Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Photokina 2010 - novi fotografski trendi

Avtor:Matjaž Intihar
09.10.2010 14:59

 

Sejem Photokina, vsaki dve leti odpre vrata fotografskim navdušencem. Dolga leta je bil imenovan fotografska Meka. V zadnjih letih, ko nam pomoč interneta odkrije že mnoge tančice pa se je marsikaj spremenilo. Photokina ni več tisti sejem, ko so nam vsa podjetja prvič pokazala novosti. Tako se je sejem močno spremenil in je pomemben predvsem zaradi srečevanj poslovnih partnerjev. Na sejmu se je letos zopet opazilo prej kot ne na pol prazne hale. V zlati dobi začetka digitalne tehnologije (tri, štiri Photokine nazaj), si le težko videl čez halo do razstavnega prostora drugega podjetja. Letos je bilo opazno drugače.

Sejem se je površinsko zopet malo skrčil. Redka podjetja so gledano iz prejšnjega sejma razširila svoj predstavitveni prostor. Manj je bilo tudi razstavljavcev 1250 iz 45 držav, leta 2008 jih je bilo 1523 iz 49 držav. Klasična fotografska podjetja niso nudila večjih novosti, čeprav je pri njih še vedno največ obiskovalcev. Canon in Nikon po količini obiskovalcev še vedno vodita. Olympus in Pentax vedno dobita svoj delež. Močno sta napredovala Sony in Panasonic. Samsung jima je sledil. Če je bila v lanskem letu največja zanimivost fotoknjiga, je letošnji sejem zaznamovala 3D fotografija in video.

Za naslednjo Photokino že predvidevam, da bo močno v znamenju tiskanja in možnosti digitalnega arhiviranja in seveda začetka 3D fotografije. Ponudniki možnosti arhiviranja za profesionalne uporabnike kot amaterje so bili tokrat že opazni. Toda vsi se čedalje bolj zavedamo kako pomembni bodo postali, oziroma, da bodo fotografi kmalu spoznali, kako potrebno je imeti dober in pravilen digitalni arhiv za hitro iskanje fotografij. Še bolj pomembno, da jih bomo sploh ohranili.

O 3D tehnologiji pa ni treba preveč govoriti. Je že med nami v kino dvoranah in na 3D HD TV zaslonih. Zdaj je treba samo pripraviti tehnologijo, da bomo 3D sliko videli brez posebnih barvnih ali polarizacijskih očal. Predvidevam, da bo 3D prišel med domače uporabnike čez 10 let.

 

Kdo od večjih je bil predstavljen in kaj so pokazali.

 

Adobe Systems

Fotografi podjetje Adobe že dobro poznajo. Je tipično hitro rastoče ameriško podjetje, ki ima nos za dobre nakupe. Njihov program Photoshop, ki ga fotograf uporabljajo so že ob koncu 80-tih kupili in prenesli pod svoje ime. Prevzeli so podjetji Aldus s tem dobili obilo znanja za njihov program InDesign in Macromedia, ki je imel konkurenčni program Freehand nasproti Illustratorju.

Danes so vodilni v grafičnem, kot spletnem okolju in povsem konkurenčni tudi v fotografskem programu Lightroom za obdelavo RAW programov. Kralj med programi za obdelavo slike Photoshop, je dobil novo posodobljeno verzijo, CS5. Oziroma kar celoten komplet programov za obdelavo teksta in slike. Prikazan je bil tudi »mali« Photoshop, Elements 9. Adobe Lightroom, program za obdelavo fotografij je prav tako vse bolj priljubljen in močan. Seveda pa mu prav ime proizvajalca hitro odpira vrata na naše računalnike.

Adobe je pokazal tudi sistem Plenoptic, ki s pomočjo posebnega objektiva, načina snemanja in programske opreme omogoča naknadno izostriti sliko tam kjer želi v trenutku obdelave slike. Zanimivo, bomo videli ali se bo novost prijela.

 

Bibble Labs

Opazno je bilo tudi drugo podjetje, ki nudi dober program za obdelavo RAW datotek Bibble Pro. Sicer so za veliki Adobe zelo majhno podjetje. Toda nudijo program, ki je že zelo priljubljen, zmogljiv, z nekaj dodanimi odličnimi rešitvami filtri drugih podjetij. Predstavljali so že novo verzijo Bible Pro 5.1.1.

 

Bron Elektronik AG

Dodatna oprema, oziroma bolje rečeno profesionalna studijska oprema je zopet vse bolj zanimiva. Če je zadnji dve Photokini zanimanje za njo bilo manjše, pa se sedaj samo po evoluciji kamer vse večje zanimanje kaže prav za to opremo. Studijska oprema Broncolor je ena izmed najboljših.

 

Canon

Čeprav je fotografu ime Canon najbolj znano po fotokamerah, pa je ta del njihove proizvodnje za podjetje manj pomemben. V ospredje zopet prihajajo tiskalniki in barvne laserske kopirne naprave. Prav zato so eno izmed redkih podjetij, ki so tudi temu prilagodili svoj razstavni prostor.

Seveda pa ne gre pozabiti na za nas glavno opremo, fotokamere. Predstavili so več novih kompaktnih kamer, med njimi sta najbolj zanimivi dve iz serije PowerShot G12 in SX30 IS. Nova DSLR kamera je EOS 60D.

 

Casio

Podjetje ki je evropskemu fotografu manj znano iz domene ponudba za fotografe, je poleg odličnih kompaktnih kamer (na japonskem trgu so redno med največjimi ponudniki) EX-H20G, EX-ZR10 z GPS in HDR možnostjo predstavil predvsem bolj svoj zabavni del in tako obiskovalcem nudil dodatni bolj sproščujoč užitek.

 

CeWe

Nemško podjetje za izdelavo fotografij se je v veliki meri osredotočilo v ponudbo fotoknjig. Njihov velik razstavni prostor je bil namenjen prav njim.

 

EIZO Nanao Corporation

Fotografi morajo tudi sami programsko obdelati svoje fotografije. Računalniški zaslon je med najpomembnejšimi napravami, saj preko vidimo tonske vrednosti. In brez dobrega zaslona ni dobre obdelane slike. Podjetje EIZO je v zadnjih letih zelo prodorno, predvsem pa nudi odličnost. Njihovi najnovejši zasloni nudijo že samodejno umerjanje, Adobe RGB barvni prostor in s tem fotografu polno možnost tonske korekture RAW datotek. Na večini razstavnih prostorov drugih podjetij, Epson, Adobe, Nik Softwear, Bible, so fotografije prikazovali in obdelovali preko njihovih zaslonov.

 

Seiko Epson Corporation

Seiko pri nas poznamo predvsem po odličnih urah. Najbrž je manj znano, da so bili ponudniki najboljših zaklopov za fotografske kamere. Toda opazni in poznani so tudi preko imena Epson, ki je že dolgo znan po izpisu slike. Epson je med vodilnimi ponudniki in razvojniki kapljičnih tiskalnikov. Njihova tehnologija tiskanja preko piezo elementa je v skoraj vseh boljših tiskalnikih tudi drugih podjetij. Le Canon ima v celoti svojo drugačno, bubble jet tehnologijo.

 

Fujifilm

Razstavni prostor podjetja Fujifilm je bil v glavnem namenjen fotokameram in napravam za izpis fotografij. Njihova glavna fotografska atrakcija sta bili novi kameri FinePix X100 in 3D kamera FinePix Real 3D W3, kjer že na zaslonu vidimo 3D sliko (brez polarizacijskih očal).

 

GE (General Electric)

Leta 2008 se je to veliko ameriško podjetje prvič predstavilo na sejmu z nekaj kompaktnimi kamerami. Kdo od vodilnih ljudi tega podjetja je ljubitelj fotografije, da so tako hitro in pompozno prišli med ponudnike fotografskih kamer ni znano. In kot ponavadi. Tudi teh fotokamer ni na našem trgu.

 

Gitzo

Hala v kateri je bila dodatna fotografska oprema je bila odlično obiskana. Če je nekaj zadnjih sejmov bolj kot ne samevala in so si vsi samo ogledovali digitalne fotokamere je bilo tokrat drugače. Gitzo je zelo priznano ime med ponudniki profesionalnih stojal. Obenem pa so pokazali še fotografu namenjena oblačila.

 

HP

Poleg že klasične ponudbe tiskalnikov, kjer je kraljeval najhitrejši produkscijski tiskalnik Designjet Z6200, je HP tokrat predstavil linijo Indigo tiskarskega stroja z vezavo. Ponudba fotoknjig je že tako velika, da je stroj Indigo že zanimiv tudi za vse, ki bi radi z njimi fotografu prišli naproti.

Kata

Nahrbtniki izlaelskega proizvajalca se približujejo tudi hobi fotografom. Še vedno pa so v njihovi ponudbi izredno robustni profesionalni  foto in video nahrbtniki.

 

Kodak

Veliki Kodak! Nič več za oči fotografa. Njihov razstavni prostor je iz leta v leto manjši. Osredotočajo se na prikaz fotografij preko zaslonov, tiskalnikov in fotokiosk enot. Še vedno pa so prisotni s patenti in z digitalnimi kompaktnimi fotokamerami. Predstavili so novi film Portra400.

 

Leica Camera AG

Podjetje, ki je fotografu ponudilo legendarni Leica format 24x36mm. Še danes v digitalni dobi polni format povzemamo po Leica. Če Leica ni prikazala vse do sedaj nič posebnega v svetu digitalnih fotokamer in so predvsem sodelovali z drugimi podjetji, je bila že prejšnja predstavitev nove serije S nekaj posebnega. Leica se je v ponudbi kamer DSLR odločila drugače in ponudila nov, večji format tipala velikosti 30x45mm. Tipalo v kameri Leica S2 ima kar 37M točk. Dodali so še nove objektive in s tem med ljubitelji te še vedno prestižne znamke obudili veliko upanje. Predstavili pa so tudi nadaljevanje serije M. Zdaj imamo digitalno M9.

 

Lomografija

Če lomografija s kamero Lomo izgleda kot en hec, pa je še vedno veliko zanimanje za to zvrst fotografije. Zanimivo je slišati bil slogan "prihodnost je analogna".

 

LowePro

Podjetjo znano po odličnih foto nahrbtnikih je tudi razširilo svoj predstavitveni prostor. Zanimanje za foto torbe in nahrbtnike je vse večje in ta zvrst foto industrije sedaj vidi možnost dodatnega razvoja in večje prodaje.

 

Manfrotto

Kot ostala podjetja z dodatno fotografsko tehniko je tudi podjetje Manfroto bilo deležno veliko obiska. Predvsem njihova stojala in glave za pritrditev kamere so med fotografi vse bolj želene.

 

Microsoft

Le kaj ta veliki programski gigant dela na sejmu Photokina. Predvsem imajo nekaj rešitev za samo arhiviranje datotek/fotografij.

 

Mitsubishi

Ne niso prikazovali svojih avtomobilov. So vodilni v ponudbi termosublimacijskih tiskalnikov, ki se uporabljajo v enoti fotokiosk. Prikazali so tudi projektorje.

 

Nikon

Vedno odlično obiskani in prepoznavni. Tokrat so še povečali razstavni prostor. Nikon je bil prepoznaven po celotnem sejmu in v samem mestu Koln. Novost D7000 je bila med najbolj želenimi za preizkus.

 

Nik Software

Podjetje je poznano po tem, da je obilo njihovih rešitev v programu Nikon Capture NX. Nudijo veliko različnih programskih rešitev (filtrov) za hitrejšo in kakovostnejšo obdelavo fotografij. Tudi veliki Apple, se je odločil da bodo v svoj program Aperture dodali več rešitev tega podjetja.

 

Olympus

Na običajnem razstavnem prostoru ni bilo opaznih večjih novosti. Sistem 4/3 se počasi poslavlja. Vse karte stavijo na sistem micro 4/3. Toda tudi med manjšimi kamerami z izmenljivimi objektivu je vse večja konkurenca.

 

Panasonic

Podjetje pod okriljem koncerna Matsushita je pri nas fotografu žal manj znano. Toda v razvitem svetu so med največjimi v ponudbi fotokamer, vse bolj opazni pa postajajo v ponudbi kamer DSLR.

Film Avatar je bil posnet z njihovo 3D tehnologijo. Panasonic je prikazal 3D objektiv za video in foto kamero iz serije Lumix G. Torej ve se, da bo prav Panasonic krojil začetke 3D foto in video tehnologije.

 

Pentax

Kamere K-5D in K-r sta jim dali nov polet. Uporabniki so jih dobro sprejeli. Model K-r zna zaradi razmerja uporabnost/cena tudi pri nas odlično sprejet. Na sejmu je bila opazna njihova težko pričakovana kamera z večjim formatom tipala model 645.

 

Praktica

Analogni fotografom znano ime. Še vedno so močno prisotni s kompaktnimi kamerami. Že pred časom pa so trgu ponudili video HD kamero. Torej gre Praktica uspešno naprej.

 

Ricoh

Tudi to podjetje je pri nas manj znano. Toda imajo za pokazati kar nekaj zanimivih kamer, predvsem z večjem razponom med goriščnimi razdaljami.

 

Samsung

Samsung je že na prejšnjih sejmih pokazal svojo moč. Velik razstavni prostor je pritegnil veliko obiskovalcev. Med kompaktnimi kamerami kot tistimi z izmenljivimi objektivi postajajo vse bolj prepoznavni. Seveda pa ne gre pozabiti na ponudbo TV in računalniških zaslonov.

 

SanDisk

Podjetja, ki so predstavljala pomnilne kartice niso bila deležna večjega zanimanja. Očitno so pomnilne kartice postale že nekaj samo po sebi umevnega in fotografi med njimi ne najdemo več nekih večjih razlik in tehnoloških prednosti. Za današnje fotokamere so pomnilne kartice že dovolj zmogljive in nas v celoti zadovoljujejo.

 

Sekonic

V digitalni dobi večini fotografov njihovi izdelki niti niso poznani. Vendar so predvsem studijski fotografi še vedno odvisni od njih. Ročni svetlomeri pridobivajo vse več elektronike ter predvsem natančnosti.

 

Sigma

Ponudnika objektivov Sigma pri nas zelo dobro poznamo. So bili prvi neodvisni proizvajalec, ki je v svojih objektivih ponudil tehnologijo stabilizacije slike in hitrih, tihih motorčkov. Na sejmu so prikazali nekaj novosti. Poleg objektivov še kamero DSLR SD1.

 

Sony

Čeprav na našem trgu v svetu kamer DSLR niso med bolj opaznimi, pa je Sony prav v svetu teh kamer naredil velik skok naprej. Na nekaterih razvitih trgih so celo med vodilnimi prodajalci. Tudi sam razstavni prostor je bil povsem primerljiv z velikima Canon in Nikon. Na najbolj vidnem mestu sta bili bila Alpha 55 in 33 in manjša kamera z izmenljivimi objektivi iz serije NEX, z možnostjo 3D zajema panoramske slike. Vidna je bila paleta Zeiss objektivov in objektivov serije G, s hitrim SSM motornim prenosom. Menim, da je v zadnjem času prav Sony v sistemu Alpha in NEX naredil opazni korak naprej. Ne gre pa spregledati 3D HD TV, kjer se je dalo ogledati posnete fotografije v 3D tehniki z njihovimi foto kamerami.

 

Tamrac

Še eno podjetje, ki je bilo deležno veliko zanimanja obiskovalcev. Nahrbtniki te znamke so zelo cenjeni in želeni.

 

Tamron

To neodvisno podjetje, ki izdeluje objektive za več kamer razreda DSLR je v zadnjem času najhitreje napolnilo jadra. Če so bili še na prejšnji Photokini bolj v ozadju so sedaj v svoje objektive dodali prepotrebno stabilizacijo slike in v nekatere tudi hitro ostrenje. Tako so s svojim objektivom 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC (Vibration Compensation) LD Aspherical (IF) Macro dosegli namen in zanimanje mnogih hobi fotografov.

 

Xerox

Da se sejem Photokina vse bolj podaja v vode računalniškega CeBit-a in grafičnega sejma Drupa, kaže tudi prihod velikega Xerox. Imajo dobro tehnologijo za izdelavo tiskovin v manjših nakladah. Njihovi stroji so kot nalašč za izdelavo fotoknjig in prav zato so bili prisotni na sejmu. Svojo tehnologijo so prodali tudi Fujifilmu in skupaj so se predstavili na sejmu. Suhi izpis fotografije prav zaradi podjetja Xerox, vse hitreje prihaja tudi v manjše fotolaboratorije.

 

Vivitar

Kar malo žalostno sem pogledal po razstavišču tega nekdaj zelo poznanega izdelovalca objektivov. Danes nudijo fotografom samo še manjšo dodatno opremo in ime proda sem ter tja še kakšno kompaktno fotokamero.

 

Unibind

Izdelava fotoknjig kaže veliko rast. Podjetje Unibind izdeluje platnice, katere lahko enostavno združimo z našimi natisnjenimi papirji.

 

Za konec

Marsikateri skeptični novinarski in fotografski kolega je vprašal ali je bilo videti kaj zanimivega na sejmu. Večina je bila s sejmom razočarana. Ni bilo na prvi pogled vidno nobenih odmevnih novosti, kaj šele revolucije. Iz pogleda digitalne revolucije zadnjih štirih sejmov res ni nič posebnega. Prav tako tudi, če si gledal na sejem samo iz pogleda zanimanja glede "starih" fotografskih podjetij in iskanja novosti pri fotokamerah. Toda vedno je treba pogledati naprej. Če sem ob zapisu iz Photokine izpred dveh let zapisal, da prihaja čas fotoknjig, lahko sedaj rečem, da prihaja čas 3D tehnologije slike in videa.

Vse se spreminja. Ker nam je internet uničil vso pričakovanje, kaj bodo podjetja prikazala na sejmu, je treba sedaj brati med vrsticami, oziroma videti in vprašati za skrito. Poklicni fotografi, predvsem tisti, ki so sedaj bili v dodatni produkciji slike in njeni izdelavi pa brez spoznanj kaj nam nudita sejma CeBit (programska in računalniška oprema), ter Drupa (grafični tisk) ne bodo mogli več. Večkrat sem že zapisal, da je fotografija postala del celotne informatike. Kot veja, ki je v večjem delu v domeni domače uporabe je bila med zadnjimi v tem delu izredno razvite industrije. Zdaj bo treba fotografu s spoznavanjem računalništva in programov (prej temnica) in tehniko izpisa s tiskalniki in drugimi digitalnimi tehnikami (prej povečevalnik, papir) marsikaj nadoknaditi.

 


 

Če vas zanima več o najnovejši tehnologiji in prihodnosti...

18. oktobra ob 18h, bo v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani (podhod pri kavarni Evropa) predavanje kluba e-Fotografija z naslovom "Photokina po Photokini". Predstavili bomo tudi najnovejšo tehniko, ki bo do tega dne že pri nas.
Vstop prost, vabljeni!

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com