Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus Camedia SZ-11 in SZ-14 / Majhno vendar široko uporabno

Avtor:Matjaž Intihar
24.03.2012 13:08
Stran:

Olympus predstavlja nove modele z nezmanjšano hitrostjo in širino modelov. Kljub temu, da je podjetje zašlo v veliko krizo zaradi notranjih finančnih malverzacij, pa foto oddelek ne miruje. Kot da njihove notranje krize ni.

Olympus je bil vedno močan med modeli mega zum kamer. Če so bile včasih te kamere relativno velike, težke, je sedaj že nekaj let drugače. In to prav po zaslugi Olympus. Še iz časov analognih OM kamer so bili znani kot tisto podjetje, ki zna celoto spraviti v manjše ohišje kot konkurenca. Če pri kamerah DSLR to niti ni tako močno pomembno, pa je še kako pri kompaktnih mega zum kamerah.

In serija SZ to Olympus poslanstvo še kako lepo izpolnjuje. Obenem je tu še presenečenje. Ali je presenečenje tu zato, ker se je prav zaradi notranjih težav Olympus streznil, ali pa je zraven kakšen drug razlog. Niti ni pomembno! Kajti Olympus kameri SZ-11 in SZ-14, mi zopet dajeta vero, da nam lahko tudi kompaktna kamera z več točkami na tipalu, da zadovoljivo kakovostno fotografijo. Zadnjih 10 let smo ob testiranjih kompaktnih kamer pri vseh proizvajalcih, z vsako novo serijo dobili več točk in slabšo kakovost slike.
Kameri Olympus SZ-11 in SZ-14 nudita še nekaj zanimivih efektov (MAGIC), ki v fotografijo vnašajo možnost zabave in smešne fotografije. Saj temu so kompaktne kamere lahko tudi v namen. Ne samo klasičnemu fotografiranju ampak tudi zabavi.


Vklopljena kamera pri 25mm (ekv.35mm)

 

Izgled, velikost, teža

Za kameri z 20X (25-500mm ekv.35mm) in 24X-nim (25-600mm ekv.35mm) optičnim razmerjem imata zelo kompaktno ohišje. Še celo več. Poleg kompaktnosti in zanimive oblike je odlično tudi držanje v roki. Desni del je rahlo izbočen in z dobrim držalom. Kameri sta si enaki po obliki, velikosti (106,5x68,7x39,5mm), kot teži 216g. Enaki sta Li-ION bateriji (LI-50B), polni se jo preko USB napajalnika. Zaslon je velik 3 palce in s solidno ločljivostjo 460.000 točk.


Vklopljena kamera pri 600mm (ekv.35mm)


Izbirnih gumbov ni veliko, kar še dodatno doprinese k prijaznosti uporabe. Zaslon je velik 3 palce, ločljivosti 460.000 točk.

SZ-14 ima ohišje v zunanjem delu odetu v aluminij. Zgornji del je iz trdne matirane plastike. Tako da SZ-14 lahko komu deluje kot bolje izdelano ohišje. Bliskavica je pri obeh kamerah na zgornjem delu, z gumbom ob objektivu pa jo je treba sprostiti. V nasprotnem primeru bliskavica ne deluje niti v načinu iAUTO.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com