt si preprosto želijo. Vsekakor pa je lepše in lažje nekomu ponuditi v ogled knjigo, kot pa debel in neroden foto album, v katerem so slike skrite za plastično in bleščečo folijo.

Tako na primer fotoknjigo uporabljajo:

- obrtniki za estetsko predstavitev svoje ponudbe,

- šole za izdelavo foto kronike in predstavitev določenih pomembnih projektov, ali 9 letnega pregleda dela neke generacije šolarjev,

- družinska fotografija je polna dogodkov, ki sodijo v zaključeno celoto: popotovanja, poroke, rojstva, rojstni dnevi, gradnja hiše, dopusti...

Na trgu je veliko ponudnikov. Do sedaj smo že obiskali DigiFot iz Lendave (članek) in CeWe iz Munchna, ki izdeluje knjige (Moja CeWe fotoknjiga) za www.digifotolab.si. V pripravi so že opisi programov štirih naših večjih ponudnikov fotoknjig. Odločitev, kje boste izdelali vašo fotoknjigo pa je vaša.

 

Obisk podjetja CeWe, predstavitev v video zapisu.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com