Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus SZ-31MR / Kompakt uporabnih kompromisov

Avtor:Matjaž Intihar
18.05.2012 16:26
Stran:

Olympus med ponudniki fotokamer dobro vzdržuje sloves posebneža. V analognem svetu so se na svoj, drugačen, bolj inovativen način predstavljali s serijo SLR pod imenom OM. Med kompakti so kraljevali s serijo mju. Povsem posebna, tehnično samosvoja je bila serija IS.
Tudi v digitalnem fotografskem svetu hočejo pokazati svojo posebnost. Prvi so predstavili sistem 4/3 in sistem micro 4/3. Kot vedno si tudi danes želijo navdušiti z optiko, ter dodatnimi programskimi možnostmi. In Olympus je kot posebnež tudi v prevodu menija. Bili so prvi in poleg Praktica so še vedno edini s slovenskimi meniji. Po drugi strani pa so posebni tudi v tem, da nekaj »drugačnega«, novega na veliko zastavijo in kmalu tudi ukinejo. A po drugi strani je to tudi pot napredka k tistemu, kar na koncu kaže uspešno pot. In serija »mini megazum« kamer Traveler je tista, ki kaže, da so jadra razvili v pravem trenutku in da hitro pljujejo z novostmi v pravo smer.

Olympus SZ-31MR

Pri Olympus nimajo kaj spreminjati, ujeli so pravo smer. Že v preizkusu kamer Olympus SZ-11 in SZ-14 (test e-Fotografija) sem zapisal, da imata za ta razred »mini megazum« kamer odlično ergonomijo ohišja ter kompaktnost. Kamera SZ-31MR je ohranila povsem enako velikost, kot obliko in težo. Lahko rečem, da ob hitrem pogledu združuje od vsake konkurenčne kamere nekaj pozitivnega. Je dovolj kompaktna (106.3x68.7x39.5mm), s trdnim ohišjem iz aluminija, dobrimdržalom, kar 24X-nim zumom (25-600mm ekv.35mm), HD video zapisom, HDR funkcijo, 3D zajemom fotografije, združljivostjo in prenosom podatkov preko Eye-Fi kartic, ter s kopico programskih rešitev. Torej, za začetek bi lahko rekli, »ni da ni«! SZ-31MR so zdaj dodali še zaslon občutljiv na dotik, preko katerega lahko prožite posnetek ali samo nastavite mesto ostrenja. Ima programsko rešitev razpoznavanje psa, mačke in avtomatsko proženje ob zaznavanju ter kopico dodatnih programskih možnosti, za »hec« fotografijo.
Zakaj zapišem programska rešitev za »hec« fotografijo. Po posnetku portreta lahko izberemo filtre, za »lepotne« popravke. Povečamo oči, zožimo obraz, zgladimo kožo, zbrišemo podočnjake, šminkamo ustnice z različnimi barvami, menjamo barvo oči... Rabimo to funkcijo? Resni fotograf se bo najbrž ob njej samo nasmehnil. Mladi in družinski fotografi, ki so v največji mere kupci teh kamer, pa ob njih lahko najdejo nekaj novega, smešnega in jim kamera lahko nudi možnost dodatne zabave. Včasih jim take malenkosti veliko pomenijo.


Hitro dosegljive funkcije za napredne. Za še več manjka funkcija prioritete zaslonke ali časa.

Glede mer 106.3x68.7x39.5mm in teže 226g je kamera res kompaktna. Obenem ima odlično držalo. Zato močno preseneti, da omogoča tako močan razpon med goriščnicami, 25-600mm ekv.35mm, kar znese nekaterim bolje razumljeno 24X-ni zum.
Funkcijskih gumbov ni veliko, so pa dobro postavljeni. Obilo je programskih rešitev, ki so lahko predvsem kot dober prodajni magnet. Uporabniško so programi kot HDR, 3D, panorama, slikovni efekti MAGIC (risba, punk, vodenke, zrcalno...), slikovni programi (SCENE) za tekst, mačko, psa..., možnost 10 posnetkov v sekundi pri polni ločljivosti, 60 posnetkov pri 3M točk, takojšen posnetek z izrezom..., za mnoge, ki si žele samo družinske fotografije za domači spomin, bolj kot ne odveč. Saj pravim, za prodajni uspeh je kopica dodatkov lahko zanimiva. Po nakupu so ti efekti več ali manj zanimivi samo na začetku. Po nekaj dneh igranja pa več nastavitev lahko samo moti, saj družinski fotograf potrebuje le spominsko sliko. No to je moje mnenje. Marsikomu je lahko množica efektov celo všeč in bo prav zaradi tega izbral Olympus SZ-31MR. Ko tržnik iz svojega pogleda vpliva na izdelavo kamere, je to, to.
Tipalo je CMOS. Premore 16M točk in občutljivost od 80 do 6400 ISO. Zaslon je 3 palčni z dobrim pogledom na meni inmotiv, ter odlično ločljivostjo 920.000 točk.

Uporabnost v praksi

Olympus SZ-31MR preseneča z res kompaktnim ohišjem in objektivom s kar 24X-nim razmerjem med goriščnicami. Kamera je lahko celo v srajčnem žepu, tako je majhna in lahka, pa toliko zmore iz pogleda zuma.
Programskih rešitev je izredno veliko. Vendar vsakdo hitro spozna, da je fotokamera najprej namenjena zajemu nam všečnega motiva, sami efekti so ponavadi bolj v zadnjem planu. Vendar tu so in kdor si jih zaželi so mu na voljo. Vrtljiv programski gumb je dovolj trdo premikajoč, da se nam izbira ob nerodnosti ne obrne prehitro, da nato fotografiramo z napačno nastavitvijo.
iAUTO program bo večini najbolje služil. Lahko rečem popolna avtomatika, ki sama razpozna motive, katere fotografiramo in kamera prilagaja nastavitve.


Maksimalni izteg objektiva. Glede na goriščnico (600mm ekv.35mm), še vedno odlična kompaktnost.

Tu so slikovni programi (SCN), ki nam lahko lepo pomagajo do boljšim fotografij v posameznih situacijah.
Poleg je še programska rešitev, ki omogoča ročno nastavljanje glavnih funkcij. Žal (za napredne fotografe) pa ne moremo nastavljati časa osvetlitve in zaslonke.
Zato pa so tu dodatne programske rešitve. Enostavno je narediti panoramsko sliko, HDR, pa 3D in 10 zaporednih posnetkov v sekundi v polni ločljivosti, ter kar 60 pri ločljivosti 3M točk.


Informacije so v slovenskem jeziku.


Slikovni programi so dobrodošli vsem nezahtevnim hobi fotografom.

 
Programske nastavitve za "hec".


Posnamete portret, spremenite barvo oči, velikost nasmeha, lic, zgladite kožo...


Uporabna ali neuporabna funkcija? Stvar okusa in želja. Je pa zanimivo, ko se skupaj "hecate" ob posnetih portretih.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com