Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.foto-klik.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

Oman - Potovanje po Jutrovem

10.03.2018 18:47

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si


Od 2. do 15. november 2019
(predstavitev bo 17. junija ob 19h - Pot do lokacija Prevale 9, IOC Trzin)

 

info in prijave (info@e-fotografija.com)

 

So potovanja, ki te presenetijo! V bistvu vstopiš v še dovolj nepoznano, a iz dneva v dan si lahko bolj presenečen, koliko ti lahko tako potovanje da. V članku o Omanu in osnovnih popotniških nasvetih, sem zapisal;

"Oman me je izredno presenetil in mi dal novo popotniško izkušnjo. Veliko so doprinesli domačini in njihov pristop do mene kot turista. Vsekakor ima Oman tudi veliko za pokazati in dati popotniku širša obzorja. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov s palmami in vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Plaže in toplo morje spočijejo oko on telo ob napornem potovanju. Kampiranje v puščavi pa daje občutek svobode, enkraten pogled na sončni vzhod ali zahod, ter nočni pogled na zvezdnato nebo. Kadarkoli želite, se lahko umaknete v divjino med pesek in redka drevesa, si pripravite šotor, ogenj, večerjo in uživate v tišini.
Bolj je šlo moje prvo potovanje po Omanu k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu."

Članka udeleženk FotoPOTEP Oman:
Petra Škarja - Oman
Irena Gregorc - Omanski biseri

Gremo v času, ko bo pri nas sneg belil pokrajino, ali pa bo znalo biti pod nulo. Pridemo pa v povsem poletne temperature. Oman nam ponudi kopanje v ozkih soteskah s palmami (wadiji), ogled želv velikank, puščavo Wahibi in spanje pod milijon zvezdami, visoke gorske prelaze s prekrasnimi razgledi v globino in prijazne ter ustrežljive domačine, ki si na vsakem koraku žele kratek pogovor.

Potovanje Začenjamo s poletom v glavno mesto Muškat, prevzamemo avtomobile in po širokih večpasovnih avtocestah do prvih zanimivih lokacij. Da pogledamo še malo iz cest, na prelaze in v puščavo...

1. dan / SLOVENIJA - MUŠKAT - ZAČETEK POTOVANJA PO OMANU

Transfer na bližnje letališče in polet proti glavnemu mestu Muškat. Na letališču prevzamemo avtomobile in tu je začetek našega potovanja. Odvisno od ure prihoda v Muškat se bodo po hotelski nastanitvi odvile prve aktivnosti.

2. dan / MUŠKAT - MOŠEJA - OPERA - PALAČA - SUK

Prvi dan in aklimatizacija naj bo bolj klasično turistična. Ogledali si bomo mošejo, ki jo je dal zgraditi sultan Qaboos in sprejme 5000 ljudi. Zanimiva je tudi naslednja lokacija, nacionalna operna hiša. Nadaljujemo do sultanove palače in se ob obali sprehodimo na največjo tržnico.

3. dan / MUŠKAT - SINK HOLE - SUR (želve)

Ob obali in peščenih plažah pridemo do zanimivosti Bimah sinkhole. Udor je v spodnjem delu napolnjen z vodo, možno je kopanje. Nadaljujemo mimo Wadijev do starodavnega mesteca Sur, kjer se bomo tudi nastanili, si ogledali mesto ter plažo, zvečer pa odšli na plažo Ras al-Jinz, kjer ponoči želve ležejo jajca.

4. dan / SUR - WADI SHAB in WADI TIWI - SUR

Oman je puščava, kamnite gore! Vendar prav v njihov apnenec je voda iz visokih gora izdolbla visoke in ozke kanjone, v katerih se skozi celo leto obdrži voda. Tolmuni s kristalno čisto vodo po kratkem trekingu kar vabijo k kopanju. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov z vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Spomin me je takoj podal med pustolovske romane Karla Maya.

5. dan / SUR - OBALA AL HADD - GHALAT

Iz Sura nadaljujemo na obalo, do začetka puščave Wahibi. Vmes pa postanki ob morju, iskanju plaže in lepih motivov. Popoldne zavijemo med sipine in se utaborimo med njimi. Fotografske kulise, tišina, veter, kamele, ogenj, zvezde, čaka nas zvezdna noč.

6. dan / GHALAT - AL MAHA - SINAW - PUŠČAVA WAHIBI

Prva jutranja kava med sipinami. Potujemo in obkrožimo puščavo Wahibi. Vmes pa par zanimivih vasi. Ko bo popustila vročina zavijemo v srce puščave Wahibi. Med dolgimi sipinami se bomo z našimi štirikolesniki podali nekaj 10km v notranjost. Sončni zahod iz vrha sipin si je treba ogledati in ga fotografirati. Nato ogenj, večerja in zvezde.

7. dan / PUŠČAVA WAHIBI - WADI BANI KHALID - PUŠČAVA WAHIBI

Sončni vzhod med sipinami bo marsikoga prebudil in mu dal voljo, da se povzpne na vrh. Danes gremo mimo vasi Al Wasil in Biyah do enega najlepših Wadijev, Wadi Ban Khalid. Vračamo se proti puščavi Wahibi. Tokrat izberemo novo pot med njih.

8. dan / PUŠČAVA WAHIBI - NIZWA

Šotore pospravimo. Ne bomo jih več potrebovali. Gremo v postelje. Še prej pa navzdol v dolino kjer bomo vstopili v kanjon kakšen kilometer višinske razlike pod našim prenočiščem. Lepa pot ob potoku in palmami nas pelje po njem. Po prijetnem trekingu nadaljujemo proti stari prestolnici Nizwa.

9. dan / NIZWA - BAHLA - JIBREEN - AL HAMRA - MISFAH - NIZWA

Danes bo dan za ogled kulturnih zanimivosti. Oman je dežela trdnjav in manjših gradov. Bahla je najbolj poznana in pod UNESCO zaščito. Najlepši je grad Jibreen. Vasi Al Hamra in Misfah pa nam nudita vpogled v tradicionalne hiše.

10. dan / NIZWA - JEBEL AKHDAR - NIZWA

Gremo še enkrat v višine. Prelaz Akhdar je nekaj posebnega. Že takoj na začetku se dvigneš v strm klanec. Vendar še prej nas čaka kontrola avtomobila. Če avto nima funkcije reduktorja, te na prelaz niti ne spustijo. Gor ni težav, vendar navzdol so se že marsikomu pregrele zavore in sledi samo še izlet v ograjo. Cesta je odlična, ima kar nekaj con za izvoz v primeru nezmožnosti zaviranja.
Na vrhu nas čakajo enkratni razgledi in petični resorti. Obenem še kratka pot do sicer že skoraj porušene stare vasice. Popoldan bo čas za Nizwo in zadnje nakupe.

11. dan / NIZWA - MUŠKAT

Čaka nas samo še pot do letališča, oddaja avtomobilov in polet proti domu.

12. dan / MUŠKAT - SLOVENIJA

Konec potovanja. Polni vtisov pridemo v hladno Slovenijo. Vendar z nami bodo spomini in fotografije. Ob arhiviranju in obdelavi le njih in izdelavi prezentacije ali fotoknjige, nas bodo grele in spominjale na enkratno potovanje še leta.

 

Destinacija: Oman - 2. do 15. november 2019 (predstavitev bo 17. junija)
Trajanje: 15 dni
Odhod: 2/11/2019 - Prihod: 15/11/2019
Cena: 1,690€ (pri 8 potnikih)

Cena na osebo vključuje:
• Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu bližnje letališče – Muškat z vsemi taksami;
• Vse nastanitve, hoteli v Muškat, Sur in Nizwa;
• Najem 4X4 avtomobilov;
• Vodenje, organizacijo in DDV.

Cena ne vključuje:
• Hrane (je poceni, tako v trgovini kot lokalih).
• Bencin (ne bomo zapravili veliko, cca. 45 centov/liter).
• Prevozi po Muškatu.
• Dodatni izleti; želve, delfini, treking...
• Viza (cca. 50€).

Možna doplačila:
• Zavarovanje rizika odpovedi;
• enoposteljna soba;

Rok za prijavo: Zaželene čim prejšnje prijave. Skupina bo majhna.

 

Splošne informacije:
• KAKO POTUJEMO PO OMANU? S 4X4 avtomobili, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Naredili bomo dobrih 3000 km, po odličnih novih avtocestah, makadamu in peščinah.
• NASTANITEV: V Muškatu, Suru in Nizwi spimo v hotelih. V okolici sipin in sipinah puščave WAHIBI, ter na prelazu Jabel pa v šotorih.
• HRANA: V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije. V puščavi si bomo skuhali sami. Trgovine so dobro založene.
• ZAHTEVNOST POTI Nenaporno potovanje, • ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 12
• VREME: Pričakujemo lahko temperature od 20-30 stopinj. Dežja je v novembru za vorec.
• ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net. Prav tako se posvetujte glede morebitnih cepljen z vašim osebnim zdravnikom.
• VARNOST: Dežela je izredno varna. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
• DENAR: Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
​• VIZUM: Pred odhodom se uredi e-viza (trenutna cena je 45€).

Dobro je vedeti: Avtomobile bomo vozili sami. V vsakem vozilu bosta 2 voznika. Avtomobili so zavarovani z največjo možno zavarovalnino.

Informacije in prijave (info@e-fotografija.com)

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com