Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax Optio W90 in njen test v puščavi

Avtor:Matjaž Intihar
21.06.2010 15:06
Stran:

Pentax Optio W90 po praktičnem preizkusu (Matjaž Intihar)

Kamera Pentax W90 je prišla k našemu zastopniku samo nekaj dni pred odhodom na e-Fotografija eksotično foto delavnico v Namibijo. Kakšna kompaktna fotokamera vedno prav pride. Če je še dodatno zaščitena na prah, droben puščavski pesek in udarce še toliko bolje. Tako je šla mala komaktna fotokamera Pentax W90 z menoj in v pogojih, ki so bili problematični za druge fotokamere je še kako prišla prav.
Iz preizkusov fotokamer z zaščitenim ohišjem in periskopskim objektivom vem, da te kamere ne nudijo kakovosti slike kot ostale komapaktne kamere v tem cenovnem razredu. To kamero se izbere prav za to, da nudi možnost fotografiranja v vseh zahtevnih vremenskih pogojih pri hobiju ali delu, kjer lahko pričakujemo vlago, dež, udarce. Torej je še kako primerna za popotnika in zahtevne pogoje za fotokamere katere sem pričakoval v Namibiji.

Že ob prvem otipu vemo, da je kamera drugačna. Mehka plastika in vsi vitalni deli so zaobljeni. Pred prednjo lečo objektiva je dodatno zaščitno steklo. Ko želimo delovati s kamero in jo primemo v roke, je zanimivo za palec lepo postavljen gumb za vklop/izklop kamere. Sam prožilec pa je močno premaknjen v desno. Na zadnjem delu kamere je zaslon formata 16:9 in povsem na desni vsi ostali nastavitveni gumbi. So močno izbočeni in s tem hitro dosegljivi. Nastavitve preko menija kot ostale nastavitve so že znane iz drugih kompaktnih Pentax fotokamer.

Na vrhu kamere je še mikrofon. Levo za zaščitenimi vratci sta mini USB in HDMI priključek. Na spodnjem delu kamere pa še prav tako zaščitena vratca za katerimi je baterija in ležišče za SD pomnilno kartico. Predno greste s kamero v težke pogoje sploh pod vodo dobro preglejte ali so oboja vratca dobro zaprta. Če je potrebno jih očistite vseh manjših nečistoč.


Kamero vržeš v pesek...


... in jo zakoplješ.

V praksi sem za preizkus in prikaz drugim sopotnikom kamero Pentax W90 vrgel v droben puščavski pesek in jo z njim popolnoma prekril. Kamero sem nato samo malo očistil in tudi glede luknjic pri mikrofonu ni bilo težav s peskom. Po vroči izkušnji v sipinah sem tesnjenost preizkusil še v bazenu. Ko sem zvečer odprl vratca za pomnilno kartico sem opazil, da se je na prednjem delu tesnilne gume nalepilo precej drobnega peska. Zato še enkrat opozorilo. Vratca pred uporabo v posebnih pogojih dobro očistite in predvsem preglejte ali ste jih povsem zaprli. Na obeh vratcih je varnosti zatič.


Če se vam nabere umazanija na zaščitni gumi, jo pred naslednjo uporabo kamero dobro očistite.


V samo kamero ni prišel niti delček peska.


Teh vrat na potovanju nisem odpiral ali čistil. Po sipinah in stiku z drobnim puščavskim peskom sem imel kamero še isti dan v vodi, pa se pesek ni očistil. Guma je odlično tesnila.

Kot že omenjeno sama kakovost slike ni nič posebnega. Ne pričakujte od te kamere to lastnost. Pri dobrih svetlobnih pogojih še nekako gre. Pri višjih občutljivostih pa je slika že močno obdelano, kot rečemo "speglana".


ISO 400, 1/4 sek., f/4. Že pri ISO 400 do koder vas pelje popolna avtomatika naredi zelo obdelano sliko glede šuma. Izgubi se veliko detajlov.


Pri dobri svetlobi je slika solidna. Še toliko je boljša če vemo, da druge vaše nezaščite kamere v teh pogojih niti ne boste uporabljali. Enostavno je preveč drobnega peska v zraku.

Video
Kamera Pentax Optio W90 omogoča snemanje videa v polovični HD ločljivosti 1280x720 točk. Tudi za kakovost videa velja enako kot za fotografijo. Zapis je zelo povprečen, celo hitro zrnat, a v težavnih pogojih ga vsaj imamo.


Za ogled video zapisa klikni na sliko ali na spodnji link.
http://www.e-fotografija.si/video/Pentax_Optio_W90.htm

Zaključek
Kaj vam pomaga višja kakovost slike, če v težavnih vremenski ali drugih pogojih ne boste upali fotografirati. Prav tu pa se Pentax W90 še kako izkaže. Deluje tam, kjer boste klasične kompaktne fotokamere zavijali v vrečko ali jih enostavno varno shranili in z njimi ne fotografirali. Močna vlaga, voda, dež, prah, droben puščavski pesek, udarci ji ne pridejo kmalu do živega. Zato je ta kamera še kako dobrodošla za ekstremne popotnike, adrenalinske špotnike in vse tiste, ki bi radi malo fotografirali in snemali video pod vodo, ali na snegu.
Kamera Pentax W90 je močno namenska. In če tako fotokamero potrebujete, potem nimate kaj odlašati. Nudi veliko enostavnih programskih možnosti za dobro delo, predvsem pa je dovolj enostavna za uporabo.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com