Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax Optio W60 / popolen test na terenu

Avtor:Matjaž Intihar
20.06.2009 09:25
Stran:

 

Spodnje slike primerjaje prikazujejo razpon goriščnic pri najnovejšem Optio W60 in starejšim Optio W10.

 

Primerjava skrajnih zornih kotov Optio W60 (objektiv 28-140 mm, 5x zoom)


28mm, W60


140mm, W60

 

Primerjava skrajnih zornih kotov Optio W10 (objektiv 38��"114 mm, 3x zoom)


38mm, W10


114mm, W10

 

Razlika je očitna.

 

Naše babice so govorile, da kdor poje, slabo ne misli. Mi, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjamo s fotografijo, pa govorimo o dejstvu, da kdor fotografira, ta več vidi. Zato je primerno veselje do fotografije privzgojiti otroku že v rani mladosti. Tu se pa srečamo s problemom kako nepismenemu kratkohlačniku izročiti v uporabo drago fotografsko opremo, brez nenehnih groženj in dopovedovanja ubogemu otroku, kako nepredvidoma bo kamero poškodoval zaradi udarcev, prahu, blata,... Zaradi tega otrok dobi določen odpor do fotografske opreme in posledično tudi do fotografiranja.


Predno zaprete vratca, dobro očistite zaščitno gumo večjih delčkov prahu in drugih nečistoč.

Pentax je omenjeni problem dobro razumel že pred leti, zato je septembra leta 2003 poslal na tržišče kompaktno, vodotesno kamero z oznako Optio 33WR, s kasnejšimi izboljšavami na modelih Optio Wp, Wpi, W10, W20 in W30. Pred letom je prišla v trgovine najnovejša W60. Naša družina sicer še vedno poseduje W10 in oba sinova, Luka in Rok, oba osnovnošolca, ga poznata do podrobnosti. Glede na dejstvo, da žeblje zabijamo s kladivom, se zdi da je kamera neuničljiva. Z njo smo v različnih načinih posneli že preko 10.000 posnetkov. Ko je kamera umazana, jo kot zobno ščetko umijemo pod tekočo vodo, zamenjamo izpraznjen akumulator in spet je pripravljena za fotografiranje tudi v nemogočih pogojih.

 

V času naših babic si skupaj s filmi dobil v embalaži liste papirja s priporočenimi nastavitvami kamere pri slikanju mirujočih ali različno gibajočih se objektov ob različnih svetlobnih pogojih. Čim hitreje si dobil občutek za svetlobo, tem hitreje si lahko omenjena navodila zavrgel skupaj z embalažo. Pentax je to rešil že v predhodnih modelih tako, da je ponudil 24 (model Optio W60) prednastavljenih načinov fotografiranja. Naj naštejem le tiste, ki sem jih jaz osebno največ uporabljal. Tu so programska avtomatika, snemanje filmov nad in pod vodo, fotografiranje pod vodo, "digital wide", "digital panorama", šport. Otroci seveda izberejo za vsako priložnost svoj prednastavljen način. Osem in trinajstletniku je le potrebno razložiti, da vdor vode v kamero preprečuje tesnilo na pokrovu akumulatorja in ne izbran podvodni način fotografiranja. Prioritete zaslonke ali prioritete časa Optio W60 ne pozna in za družinsko fotografiranje tudi ni potrebna. Optio W60 prepozna za cel razred obrazov in ve ali ima kdo pri skupinski sliki zaprte oči. Ko sem slikal v mestu neki kip, mi je aparat izpisal na ekranu sporočilo, portret ima zaprte oči.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com