Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Photokina 2008 / vtisi iz sejma

Avtor:Matjaž Intihar
20.09.2008 19:27

Sejem Photokina, vsaki dve leti odpre vrata fotografskim navdušencem. Dolga leta je bil imenovan fotografska Meka. V zadnjih letih, ko nam pomoč interneta odkrije že mnoge tančice pa se je marsikaj spremenilo. Photokina ni več tisti sejem, ko so nam vsa podjetja prvič pokazala novosti. Tako se je sejem močno spremenil in je pomemben predvsem zaradi srečevanj poslovnih partnerjev. Prav zanimivo je bilo videti slovenske predstavnike podjetij in njihovih kupcev, ki so se po več mesecih zopet skupaj vsedli za mizo in opravili konkretne poslovne dogovore. Vseeno pa bo sejem obiskalo okoli 160.000 obiskovalcev iz vsega sveta.

Sejem se je površinsko zopet skrčil. Samo podjetja Sony, Panasonic, Samsung in Canon so gledano iz prejšnjega sejma razširila svoj predstavitveni prostor. Toda še vedno je na njemu sodelovalo 1523 razstavljalcev iz 49 držav (leta 2006, 46). Med njimi je bilo kar 200 novih, saj se opaža trend, da tudi iz drugih poslovnih okolij nudijo vse več fotografu zanimivih tehnoloških rešitev. Klasična fotografska podjetja niso nudila večjih novosti, čeprav je pri njih še vedno največ obiskovalcev. Canon in Nikon po količini obiskovalcev še vedno vodita. Olympus in Pentax vedno dobita svoj delež. Močno sta napredovala Sony in Panasonic. Samsung jima je sledil. Če je bila v lanskem letu največja zanimivost fotoknjiga, sta letošnji sejem zaznamovala programska oprema za obdelavo fotografij in dodatna oprema. Pri obeh je bilo veliko zanimanja, kot samih obiskovalcev. Da se fotografija in s tem trendi spreminjajo smo opazili tako na HP, Xerox in Epson razstavnih prostorih. Kot da se fotografski sejem spreminja v grafičnega. Vsekakor pa so vsi izdelovalci fotografij po klasičnem postopku lahko spoznali, da se tej fotografski veji bližajo časi ugašanja.

Za naslednjo Photokino pa že predvidevam, da bo močno v znamenju tiskanja in predvsem možnosti digitalnega arhiviranje. Ponudniki možnosti arhiviranja za profesionalne uporabnike kot amaterje so bili tokrat še manj opazni. Toda vsi se čedalje bolj zavedamo kako pomembni bodo posatli, oziroma, da bodo fotografi kmalu spoznali, kako potrebno je imeti dober in pravilen digitalni arhiv za hitro iskanje fotografij. Še bolj pomembno, da jih bomo sploh ohranili.

Nekaj utrinkov iz predstavitvenih prostorov bolj pomembnih ali samo zanimivih razstavljalcev.

 


 

Adobe Systems

Fotografi podjetje Adobe vse bolj poznajo. Je tipično hitro rastoče ameriško podjetje, ki ima nos za dobre nakupe. Njihov program Photoshop, ki ga fotograf dobro pozna so že ob koncu 80-tih kupili in prenesli pod svoje ime. Prevzeli so podjetji Aldus s tem dobili obilo znanja za njihov program InDesign in Macromedia, ki je imel konkurenčni program Freehand nasproti Illustratorju.
Danes so vodilni v grafičnem, kot spletnem okolju in povsem konkurenčni tudi  v fotografskem programu za obdelavo RAW programov. Kralj med programi za obdelavo slike Photoshop, je dobil novo posodobljeno verzijo, CS4. Oziroma kar celoten komplet programov za obdelavo teksta in slike. Lightroom, program za obdelavo fotografij je prav tako vse bolj priljubljen in močan. Seveda pa mu prav ime proizvajalca hitro odpira vrata na naše računalnike.

Bible Labs

Opazno je bilo tudi drugo podjetje, ki nudi dober program za obdelavo RAW datotek Bibble Pro. Sicer so za veliki Adobe zelo majhno podjetje. Toda nudijo program, ki je že zelo priljubljen, zmogljiv, z nekaj dodanimi odličnimi rešitvami filtri drugih podjetij. Predstavljali so že novo verzijo Bible Pro 5.

Bron Elektronic AG

Dodatna oprema, oziroma bolje rečeno profesionalna studijska oprema je zopet vse bolj zanimiva. Če je zadnji dve Photokini zanimanje za njo bilo manjše, pa se sedaj samo po evoluciji kamer vse večje zanimanje kaže prav za to opremo. Studijska oprema Broncolor je ena izmed najboljših.

Canon

Čeprav je fotografu ime Canon najbolj znano po fotokamerah, pa je ta del njihove proizvodnje za podjetje manj pomemben. V ospredje zopet prihajajo tiskalniki in barvne laserske kopirne naprave. Prav zato so eno izmed redkih podjetij, ki so celo razširili svoj razstavni prostor. Seveda pa ne gre pozabiti na za nas glavno opremo, fotokamere. Predstavili so več novih kompaktnih kamer, med njimi sta najbolj zanimivi dve iz serije PowerShot G1 in SX1 IS. DSLR kameri EOS 5D MkII in EOS 50D pa sta bili najbolj želeni. Obe sta postavili nove standarde in predvsem največ v domeni cena/tehnične možnosti.

Casio

Podjetje ki je evropskemu fotografu manj znano iz domene ponudba za fotografe, je poleg odličnih kompaktnih kamer (na japonskem trgu so redno med največjimi ponudniki) predstavil predvsem bolj svoj zabavni del in tako obiskovalcem nudil dodatni bolj sproščujoč užitek.

CeWe

Nemško podjetje za izdelavo fotografij se je že močno osredotočili v ponudbo fotoknjig. Njihov velik razstavni prostor je bil namenjen prav njim. Zraven pa še fotokiosk enote za naročanje fotografij.

EIZO Nanao Corporation

Fotografi morajo tudi sami programsko obdelati svoje fotografije. Računalniški zaslon je med najpomembnejšimi napravami, saj preko vidimo tonske vrednosti. In brez dobrega zaslona ni dobre obdelane slike. Podjetje EIZO je v zadnjih letih zelo prodorno, predvsem pa nudi odličnost. Njihovi najnovejši zasloni nudijo že Adobe barvni prostor in s tem fotografu polno možnost tonske korekture RAW datotek. Na večini razstavnih prostorov drugih podjetij, Epson, Adobe, Nik Softwear, Bible, so fotografije prikazovali in obdelovali preko njihovih zaslonov.

Seiko Epson Corporation

Seiko pri nas poznamo predvsem po odličnih urah. Najbrž je manj znano, da so ponudniki najboljših zaklopov za fotografske kamere. Toda opazni in poznani so tudi preko imena Epson, ki je že dolgo znan po izpisu slike. Epson je med vodilnimi ponudniki in razvojniki kapljičnih tiskalnikov. Njihova tehnologija tiskanja preko piezo elementa je v skoraj vseh boljših tiskalnikih tudi drugih podjetij. Le Canon ima v celoti svojo drugačno, bubble jet tehnologijo.

Fujifilm

Razstavni prostor podjetja Fujifilm je bil v glavnem namenjen fotokameram in napravam za izpis fotografij. Vendar ne klasičnega kemijskega, ampak z raznimi termo in kapljičnimi tiskalniki. Na njihovem razstavnem prostoru je bil razstavljen tudi stroj Xerox iGen za večje tiskovine in izdelavo fotoknjig. Pri fotokamerah je novost novo tipalo Super CCD EXR. Drugačna arhitektura filtrov naj bi doprinesla k višji končni kakovosti fotografije.

General Electric

V začetku leta 2008 se je to veliko ameriško podjetje predstavilo na sejmu PMA z nekaj kompaktnimi kamerami. Kdo od vodilnih ljudi tega podjetja je ljubitelj fotografije, da so tako hitro in pompozno prišli med ponudnike fotografskih kamer ni znano. Toda drugače ne more biti. Izredno velik razstavni prostor (med največjimi) je bil polen praznega. Na sredini dirkalni avto, v ozadju pa okoli 10 kompaktnih kamer. Prav zanimivo bo videti njihove nadaljne korake, saj fotografski svet nima več možnosti za večji razvoj. Odvzemaš lahko samo še tržne deleže že poznanim podjetjem.

Gitzo

Hala v kateri je bila dodatna fotografska oprema je bila odlično obiskana. Če je nekaj zadnjih sejmov bolj kot ne samevala in so si vsi samo ogledovali digitalne fotokamere je bilo tokrat drugače. Gitzo je zelo priznano ime med ponudniki profesionalnih stojal. Obenem pa so pokazali še fotografu namenjena oblačila.

HP

Poleg že klasične ponudbe tiskalnikov, je HP tokrat predstavil tudi linijo Indigo tiskarskega stroja z vezavo. Ponudba fotoknjig je že tako velika, da je stroj Indigo že zanimiv tudi za vse, ki bi radi z njimi fotografu prišli naproti.

Kodak

Veliki Kodak! Nič več. Njihov razstavni prostor je iz leta v leto manjši. Osredotočajo se na prikaz fotografij preko zaslonov, tiskalnikov in fotokiosk enot. Kot novost so predstavili nov negativni film Ektar 100.

Leica Camera AG

Podjetje, ki je fotografu ponudilo legendarni Leica format 24x36mm. Še danes v digitalni dobi polni format povzemamo po Leica. Če Leica ni prikazala vse do sedaj nič posebnega v svetu digitalnih fotokamer in so predvsem sodelovali z drugimi podjetji, zna biti letošnja predstavitev nove serije S nekaj posebnega. Leica se je v ponudbi kamer DSLR odločila drugače in ponudila nov, večji format tipala velikosti 30x45mm. Tipalo ima kar 37M točk. Dodali so še nove objektive in s tem med ljubitelji te še vedno prestižne znamke obudili veliko upanje. Obenem so napovedali še strateško sodelovanje s podjetjem Leaf, ki izdeluje digitalne hrbte za srednje fotmatne kamere.

Lomografija

Če lomografija s kamero Lomo izgleda kot en hec, pa je še vedno veliko zanimanje za to zvrst fotografije. Zanimiv je bil slogan "prihodnost je analogna".

LowePro

Podjetjo znano po odličnih foto nahrbtnikih je tudi razširilo svoj predstavitveni prostor. Zanimanje za foto torbe in nahrbtnike je vse večje in ta zvrst foto industrije sedaj vidi možnost dodatnega razvoja in večje prodaje.

Manfroto

Kot ostala podjetja z dodatno fotografsko tehniko je tudi podjetje Manfroto bilo deležno veliko obiska. Predvsem njihova stojala in glave za pritrditev kamere so med fotografi vse bolj želene.

Microsoft

Le kaj ta veliki programski gigant dela na sejmu Photokina. Predvsem imajo nekaj rešitev za samo arhiviranje datotek/fotografij.

Mitsubishi

Ne niso prikazovali svojih avtomobilov. So vodilni v ponudbi termosublimacijskih tiskalnikov, ki se uporabljajo v enoti fotokiosk.

Nikon

Vedno odlično obiskani in prepoznavni. V novostih so jih zasenčili drugi. Vendar kot že nekaj let dobe interneta, te niti niso pomembne. Očitno bodo bolj odmevne novosti predstavili na konkurenčnem ameriškem sejmu PMA. Je bil pa Nikon prepoznaven po celotnem sejmu in v samem mestu Koln. Njihove vrečke v katere si obiskovalci spravijo kataloge so bile vsepovsod prepoznavne.

Nik Software

Podjetje je poznano po tem, da je obilo njihovih rešitev v programu Nikon Capture NX. Nudijo veliko različnih programskih rešitev (filtrov) za hitrejšo in kakovostnejšo obdelavo fotografij. Zadnja rešitev je program za ostrenje. Tudi veliki Apple, se je odločil da bodo v svoj program Aperture dodali več rešitev tega podjetja.

Olympus

Na običajnem razstavnem prostoru ni bilo opaznih večjih novosti. Sistem 4/3 postaja vse bolj razširjen in poznan. Skupaj s Panasonic so predstavili Micro 4/3 sistem in v vitrini smo že lahko opazili prvi predstavitveni produkt. Obiskovalcem je Olympus ponudil možnost preizkusa njihovih kamer. V manjšem bazenu kamere za fotografiranje pod vodo, v pravi saharski sceni z modelom pa za kamere DSLR.

Panasonic

Podjetje pod okriljem koncerna Matsushita je pri nas fotografu manj znano. Toda v razvitem svetu so med največjimi v ponudbi fotokamer, vse bolj opazni pa postajajo v ponudbi kamer DSLR. Na sejmu so na zelo velikem in dobro obiskanem razstavnem prostoru kot prvi prikazali kamero DSLR z oznako G1, iz novega razreda Micro 4/3.

Pentax

Kamere K20D in K200D sta jim dali nov polet. Na sejmu so predstavili novo kamero DSLR iz vstopnega razreda, model K-m.

Praktica

Analogni fotografom znano ime. Še vedno so močno prisotni s kompaktnimi kamerami. Že pred časom pa so trgu ponudili video HD kamero. Torej gre Praktica uspešno naprej.

Ricoh

Tudi to podjetje je pri nas manj znano. Toda imajo za pokazati kar nekaj zanimivih kamer, predvsem z večjem razponom med goriščnimi razdaljami.

Samsung

Samsung je že na prejšnjem sejmu pokazal svojo moč. Velik razstavni prostor s centralnim odrom s fotomodeli je pritegnil veliko obiskovalcev. Med kompaktnimi kamerami postajajo vse bolj prepoznavni, v sodelovanju s Pentax pa pridobivajo izkušnje tudi v svetu kamer DSLR. Seveda pa ne gre pozabiti na ponudbo TV in računalniških zaslonov.

SanDisk

Podjetja, ki so predstavljala pomnilne kartice niso bila deležna večjega zanimanja. Očitno so pomnilne kartice postale že nekaj po sebi umevnega in fotografi med njimi ne najdemo več nekih večjih razlik in tehnoloških prednosti. Za današnje fotokamere so pomnilne kartice že dovolj zmogljive in nas v celoti zadovoljujejo.

Sanyo

To podjetje je eden največjih izdelovalcev (sestavljalcev) fotokamer. Seveda ne pod lastnim imenom. Toda so tisto podjetje, ki ima očitno možnost najceneje izdelati fotokamero in se prilagajati hitri spremembi v samem delovnem procesu, saj (ne javno) sestavljajo večino kompaktnih kamer iz nižjega cenovnega razreda tudi za druge bolj uveljevljene znamke. Na sejmu pa so se predstavili s kamerami pod svojo blagovno znamko.

Sekonic

V digitalni dobi večini fotografov njihovi izdelki niti niso poznani. Vendar so predvsem studijski fotografi še vedno odvisni od njih. Ročni svetlomeri pridobivajo vse več elektronike ter predvsem natančnosti.

Sigma

Ponudnika objektivov Sigma pri nas zelo dobro poznamo. So bili prvi neodvisni proizvajalec, ki je v svojih objektivih ponudil tehnologijo stabilizacije slike in hitrih, tihih motorčkov. Na sejmu samem ni bilo predstavljenih opaznih novosti.

Sony

Čeprav na našem trgu v svetu kamer DSLR niso med bolj opaznimi, pa je Sony prav v svetu teh kamer naredil velik skok naprej. Na nekaterih razvitih trgih so celo med vodilnimi prodajalci. Tudi sam razstavni prostor je bil povsem primerljiv z velikima Canon in nikon. Na najbolj vidnem mestu je bila Alpha 900 s svojimi 24M točkami na tipalu polnega Leica formata. Kar nekako neopazno se je prikazala paleta Zeiss objektivov in objektivov serije G, s hitrim SSM motornim prenosom. Menim, da je v zadnjem času prav Sony v sistemu Alpha naredil največji korak naprej.

Tamrac

Še eno podjetje, ki je bilo deležno veliko zanimanja obiskovalcev. Nahrbtniki te znamke so zelo cenjeni in želeni.

Tamron

To neodvisno podjetje, ki izdeluje objektive za več kamer razreda DSLR je v zadnjem času najhitreje napolnilo jadra. Če so bili še na prejšnji Photokini bolj v ozadju so sedaj v svoje objektive dodali prepotrebno stabilizacijo slike. Tako so s svojim objektivom 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC (Vibration Compensation) LD Aspherical (IF) Macro dosegli namen in zanimanje mnogih hobi fotografov.

Toshiba

Tudi to veliko Japonsko podjetje si je vzelo čas za Photokino. Predstavili so svoje video kamere, torej so vstopili v svet mini video kamer in različne foto okvirje za prikaz slike. Med njimi je tudi okvir z možnostjo sprejemanja TV signala.

Unibind

Izdelava fotoknjig kaže veliko rast. Podjetje Unibind izdeluje platnice, katere lahko enostavno združimo z našimi natisnjenimi papirji.

Vivitar

Kar malo žalostno sem pogledal po razstavišču tega nekdaj zelo poznanega izdelovalca objektivov. Danes nudijo fotografom samo še manjšo dodatno opremo.

Xerox

Da se sejem Photokina vse bolj podaja v vode CeBit-a in Drupe kaže tudi prihod velikega Xerox. Imajo dobro tehnologijo za izdelavo tiskovin v manjših nakladah. Njihovi stroji so kot nalašč za izdelavo fotoknjig in prav zato so bili prisotni na sejmu.

Za konec

Marsikateri skeptični novinarski in fotografski kolega je vprašal ali sem videl kaj zanimivega na sejmu. Iz pogleda revolucije zadnjih treh sejmov res ni nič posebnega. Prav tako tudi, če je gledal na sejem samo iz pogleda zanimanja glede starih fotografskih podjetij. Toda vedno je treba pogledati naprej. Če sem ob zapisu iz Photokine izpred dveh let zapisal, da prihaja čas fotoknjig, lahko sedaj rečem, da prihaja čas programov za obdelavo slike, strojev za tisk fotoknjig in termosublimacijskih tiskalnikov za izpis fotografij.

Vse se spreminja. Ker nam je internet uničil vso pričakovanje, kaj bodo podjetja prikazala na sejmu, je treba sedaj brati med vrsticami, oziroma videti in vprašati za skrito. Poklicni fotografi, predvsem tisti, ki so sedaj bili v dodatni produkciji slike in njeni izdelavi pa brez spoznanj kaj nam nudita sejma CeBit (programska in računalniška oprema), ter Drupa (grafični tisk) ne bodo mogli več. Večkrat sem že zapisal, da je fotografija postala del celotne informatike. Kot veja, ki je v večjem delu v domeni domače uporabe je bila med zadnjimi v tem delu izredno razvite industrije. Zdaj bo treba fotografu s spoznavanjem računalništva in programov (prej temnica) in tehniko izpisa s tiskalniki in drugimi digitalnimi tehnikami (prej povečevalnik, papir) marsikaj nadoknaditi.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com