Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax Q / Ko lahko "kompaktu" menjamo objektive

Avtor:Matjaž Intihar
14.11.2011 10:22
Stran:

Uvod

V zadnjih letih tržišče digitalnih fotografskih kamer počasi prihaja do točke polne zasičenosti. Fotofoni (mobilni telefoni z možnostjo fotografiranja) vse bolj prevzemajo trg kompaktnih fotokamer, kamere razreda brez zrcalnih z izmenljivimi objektivi, pa trg vstopnih kamer DSLR. Prodaja vstopnih DSLR kamer se zaustavlja, skoraj v popolnosti pa so ta razred zasegli Canon, Nikon, Sony. Edini, ki jim še poizkuša odvzeti kakšen odstotek prodaje, je Pentax. To podjetje se žal zadnja leta samo bori za obstanek in kljub bogatim izkušnjam le stežka še uspeva v svetu kamer DSLR. Kmalu bomo videli kakšna bo strategija podjetja Ricoh, ki je kupilo foto oddelek Pentax od podjetja Hoya. Ricoh vsekakor ni majhen igralec na trgu, sploh pa ne brez fotografskih izkušenj. V analognem fotografskem svetu so bili dolgo časa prisotni z lastnimi kamerami SLR.
Pentax pa ne miruje, kljub težkim časom in svoje izkušnje plodno razvijajo naprej. Bili so prvi in edini, ki so za 110 filmski format naredili kamero SLR (članek zgodovina Pentax). Bila je tako majhna, da se jo je komaj upravljalo. Danes so po svoje priredili uspešno pot, ki jo utrjuje Olympus s svojim sistemom m4/3. Pentax se je odločil drugače. Naredili so še manjšo kamero in objektive, saj so za zajem slike uporabili krepko manjše tipalo. Kar tisto znano iz kompaktnih fotokamer. Očitno so spoznali, da ne bo dobro »skakati v zelje« Sony s tipalom iz kamer DSLR (sistem Sony NEX), niti nimajo prednosti, če povzamejo velikost tipala kamer iz sistema m4/3 (sistem Olympus PEN) (sistem Panasonic GF). Zato so se odločili za svojo pot in predstavili kamero z oznako Q.


Pentax Q je vrhunski izdelek v kompaktnosti kot materialih in končni izdelavi ohišja.

 

Izgled, velikost, teža

Je treba kar priznati. Če ste vajeni večjih kamer, t.j. DSLR ali Olympus PEN, potem deluje mali Pentax Q kot igrača. Oziroma, nič ni večji od srednje velikih kompaktnih kamer. Dimenzije njegovega ohišja so 98mm x 57.5mm x 31mm, teža z baterijo znaša samo 180g.
Z obliko so se vrnili k »retro« obliki, ki jo v tem razredu kamer brez zrcala z izmenljivimi objektivi narekujeta Olympus in Fujifilm. Je pa oblika kamere zanimiva, predvsem je ohišje res odlično izdelano in daje odličen občutek sigurnosti. Kljub majhnosti se kamero zelo dobro drži v roki in tudi rokuje z njo.


Pravi primer, da si znamo razložiti kompaktnost v razredu brezrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi. Foto: Antun Cerovečki

Standardni objektiv na kameri je lahko zum 5 - 15mm f/2.8-4.5 (27 - 83mm ek.35mm), drugi je 8.5mm f/1,9. Na majhnem tipalu kot ga ima Pentax Q (1/2.3 palca / 6.17x4.55mm) je goriščnica kar 47mm (ekv.35mm). Globinska ostrina je kljub dobri svetlobni moči in posledično odprtosti objektiva podobna f/8 pri kamerah DSLR. Torej jo imamo vedno veliko.
CMOS tipalo je enake velikosti kot je v manjših kompaktnih kamerah. Nudi 12M točk. Mislim pa, da je Pentax Q prva kamera, ki kaže kaj vse se da narediti iz teh tipal, pa podjetja nočejo. Pentax Q ima kljub že znanim tipalom izredno kakovostno sliko tudi pri visoki občutljivosti.


Standardni zum objektiv 5 - 15mm f/2.8-4.5 (27 - 83mm ek.35mm).


Objektiv z eno goriščnico in visoko svetlobno močjo. 8.5mm f/1,9 (47mm ekv.35mm).

 

Funkcije in nastavitve

Lahko zapišem, da je Pentax Q mešanica kompaktne in kamere DSLR. Nudi obilo lahko dostopnih funkcij, ki so primerne tudi za zahtevne fotografe. Napredne programske funkcije za osvetlitev so dosegljive preko vrtljivega gumba, ISO nastavitev je na gumbu na zadnjem delu kamere, preko gumba INFO je še nekaj hitrih možnosti spremenitve funkcij. Na prednjem delu kamere je še hitri gumb za premik med formati, filtri, tonskimi vrednostmi...
Moram reči, da je tudi v pogledu funkcij in nastavitev, kamera Pentax Q napredna in fotografu nudi enostavnost uporabe, kot enostavnost izbire naprednih funkcij.


Zaslon je velikosti 3 palce, ločljivost 460.000točk.


Bliskavica je delujoča, ko je sestavni del kamere, ali ko jo dvignemo iz ohišja.

Osebno bi si želel samo še hitrejše delovanje od vklopa do izostritve ter proženja. Prav zbujanje po vklopu in ostrenje bo uporabnika DSLR kamer še vedno jezilo. Olympus PEN je hitrejši, vendar ima na proti Pentax Q svoje muhe.
Vsi, ki pa boste na Pentax Q prešli iz kompaktnih kamer, boste z ostrenjem še kako zadovoljni.


Primerjava velikosti.


Primerjava velikosti z mega zum kamero Canon PS SX40.


Primerjava velikosti s komapktno Olympus Tough.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com