Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Panasonic Lumix S5

18.04.2021 12:44
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Panasonic je začel skupaj z Olympus kot prvi razvijati svet brezzrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi (CSC – kompaktna sistemska kamera). Odprti m4/3 sistem, se je zdel odlična nova možnost za vstop med napredne fotografe.

Kot močna družba v elektroniki in PRO video, je Panasonic z nami že vse od začetka digitalne tehnike za zajem slike. V tistem obdobju so začeli sodelovati z Leico, ki je na Panasonic kamere dodala svoje ime. S to legendarno znamko močno sodelujejo še danes.

Prvi preizkus kompaktne digitalne fotokamere Panasonic DMC-F1 sem naredil že leta 2003.

Da Panasonic misli zelo resno in išče nasvete, odgovore ter mneja drugih sem spoznal leta 2007, ko je glavni razvojni inženir g. Michiharu Uematsu obiskal naš DIWA Awards test lab v Oslo.

Predstavil je njihove prototipne kamere brez imena in vedenja zakaj so namenjene. Ob pregledu kamere vidim, da ima izmenljiv objektiv in novost, elektronsko iskalo kot v prvih hibridnih 8M točkovnih kamerah iz leta 2004.

G. Uematsu se ni mogel izogniti vprašanju kako, da v kameri, ki izgleda kot DSLR ni "pravega" iskala. Na koncu smo lahko odvili še objektiv in ja, ni bilo zrcala, prizme, niti zaklopa. Poudaril je, čez čas bodo imele vse kamere samo še EVF iskalo. To je bil moj prvi stik s kamero sistema CSC, ki mi je takrat podal dvom, da bo EVF iskalo zamenjalo prizmo v vseh fotokamerah.

Leta 2017 sva z g. Michiharu Uematsu ponovno razpravljala o novih možnostih sistema CSC.

 

Panasonic je po štirih letih videne kamere, oktobra 2008 z modelom G1 kot prvi predstavil CSC kamero in presenetil. Kakovostno kompaktno ohišje, tipalo iz sistema 4/3 in možnost menjave objektiva.

Ni pa bilo zrcala, medlice in prizme. Pridobili so krajši prostor med zadnjo lečo in tipalom (svetlobni jašek), zmanjšali objektive, velikost ohišja in težo. Na trg je prišel sistem kompaktnih sistemskih kamer, katerih osnovo danes izkoriščajo vse kamere sistema CSC.

Sistem m4/3 ima svoje prednosti, a tudi težave, katere izhajajo že od samega začetka. To je majhno tipalo, ki je 2X manjše od polnega formata. Posledično ima malo slikovnih pik in najhitreje izražen šum pri višji izbiri občutljivosti. Vseeno pa je Panasonic našel tržno nišo in svoje GH kamere močno usmeril v video. Video snemalci so kamero sprejeli in Panasonic si je odrezal zadovoljiv tržni delež.

Razvoj je šel hitro naprej tudi pri drugih. Sony je postal v sistemu CSC močan igralec s polnim formatom. Zdaj sta se pridružila še Canon in Nikon. Panasonic ni spal in na začetku leta 2019 so s kamero S1 tudi oni vstopili v svet polnega formata. Sodelovanje z Leico jim je olajšalo delo. Prevzeli so njihov L bajonet, ki omogoča uporabo Leica objektivov.

Pred nami je nov model Lumix S5, ki je namenjen naprednim fotografom. Naredili so manjše ohišje, okrnili nekaj funkcij glede na S1 in za zelo konkurenčno ceno ponudili res odlično kamero.

Tehnični podatki - Lumix S5
Tipalo - ločljivost / 24.2M polni format (povzet iz S1H)
Procesor – Venus Engine
AF - 225 točk DFD (razpoznava globine)
Časi osvetlitve – 60 sek. do 1/8000, Bulb
Zaporedno fotografiranje – 6pvs
Stabilizacija – 5 stopenj vgrajena IBIS, 6.5 z optičnim IS
Zaslon – 3 palčni, 1.84M točk, pregibljiv
EVF iskalo – 2,36M točk
ISO – 100 – 51,200 (razširjeno 50-204800)
Video – 4K 60svs (APS-C), 30svs (FF)
Priključki – HDMI, USB-C, Mikrofon-slušalke, USB polnjenje
Kartica – 2X SD
Velikost – 132.6mm x 97.1mm x 81.9mm
Teža – 714g

 

Ohišje - Lumix S5

Ohišje iz magnezijeve zlitine in kompozitnih materialov lepo sedi v roki. Za mojo roko je zelo ergonomsko in meni všečno, da ni preveč zaobljenih oblik. Z ravnimi linijami ohišje deluje trdno, nastavitveni gumbi so veliki in z dovolj prostora, da niso stisnjeni med seboj. Zaščiteno je pred vdorom prahu in vlage, dežnih kapelj...

Ob prožilcu imamo vrtljiv gumb za nastavitev zaslonke in izbirne gumbe za WB, ISO in EV korekturo. Velik rdeč gumb za snemanje nakazuje, da kamera daje poudarek tudi na video.

Zaslon je občutljiv na dotik in vrtljiv. Na voljo sta dve reži za kartici, žal je za hitrosti željne druga počasnejša UHS-I. Poleg priključkov za mikrofon, slušalke, imamo še mini HDMI ter USB-C, ki nudi direktno polnjenje baterije (med polnjenjem s kamero lahko delujemo). Baterija zdrži okoli 450 posnetkov. Za dodatno povezavo z napravami sta na voljo še Wi-Fi in Bluetooth.

Delovanje - Lumix S5

Panasonicov najnovejši sistem samodejnega ostrenja združuje zaznavanje kontrasta z DFD (globinskim zaznavanjem motiva) s povsem novim algoritmom. Zanimivo je, kaj zmore algoritem samodejnega ostrenja.

AF sistem ne samo, da samodejno prepozna obraze, oči in glave, temveč lahko celo ostane osredotočen na človekovo telo. To pomeni, da če snemate video posnetek osebe in se njegova glava obrne stran od kamere, ta samodejno preklopi svoj fokus na telo osebe in ostane na njem.

Delovanje najlažje vidimo med snemanjem videoposnetkov kjer ustvarja majhne pravokotnike okoli oči in obrazov in nato z večjim na osebi. AF deluje zelo zanesljivo. Za premik AF točk lahko uporabimo krmilno palčko na zadnji strani kamere.

 

Kakovost fotografije - Lumix S5

Kamere s tipalom polnega formata postajajo hit predvsem zato, ker nam dajejo nekoliko večjo kakovost zapisa in večjo globinsko ostrino. Nudijo več v slabih svetlobnih pogojih, obenem odličen dinamični razpon.

Poleg tega, da je kamera Lumix S5 odlična v video, posname tudi odlične fotografije in celo pri ISO 3200 je še dovolj ohranjenih tonskih detajlov. Danes ni več dileme glede šuma, ostrine, barv..., ne išče se več pipetkarskih razlik. V nadaljevanju je veliko odvisno tudi od obdelave slike v RAW programih. Če vam je 24M točk premalo, Lumix S5 omogoča način zajema visoke ločljivosti in dobimo 96M točkovno fotografijo. Oziroma, Photoshop Camera RAW filter Super Resolution nam tudi odlično poveča datoteko za 4X.

 

Kakovost videa - Lumix S5

Ni dileme. Panasonic je nosilec video profesionalnega sveta, zato ne čudi, da v svoje kamere dajejo močan poudarek tudi na zajem gibljive slike. Kakovost videa je odlična, snemamo v 4K ali FHD ločljivosti. K odličnosti pripomore tudi DFD sistem ostrenja. Res pa, da so kameri podali nekaj omejitev, da je lahko cenovno prijazna. Vendar hobi fotografu/snemalcu ne bodo manjkale. Panasonic je že z GH4 pridobil ogromno uporabnikov v svetu YouTube. Lumix S5 gre podobno pot in je vrhunec vsega tega razvoja.

Lahko bi dolgo razpravljali o vseh različnih kodekih snemanja, ločljivosti, bitnih hitrostih in hitrostih sličic, vendar ni dileme. Lumix S5 nudi res odličen video zapis. Tisto največ bo z različnimi možnimi dodatki in programsko obdelavo izkoristil zgolj video profesionalec.

Prilagodljivost in vsestranskost je tudi v domeni zvoka. 3,5-milimetrski vhod je namenjen za mikrofone ali brezžične komplete.

Za tiste, ki uživajo v prilagoditvah barv - ali pa jih potrebujejo, če Lumix uporabljajo kot drugo kamero poleg dražjih profesionalnih kinematografskih kamer – je na voljo snemanje v V-Log načinu. Tisti, ki bi radi enostavnost, bodo našli na voljo veliko drugih profilov pa tudi možnost, da ustvarijo svoje. Večinoma se držimo CineD, ki ponuja naravni, uravnotežen videz brez preveč kontrasta.

 

Za konec

Omenil sem že, da mi je takoj v oko in roko padlo ohišje. Prvi občutek, ki da vedno veliko težo ob izbiri kamere. In meni je Lumix S5 v ergonomiji takoj delovala odlično. Če pogledamo še ceno 1690€ za ohišje s tipalom polnega formata hitro vidimo, da kamera nudi veliko. To S5 potrjuje tudi v praksi. Možnost hitrega delovanja preko izbirnih gumbov, kakovost slike in videa. Iz katerega koli kota gledamo, Lumix S5 nudi fantastično razmerje med ceno in kakovostjo.

Panasonic je naredil še korak naprej v kit objektivu. V večini primerov je tako, da nam osnovni objektiv nudi razmerje od širokega kota naprej. Kasneje se dokupi še objektiv za tele področje. Panasonic je s kit objektivom zadovoljil marsikaterega fotografa, saj je začetna goriščnica 20mm. S tem dobimo močan širokokotnik in le potreba po še širših kotih bo pogojevala dodaten širokokotnik. Cena Lumix S5 z objektivovm 20 – 60mm f 3.5-5.6 je zelo konkurenčnih 1990€.

Mogoče se lahko malo pritožimo, da kamera nima obeh rež za SD kartice enakih hitrosti in, da 4K video s 60svs ni polnega formata. Toda v tem cenovnem razredu še kaj drugega ne boste dobili pri konkurenci.

Ni dvoma. Panasonic Lumix S5 je kamera, ki v svojem cenovnem razredu nudi največ tistim, ki radi kombinirajo fotografijo in video.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com