Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nič več izgubljenih pokrovčkov za objektiv

17.03.2018 14:53

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si


Mnogi, ki so pred nakupom kamere DSLR ali CSC uporabljali kompaktne megazum kamere so vajeni, da je pokrovček vedno pri roki.

 

Fotografija je ženskega spola. Tudi fotokamera je. In s prihodom digitalne fotografske tehnike je fotografija v resnici postala ženska domena. Če smo v analogni dobi poznali malo fotografinj, je danes povsem drugače.

Na fotografskih izobraževanjih e-Fotografija spoznam, kako sta si spola drugačna v razmišljanju, željah, uporabi tehnični pripomočkov kot je recimo fotooprema. Če sem še dve leti nazaj zamahnil z roko, češ, kaj vam bodo spremembe saj je v fototehniki vse že znano, preizkušeno, sedaj povsem drugače zastrižem z ušesi, ko fotografinje kaj drugačnega vprašajo!

In eno izmed takih novih vprašanj je... Zakaj na kameri DSLR in CSC ni tiste vrvice, ki na kompaktnih kamerah drži pokrovček, da prosto pritrjen visi ob kameri?

In podobnih vprašanj fotografinj je še mnogo več. Zdaj po nekaj letih druženj na tečajih že vem, da imajo fotografinje svoje želje in zahteve. Oziroma počasi želijo in verjemite že, spreminjajo okosteneli tehnični fotografski svet.

Sprva sem še menil da me punce hecajo s takimi in podobnimi vprašanji. Kot recimo ta o pokrovčku in o fotonahrbtnikih ter njih težavah s premalo žepi za ne fotografske stvari.

Moja moška glava si je po prvih vprašanjih o pokrovčkih mislila, pa saj to je kamera DSLR / CSC, ki naprednemu fotografu omogoča narediti tehnično kakovostno fotografijo. Pokrovček je na tej kameri samo za to, da se na lečo ne nabira prah, ko je kamera na polici ali v fototorbi. Takoj, ko jo začnemo uporabljati je pokrovček kje? V žepu ali fototorbi, povsem logično ne! Za zaščito prednje leče objektiva pa lahko poskrbi zaščitni filter (članek - Filtri v fotografiji). Tako je to enostavno. A seveda, za moško glavo.
Fotografinje ne razmišljajo, da je pokrovček nek nebodigatreba, ki se ga da enostavno v žep. Za njih mora biti vedno takoj pri roki, da se prednjo lečo objektiva zaščiti.

 

 

Ker imam na tečajih vedno podobna vprašanja fotografinj, se ob njih nič več ne nasmehnem. Resno pristopim k vprašanju. In zato tudi članek, ki bo marsikateri fotografinji prihranil nekaj stalne jeze in opazko nad nelogičnimi inženirji. Kaj res nič ne razmišljajo, kaj fotografinja potrebuje? Po drugi strani je tudi res, da bo po tem članku jezen name marsikateri partner fotografinje, saj bo pred sabo dobil ta članek in seveda delo.
Mislim, da ni tako težko izvrtati luknjici v pokrovček ter s tanko vrvico, laksom, ali nitjo za šivanje, vse skupaj privezati na pašček kamere. Veste kako bo vaša fotografinja vesela! To pa tudi šteje, ane?

 

Primer pritrditve pokrovčka na kamero DSLR

Kmalu do mene pride domača ideja za katero sem si rekel, da jo je treba opisati!
Še nekaj let nazaj bi se čudil, da je pokrovček privezan na ohišje kamere iz naprednega razreda.
Ob želji, da naj razložim še nekaj nastavitev, sem od tečajnice v roke dobil kamero Nikon D300s. Ko želim odstraniti pokrovček od objektiva sem se zasmejal. Ja Matjaž veš kako je zdaj fino. Pokrovčka ne morem več izgubiti, prej pa sem se stalno bala kam ga bom odložila. Ja že vem. Fotografinje imajo drugačne želje in ideje.


V pokrovček sta zvrtani dve luknjici skozi kateri gre vrvica.


Tanka vrvica ne ovira pritrditve pokrovčka na objektiv.


Pokrovček je z močno tanko nitko privezan na "ušesa" kamere.
 


 

Primer pritrditve pokrovčka na kompaktno kamero, ko ostrimo in zumiramo preko gumba na kameri (objektiv nima obroča)

Na kompaktni megazum kameri ste izgubili pokrovček. V trgovinah vam nudijo preprosto rešitev. Lahko pa se znajdete tudi sami.


Star pokrovček, kos majnše okrogle plastike, lepilo, vrvica in njen zaključek z elastiko.


Elastiko zelo enostavno damo na objektiv, ta ga stisne in pokrovček bo visel ob kameri.


Če imate kakšen starejši večji pokrovček, si lahko v specializirani trgovini dokupite redukcijski obroček (članek: Reducirni obroči za filtre). Ta na sliki je na zadnjem delu s premerom objektiva 52mm in spredaj s premerom pokrovčka 58mm.


Volk sit in koza cela! Kdor išče, vedno najde rešitev! 

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com