Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Pentax Optio W60 / popolen test na terenu

Avtor:Matjaž Intihar
20.06.2009 09:25
Stran:

 

Kot primer, ki dokazuje dejstvo, da je možno fotografirati nad vodo praktično vse le s programsko avtomatiko, je spodnja fotografija, posneta ponoči z načinom programska avtomatika. Pri vklopu funkcije "night mode" kamera na ekranu izpiše sporočilo, da je potrebno pri tem načinu, zaradi slabe svetlobe uporabljati stojalo, ki bo eliminiralo stresene posnetke in uporabiti dodatno osvetlitev pri portretih. Ker stojala nisem imel pri sebi, je posnetek "stresen" in zaradi visoke vrednosti ISO (ISO=800) je opazen tudi šum.

 

 


Večer na glavnem trgu v Jelsi. Standardna programska avtomatika (ISO=800, f=3,5, T=0,25 s)

 

Osnovni namen fotografije je dokumentacija dogajanja v okolju v katerem se nahajamo. Dokumentiranje dogodkov, žive in nežive narave. Narava pa fotografu najpogosteje pokaže zobe s slabimi svetlobnimi pogoji. Na naslednjih fotografijah je narejena primerjava med najnovejšim Pentax Optio W60 in nekaj generacij starejšim Pentax Optio W10. Kot sem omenil na začetku ima Optio W60 10 mil. točk z najvišjo občutljivostjo ISO=50-6400, Optio W10 pa ima 6 mil. točk z najvišjo občutljivostjo ISO=64-800. Fotografirana je človeška roka v slabih svetlobnih pogojih. Zakaj roka? Zato, ker je to kader, ki ga vsakdo od nas pozna od rosne mladosti in iz posnetkov lahko vsak, za svoje oči, spozna tonsko popačenje pri visokih vrednostih ISO.

 

V času naših babic bi v amaterskih razmerah ob takšnih svetlobnih pogojih enostavno pospravili opremo in šli domov. Pentax Optio W60 pa omogoča ob slabih svetlobnih pogojih vsaj dokumentarno fotografiranje, če ne še kaj več.
Nekako prevladuje mnenje, da kompaktna fotokamera ni primerna za športno fotografijo. Moje mnenje je, da če poznaš pogoje v športu, ki ga fotografiraš, in če znaš predvidevati kaj se bo s športnikom dogodilo v naslednjem trenutku, sploh če si dovolj blizu dogajanju, je Pentax Optio W60 kamera, ki pod prej omenjenimi pogoji služi tudi pri športni fotografiji. Če pa posnetek ni zadovoljiv, si bil pa tako ali tako predaleč stran od dogodka. Kamera je pripravljena za fotografiranje (glede na občutek) prej kot v 1 sekundi kar je 2 do 3 krat hitreje kot pri Optio W10.

Zdaj pa k situacijam, zaradi katerih bi kupil aparat Pentax Optio W60. To so fotografije pokrajine, podvodna fotografija in filmi ter makro fotografija. Priporočljiva dodatka pri fotografiranju pokrajin je polarizacijski filter in plovec za podvodno fotografijo. Aparat je namreč težji od vode in se zato potopi na dno.

 
Priporočljiva dodatna oprema k Optio W60. Polarizacijski filter (v našem primeru Hama PL circular M58) in plovec pri podvodni uporabi aparata; oba v otroških rokah.

Plovec privežemo na zapestno vrvico (v prodaji so originalne plovne zapestnice), polarizacijski filter pa položimo na ohišje aparata. Ker je objektiv zaprt v ohišje, se filter in objektiv med fotografiranjem ne motita. Pri konkurenčnih modelih, pri katerih objektiv izskoči iz ohišja, je uporaba filtra težja (nerodnejša).

 

 


Opuščena vas Humac na Hvaru. Zgoraj brez polarizacijskega filtra, spodaj s polarizacijskim filtrom.

 

Vidimo, da polarizacijski filter tudi pri kompaktih služi svojemu namenu. Nebo je lepo poudarjeno, oblaki postanejo izrazitejši. Isto velja tudi za snemanje filmov s Pentax Optio W60.

 

Mene osebno še niso prepričali k nakupu resnega makro objektiva. Poglejte, kaj zmore Optio W60.

 

 


Pajek, slikan z makro funkcijo in z vgrajeno bliskavko.

Posnetek na zgornji sliki je bil posnet z vgrajeno bliskavko na "soft" nastavitvi. Bliskavko sem s prstom levice prekril za cca 70-80%, da žuželka ni bila preveč preplašena in obenem zažgana na fotografiji. S kompaktom sem se žuželki približal iz žabje perspektive, od spodaj. Ne vem kako bi isto fotografijo naredil z zrcalnorefleksno (SLR) kamero in »glomaznim« makro objektivom ter makro bliskavko.

Jaz osebno nisem videl bistvene razlike med načinom "landscape" in navadna programska avtomatika. Uporabljal sem pa način "digital wide" in "digital panorama". Kot je bilo že rečeno na začetku, sta ti dve funkciji zelo požrešni po energiji.

 


"Digital wide" nam združi dve panoramski fotografiji. Kot je razvidno zgornje fotografije, Optio W60 združi dve fotografiji brez opaznih prehodov. Združeni sta dve "landscape" fotografiji v eno "portrait" fotografijo.

 

"Digital panorama" nam združi tri posnetke v en panoramski posnetek. Pred fotografiranjem nas kamera vpraša ali bomo pričeli z leve proti desni ali obratno. Pri združevanju treh fotografij, sta kljub pazljivosti pri fotografiranju, vidna dva vertikalna pasova, kjer so slike združene. Priporočljiva je uporaba stativa.

 

 

 


Posnetek kapelice Sv. Anteja ter otoka Šćedro in Korčule z uporabo načina "digital panorama".

Verjetno se nima smisla truditi s procesiranjem panoramskih fotografij s kompakti. Splača pa se s kompakti posneti tri ali več fotografij in jih na računalniku združiti v en panoramski posnetek, z zato namenjenim programskim orodjem.

 

 

V pristanišču mesta Hvar pristajajo jahte, katerih dimenzije nekako mejijo na dimenzije ladij. In v bližini teh ladij, če si pozoren, opaziš paparazze, ki s kanoni čakajo na primeren kader. Predmet debate bi lahko postala tema, ali je bolje biti opazen in s kanoni slikati od daleč, ali se z dobrim kompaktom, neopazno približati kadru in z njim narediti posnetek.

 


Delovno okolje paparazzov.

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com