Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax K-1

Avtor:Matjaž Intihar
22.02.2016 21:59

Po dolgih letih obljub in pričakovanja, je prvi digitalni Pentax s polno velikostjo tipala končno tu. Nudi ločljivost 36,4 MP in je edini DSLR s stabilizacijo slike na tipalu polnega formata. Vrhunskim specifikacijam navkljub je cena novosti ugodna.

Glavne lastnosti

-        36,2 MP CMOS tipalo brez AA filtra
-        5-osna stabilizacija s 5 stopnjami po CIPA standardu
-        100% pentaprizemsko iskalo z 0,7x povečavo
-        33-točkovni AF sistem (25 križnih)
-        Zatesnjeno ohišje iz magnezijeve litine
-        Sinhronizacija bliskavice 1/200 s
-        14-bitni WAR (DNG ali PEF)
-        Simulator AA filtra
-        Multi-shot Pixel Shift Resolution način
-        Vgrajen GPS z elektromagnetnim kompasom z Astrotracer funkcijo
-        Zaporedni posnetki s hitrostjo 4,4 fps (6,5 v APS-C crop načinu)
-        Vgrajena Wi-Fi povezava
-        Snemanje videa v 1080/30p

Za razliko od konkurenčnih proizvajalcev, ki sistem stabilizacije vgrajujejo v objektive, se sistem stabilizacije tipala v K-1 resnično izkaže in poleg 5-stopenjske stabilizacije nudi še simulacijo AA filtra (tipalo med ekspozicijo vibrira in s tem rahlo zamegli sliko ter odpravi moire učinek) in Pixel Shift Resolution način, pri katerem s premikom tipala za en piksel v vsako stran izniči slabost Bayerjeve RGB matrike ki lahko na posameznem pikslu zajame samo eno od osnovnih barv. S tem pa inteligentnih rešitev z uporabo zmožnosti premikanja tipala še ni konec: uporabniku sta na voljo možnosti Horizon Correction, ki razotira senzor v primeru, ko uporabnik fotoaparat ne drži v horizontalni legi, ter Astrotracer, ki s premikanjem senzorja izniči premik, ki sicer nastane pri daljših ekspozicijah zaradi vrtenja Zemlje.

Pentax K-1 ima nov AF modul SAFOX 12 s 33 fokus točkami, od katerih je 25 križnih. Sredinske tri nudijo občutljivost do F2,8, sredinskih 25 točk deluje do -3EV. Za merjenje osvetlitve ima K-1 vgrajen RGB senzor z ločljivostjo 86k točkv 77 segmentih, za boljšo analizo scene pa si pomaga še s podatki AF sistema – to predvsem prid eprav pri načinu continuous AF.

Ohišje je iz magnezijeve litine, na vseh kritičnih mestih dodatno zatesnjeno in tako nudi popolno zaščito pred možnimi vremenskimi vplivi. Pohvaliti je potrebno veliko in svetlo iskalo s 100% pokritostjo polja ter dobro razporejene kontrolne gumbe in stikala, gibljiv LCD zaslon pa je pravi posebnež – inovativni mehanizem nudi možnost pravzaprav katerekoli lege.

Na zadnjo stran LCD zaslona so vgrajene štiri bele LED, ki se lahko uporabijo za osvetlitev kontrolnih gumbov na zadnji strani fotoaparata. Še ena bela LED osvetljuje svetlobni jašek, s čimer olajša menjavo objektiva v temi, prav tako pa sta osvetlljeni še ležišči  SD kartic ter priključek za daljinsko prožilo.

Naprednim uporabnikom je namenjeno tretje izbirno kolo na zgornjem desnem delu ohišja, kateremu je možno dodeliti funkcijo (Smart Function system) – skupaj tri izbirna kolesca nudijo popolni nadzor nad vsemi parametri ekspozicije brez vstopanja v meni.

Pentax K-1 je združljiv s starejšimi FA objektivi (tudi priljubljenimi 21, 43 in 77 FA limited) ter seveda modernimi D FA objektivi, vključno z novimi 15-30/2,8, 24-70/2,8 in 150-400/4,5-5,6. Hitrih fiksnih objektivov zaenkrat še ni na obzorju, je pa možna uporaba vseh K-mount objektivov, ki jih na trgu ni malo. K-1 na teh objektivih omogoča uporabo obroča za nastavitev zaslonke ter zvočno potrditev ostrine na sredinski AF točki, tudi pri povsem manualnih objektivih. Kadar na K-1 namestite takšnega, vas pozove da vnesete goriščno razdaljo in s tem omogočite pravilno delovanje stabilizatorja.

Navedli smo le nekaj najbolj pomembnih lastnosti novega fotoaparata, več podrobnosti sledi. Pentax K-1 bo na voljo konec aprila 2016.

 

Še o cenah:

Pentax K-1: 1.999,90 eur
Baterijsko držalo D-BG6: 249,90 eur
Objektiv DFA 28-105/3,5-5,6 ED DC WR: 599,90 eur
Objektiv DFA 15-30/2,8 ED SDM WR: 1.699,90 eur

Avtor: Foto Beseničar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com