Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Olympus OM-D E-M5 / Z repliko obujena legenda

Avtor:Matjaž Intihar
21.05.2012 16:38
Stran:

 

Za konec

Olympus je s sistemom 4/3 želel narediti nov korak, ki bi v prihodnosti pokazal svojo pravo moč. Z manjšim tipalom imeti manj stroškov, manjše kamere, lažje in svetlejše objektive. Tudi ohišja E kamer so bila odlična, med najbolj trpežnimi. Toda tehnologija je šla naprej in večja tipala so pokazala svojo moč in predvsem milijoni točk na tipalih se niso ustavili. Še celo več. Več točk nič več ne pomeni slabšo kakovost slike.

Tako je Olympus večje kamere E sistema nekako upokojil in začel odpirati pot novemu mikro 4/3 razredu, ki pa uporablja enaka tipala. Tu so dosegli svoj uspeh saj so iz enega pogleda to samo najkakovostnejše kompaktne kamere, ki nudijo še izmenljive objektive.

Kamera Olympus OM-D E-M5, nudi še možnost uporabe v praksi kot jo poznamo iz razreda DSLR in zraven še kompaktnost, kompaktnost, še enkrat kompaktnost. V malo fototorbo lahko shranite ohišje in pet, šest objektivov od goriščnice 16mm do 600mm (ekv.35mm) in še vedno vse skupaj zasede manj prostora kot pol manj zmogljiv sistem iz razreda DSLR.

Seveda je kamera OM-D nek kompromis. EVF iskalo nikakor ni primerljivo s tistim iz kamer DSLR, vendar je uporabno. Kamera ne nudi tiste odzivnosti kot cenovno enake kamere iz razreda DSLR, toda še vedno je zadovoljiva.

Zato kamero iz mikro 4/3 razreda sploh ne primerjajte s kamerami DSLR. Olympus OM-D E-M5 ima prednost v kompaktnosti in to lahko marsikomu šteje. Z EVF iskalom pa je daleč višje od kamer PEN in ostalih konkurentk.
Tisti uporabniki kamer Olympus, ki so prešli iz kamer PEN na OM-D ker jim je do sedaj manjkalo iskalo, so navdušeni. Uporabniki klasičnega sistema 4/3 so končno dobili nekaj, da dodajo v svoj E sistem in s pomočjo adapterja lahko uporabljajo vse objektive.


Konverter za E objektive. Delujejo vse funkcije, ne spremeni se goriščna razdalja.


Komplet od 24 do 600mm (ekv.35mm). Mikro 4/3 sistem ima v kompaktnosti izredno prednost. Že v članku "Fotografija in turizem" sem zapisal zakaj sem se za fotopotovanje po Norveški odločil za Olympus komplet.


Komplet ki se ga ne bi branil noben fotograf z željo po več. Nudi standardni zum 24-100mm, ekstremni širokokotnik 18-36mm, telezum 150-600mm in dva fiksna objektiva 24mm in 90mm. Vse goriščnice so ekvivalent 35mm.


Če niste ravno navijač mega točk in dveh "posebnih" znamk, vam bolj svetlo in točno iskalo ni glavnega pomena in ne potrebujete vseh funkcij za več takoj pri roki, potem si oglejte drugo razliko. To je kompaktnost. Sicer 6M točk in nekaj gumbov manj, a oba z enakimi goriščnicami. Za potovanja, izlet v hribe in še kam je res za premisliti kaj izbrati. Olympus je s kamero OM-D naredil marsikateremu fotografu novo dilemo in ta kamera ima svoje prednosti.


Dva nahrbtnika, desni klasični "hobi" za uporabnika kamere DSLR, desni Olympus fotonahrbtnik, ki je idealen za OM-D. V levega nikakor ne spravite toliko opreme, kot v desnega, v katerega postavite opremo sistema m4/3.


V spodnji del manjšega fotonahrbtnika gre OM-D z držalom, pet objektivov, bliskavica in še ostane za rezervne baterije, filter, ter druge drobnarije. V zgornjem delu pa je zadosti praznega prostora za kakšno vetrovko, dokumente...


Olympus za kamero OM-D nudi dvojno držalo. Prvi ožji del služi samo za bolje držanje, se se kamera z njim malo poviša in večje je držalo. Dodatni spodnji del omogoča uporabo dodatne baterije in na njemu so dodatni funkcijski gumbi za navpično držanje kamere in upravljanje.


Držalo (grip) združeno iz obeh delov.


Za kamero OM-D, je Olympus naredil nov kit zum objektiv. S preklopom obroča izbiramo različne načine ostrenja. 1. klasični način, obračamo obroč in ostrimo. 2. obroč obrnemo in ostrenje poteka preko motorčka, podobno kot to delajo kompaktne kamere. 3. Makro ostrenje, premakne se skupina leč in ostrimo lahko od 20cm oddaljenosti.

 

Naj zaključim. Kamero Olympus OM-D ne primerjajte s kamerami DSLR. Ni njihova zamenjava, konkurentka, prej tista kamera, ki osvoji s svojo kompaktnostjo in široko uporabno vrednostjo. Če je to vam več vredno od hitrosti in dobrega pogleda skozi pravo iskalo, potem je OM-D odlična izbira. Ne malo uporabnikov kamer DSLR je spoznalo, da jih za svoj način fotografiranja ne rabijo in so šli v razred kamer brez zrcala in izmenljivimi objektivi. Tu si je sistem PEN odrezal največji del pogače, ki niti ni več majhna. Zato so pri Olympus s kamero OM-D zadeli v polno. Marsikateri PEN uporabnik si jo bo (je že) zaželel, saj še vedno nudi kompaktnost a prav zaradi EVF iskala še večjo uporabniško vrednost. Vsi ki še vztrajajo na E sistemu 4/3 imajo sedaj na voljo kamero ki nudi več točk, nekaj kar je 100% Olympus, je retro, ima 16M točk in sprejme vse E objektive.

Test lahko zaključim tudi tako. Olympus OM-D ima svoje velike prednosti. So vam dovolj močne, da se odločite za njo pa je zopet vaša odločitev.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com