Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Pentax 645D / Prvi vtisi

Avtor:Matjaž Intihar
10.06.2011 20:18
Stran:

Pred kratkim smo imeli možnost preizkusiti trenutno najbolj vročo kamero srednjega formata na trgu. Seveda, govora je o Pentax 645D.
Osnovne specifikacije te nove Pentax kamere so dobro poznane, tako da o njih ni treba besed. Vendar dva podatka sta pomembnejša od ostalih. CCD tipalo je od podjetja Kodak. Nudi 40M točk, dimenzije so manjše od poznanega filmskega srednjega formata in so 44x33mm. Cena te kamere je okoli 10.000€, z objektivom D-FA 55mm f/2.8 (ekv. 35mm je 43mm) v kitu pa okoli 11.000€.

Ohišje kot nastavitve na kameri Pentax razreda 645 so bili že v filmskem svetu zelo privlačni za krajinske fotografe po celem svetu. Kot kaže bo tudi digitalna naslednica slavne serije 645 dosegla enake ali pa še boljše rezultate. Tudi če nikoli prej niste fotografirali s Pentax kamerami, ne boste potrebovali veliko časa, da se je privadite. Vidno je, da so pri Pentax razmišljali o stvareh, ki so fotografu pomembne. Nastavitveni gumbi so zelo logično razporejeni, so veliki in na ohišju je nekaj takih, katerih še nismo vajeni. Recimo MLU (Mirror Lock Up) ima svoj gumb. Prav tako premik formata zapisa, ki se zapisuje na SD pomnilne kartice in ni potrebe po vstopu v meni.

Iskalo je veliko in svetlo, opazno večje kot pri kamerah polnega 35mm formata, kar je pri tem srednjem formatu nekaj samoumevnega. Avtomatsko ostrenje je povzeto iz kamere Pentax K5D, kar je še en element k možnosti zmanjšanja proizvodnje cene ohišja.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com