Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM / ko potrebuješ svetlobno moč

Avtor:Matjaž Intihar
03.02.2011 18:51
Stran:

Tudi uporabniki naprednih Pentax kamer DSLR, imajo željo po najkakovostnejših osnovnih zum objektivih. Nudijo naj dobro svetlobno moč, hitro ostrenje, zaščito pred vlago, dežnimi kapljami in prahom. Kot imata za kamere APS-C formata Canon (EF-S 17-55mm IS) in Nikon (AF-S 17-55mm) svoja objektiva z dobrimi tehničnimi karakteristikami, je njima podoben Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM. Z njim je Pentax povsem zadovoljil svoje uporabnike, da ne gledajo več k neodvisnim ponudnikom Tamron (test), Tokina, Sigma (test), ki tudi nudijo podobne objektive. No povsem niti ne, saj je njegova cena kar krepkih 900€ in še nekaj drobiža. Sigmo dobite za cca. 200€ manj. Vendar, za Pentax uporabnika je Pentax, le Pentax!

Videz, velikost, teža
Objektiv Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM je krepko večjih mer kot osnovni kit objektiv 18-55mm. Toda razumljivo, saj ima opazno večjo svetlobno moč in s tem povezano prednjo lečo.
Dolžina objektiva je 98.5mm, širina 84mm. Teža v kompletu s sončno zaslonko znaša kar 600g. Premer za filter je 77mm.

Konstrukcija
Objektiv Pentax smc DA* 16-50mm f/2.8 ED AL (IF) SDM ima goriščnice od 16mm do 50mm. Ker je tipalo razreda APS-C, je kot zajema enak, kot pri polno formatnih kamerah 35mm, 24.5mm do 76.5mm. Svetlobna moč objektiva je v celotnem razponu goriščnic f/2,8.
Ohišje je iz trdne plastične mase, notranjost iz aluminija. Obroč za premik goriščnic je prvi pri ohišju in dovolj širok za premik. Pri premiku goriščnice se objektiv podaljšuje. Obroč za premik ostrine je zelo širok, prosto vrteč in omogoča hiter premik med ročnim in avtomatskim ostrenjem. Med obročema je skala s številkami glede oddaljenosti in večji gumb za premik med AF in M načinom ostrenja.
V objektivu je 15 leč, ki so razvrščene v 12 skupin. Tri leče so asferične, dve posebej brušene z minimalno disperzijo svetlobe (ED).
Oznaka na ohišju DA* da vedeti, da je objektiv na vitalnih delih zaščiten proti vlagi, prahu, dežni kapljam. Pentax zaščito poimenuje weather-resistant, vremensko odporno, da ne bi kdo razumel, da je objektiv možno potopiti pod vodo.

Bajonet
Nastavek za kamero je klasični KAF, izdelan iz kovine. Objektiv ima poleg vgrajenega motorčka za ostritev, še nastavek za kardansko vodilo iz kamere na samem obroču.

Ostrenje
Pentax ima v novejših objektivih vgrajen hitri in tihi SDM motor. Ostrenje je hitro in tiho. Bolj kot od motorčka v objektivu je hitrost ostrenja odvisna od odbite moči svetlobe na motivu. V slabih svetlobnih pogojih se opazi, da Pentax ostritveni sistem ni tako občutljiv in hiter kot pri konkurenci.
Objektiv ima oznako IF, kar pomeni, da se za izostritev izkorišča notranji komplet leč in se ob premiku ne podaljšuje. Prav tako se pri izostritvi ne vrti prednja leča, kar je zelo dobrodošlo pri uporabi polarizacijskega filtra.
Ročno ostrenje poteka preko prednjega obroča. V primeru ročne ostritve nas ob premiku obroča in izostritve, kamera na to s piskom in rdeče obarvano ostritveno točko opozori.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com