Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus OM-D E-M10 / Kompaktnost v vseh pogledih

Avtor:Matjaž Intihar
22.10.2014 16:44
Stran:

Olympus nas lepo spominja na svojo uspešno zgodovinsko pot. S kamerami PEN (test PEN kamer) so se spomnili manjših reporterskih fotokamer s polovičnim, pokončnim formatom iz leta 1959. V mikro 4/3 razred so leta 2012 prinesli legendarno ime OM, katerega so prvič uporabili leta 1973 na analogni fotokameri OM-1.
Leta 1979 so predstavili verzijo za hobi fotografe OM-10. Torej 35 let za tem smo dobili digitalno OM-D 10.

Ni kaj, Olympus ima tradicijo in vizijo. Vizija izpred 40 let nam še danes podaja kompaktnost in podobno obliko. V 70-tih je bilo ime OM nekaj posebnega, sinonim za majhnost v svetu fotokamer DSLR.

Ob že znanih kompaktnih sistemskih kamer sistema m4/3 z imenom PEN, smo dobili še Olympus OM-D E-M5 (test) in OM-D E-M1 (test) ter zdaj še novo različico OM-D E-M10. Vse tri kamere so na zunaj zelo podobne analognim OM in vsaka hitro dobi svoje privržence. Predvsem ljubitelji Olympus kamer, ki so že uporabljali njihov digitalni E sistem, so te kamere hitro posvojili. Na proti že znanim kameram PEN, imajo OM-D kamere dodano iskalo. Sicer elektronsko (EVF), vendar je mnogim povsem zadovoljivo.

OM-D sistemske kamere žele prikazati kompaktnost v merah in primerljivost s kamerami DSLR. V marsikateri primerjavi jim je uspelo, vendar imajo za širšo množico možnih uporabnikov tudi pomankljivosti. Prav majhno ohišje in posledično držalo na prvi OM-D kameri E-M5, kar kliče po dodatnem držalu, ki ga je možno dokupiti. Držalo, kot samo kamero so odlično povečali na OM-D E-M1. Nova, OM-D E-M10 pa je namenjena predvsem tistim, ki si žele tehnično odlično, vendar res majhno kamero. Zato je držalo zopet na meji dobre uporabnosti.

Olympus je s predhodnico E-M5 presenetil z "retro" obliko glede na analogno OM-1 in njej podobnimi merami. Pri kameri E-M1, ki je na najvišji stopnici kamer OM-D, so majhnosti in "retro" obliki dali opazno manj povdarka. Olympus OM-D E-M10 pa je zopet drugačna. V merah so jo približali tistim, ki si žele res nekaj majhnega in funkcijsko približali starejši E-M5, da E-M1 ostaja vodilni model OM-D serije. Seveda nam kompaktnost lahko še v večji meri nudijo kompaktne kamere. Vendar sedaj govorimo o sistemskih kamerah, ki prinašajo visoko tehnično kakovost fotografije in izmenljive objektive.


Držalo je majhno, kamero se težko drži v roki. Izreden pa je objektiv. Tudi tega so močno pomanjšali in je vsaj 2X manjši od vseh drugih kit zum objektivov.

 

Ohišje

Olympus OM-D E-M10 ima ohišje z magnezijeve zlitine v velikosti samo 119x82x46mm. Teža kamere je zgolj 396g.
Ohišje je zaščiteno na vlago, prah, dežne kaplje.
Glede rokovanja s kamero in nastavitvami rabimo nekaj časa, da se navadimo na majhnost. Vendar bo uporabnik, ki si želi majhno ohišje hitro spoznal te prednosti.

Primerjava velikosti s kompaktno kamero višjega razreda Canon G1 X.

Kako kompaktna je OM-D E-M10 se vidi v primerjavi s polnoformatno 35mm kamero Nikon D750.

Še bolj opazna razlika v velikosti je iz strani. Če bi na kameri dodali še osnovna objektiva bi bila razlika v velikosti in teži še bolj drastična.

 

Tehnika

Kamera Olympus OM-D E-M10 je iz sistema mikro 4/3. Ta je v razredu kompaktnih kamer z izmenljivimi objektivi. Imenujemo jih tudi kompaktne sistemske kamere (CSC).

V bistvu je Olympus pri kamerah OM-D združil DSLR lastnosti in elektronska pomagala. Po obliki kot uporabniški vrednosti je to kamera iz pogleda DSLR. Glede majhnosti, kompaktnosti, elektronskega iskala (EVF) pa ostaja v svojem razredu. Le s to razliko, da jo EVF iskalo postavlja na najvišjo stopnico brez zrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi. Iskalo ni tako ločljvo kot ga ima OM-D1, ampak je enako kot v OM-D5, z 1.4M točk. Iskalo je svetlo, pokriva 100% motiva, vendar nima take povečave kot OM-D1. Iskala EVF se lahko uporabnik hitro navadi, saj te kamere ne bomo uporabljali za hitre reporterske namene in ročno ostrenje.
 Zaslon velikosti 3 palce ima 1.037.000 točk, je OLED tehnologije in občutljiv na dotik. Preko dotika lahko izbiramo mesto ostrenja in prožimo.


Zadnji del kamere je pregleden. 3 palce velik visokoločljiv zaslon in glavni izbirni gumbi.

Zaslon je premičen po vertikali. Gumbi na zadnjem delu kamere, kot drugi so iz kakovostnih materialov in zaščiteni za vdor vlage, peska...

Tipalo je CMOS in nudi solidnih 16M točk. V hobi fotografiji se več niti ne potrebuje. Vendar tu se vidi, da manjše tipalo glede kakovosti še ne zmore leteti z mega točkami, kot posledično tudi ne konkurirati pri visoki občutljivosti (ISO). In to je bil tudi razlog zatona osnovnega 4/3 sistema. (V opombo. Že s kamero OM-D E-M5, objektivom 75-300mm in 16M točkami sem uspel z mnogimi detajli in ostro, izpisati plakat velikosti 50x70cm).
Kamera OM-D E-M10 zmore zaporedno snemati z 8 posnetki v sekundi.
Najkrajši osvetlitveni čas je 1/4000 sekunde in sinhronizacijski čas za bliskavico 1/200 sekunde. Kamero Olympus OM-D E-M10 so s številom gumbov in hitrostjo, tehnološko malo okrnili na proti E-M1. Vendar je E-M1 namenjena najbolj zahtevnim fotografom in je tudi opazno dražja. E-M10 ohišje dobite za cca. 550€, za E-M1 ohišje pa je treba odšteti kar 1200€. V bistvu pa tako velike razlike kot jo kaže cena, med kamerama ni. Hobi fotograf v večini primerov tiste redke "boljše" in bolj napredne lastnosti, katere nudi Olympus OM-D E-M1 (test) niti ne potrebuje.


Vrata za pomnilno kartico (SD) in Li-Ion baterijo. Baterija je dovolj zmogljiva za celodnevno fotografiranje. Za FotoPOTEP pa priporočam še rezervno baterijo.

Vrhnji del kamere je pregleden in s kakovostnimi gumbi. Samih gumbov na kameri ni veliko, saj E-M10 po tej strani nadaljuje tradicijo modela E-M5. Le E-M1 je namenjena tistim, ki bi radi čim več funkcij nastavljali preko gumbov in ne zaslona.

V ohišju kamere je 5-osni sistem stabilizacije slike. Deluje odlično. Če me je pri predhodnici E-M5 motilo, da se njegovo delovanje ob vklopljeni kameri vseskozi sliši, se pri E-M10 sistem po sprostitvi prožilca izklopi.
V kamero je vgrajena brezžična povezava (Wi-Fi). Kamero lahko kontroliramo, prožimo, preko pametnega telefona ali tablice.

 

Meni in nastavitve

Meni je preveden tudi v slovenščino. Nudi dovolj dobro preglednost in enostavnost. Za tiste bolj zahtevne pa obstaja okno »Custom Menu«, kjer se skriva 100 in 1 nastavitev, preko katere lahko določamo celo smer vrtenja ostritve, spreminjamo funkcije različnim gumbom, itd.
Funkcija, ki je zelo dobrodošla vsem tistim uporabnikom kamero, ki bodo z njo delovali dlje časa in si lastnosti gumbov prenastavili po lastnih željah.


Osnovne nastavitve preko zaslona. Kamera nudi izredno širino nastavitev preko menija na zaslonu.

 


Meni je v slovenščini. Je zelo obsežen in bogat z razno raznimi lastnimi nastavitvami. Večino nastavitev mnogi najbrž ne bodo nikoli izkoriščali. Bolj tehnični fotografi pa bodo z veseljem posegli po njih. Imamo pa možnost določene nastavitve celo skriti, da nas pri vsakdanjem delu ne motijo.

OM-D E-M1 nudi možnosti tudi za najbolj zahtevne. Prav tako ima kamera nastavitve, ki predvsem vabijo in jih le redko kdaj izkoriščajo.

 


Že posnete slike lahko urejamo. Nova pa je možnost brezžične povezave kamere s pametnim telefonom in tablico, preko posebne aplikacije pa z njima kontroliramo kamero in prožimo. Danes ni nič več čudno, če kamero postavimo na stojalo, mi pa prožimo oddaljeni od kamere. Nekateri gredo še celo dlje. Kamero postavimo na zanimivo lokacijo, uporabniku na drugem koncu sveta pa omogočimo, da fotografira in mu pošljemo fotografije. Še kako dobrodošlo na lokacijah, kjer je fotograf moteči element. Recimo na safariju. Na želeno lokacijo postavimo kamero, se umaknemo in, ko pride žival preko zaslona telefona, tablice, računlanika spremljamo kader in prožimo.

 


Pod tem oknom se skriva 100 in 1 dodatna nastavitev.

 

 

Ali veste koliko zdržijo Olympus kamere v praksi?


Mraz in krepke minus temperature Olympus kameram ne pridejo do živega.
Video kamere v snegu in mrazu na... e-Fotografija YuTube http://youtu.be/xmTsbZc5qHQ

Na ohišje iz magnezija lahko stopite. Da ne poškodujete parketa, podstavite blago!
Video, preizkus trdnosti ohišja na e-Fotografija YouTube http://youtu.be/-bmTo2UE2Oc

 

Stran 2: Olympus OM-D E-M1 / Kakovost fotografije!

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com