Naročite se na enovice

http://osvoji-nagrado.si/igra/dobrodosli-v-vesolje-zabave/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Polarizacijski filter - odličen fotografski pripomoček

01.09.2012 10:43
Stran:

 

Polarizacijski filtri

Filter je sestavljen iz dveh stekel v notranjem delu obeh pa je poseben plastični film, ki ima barvno tem bolj nevtralni nanos za polarizacijo svetlobe. Proizvajalci v filtre dodajajo različno kakovostne polarizacijske plastične filme debeline okoli 0.8mm. Prednje steklo/film vrtimo in s tem spreminjamo valovanje svetlobe ter dosegamo določene učinke. Najboljši rezultat zasičenosti dobimo, ko smo od izvora svetlobe obrnjeni za od 90 do 120 stopinj.


Odmik od direktne sončne svetlobe je premajhen, zato se višja zasičenost modre barve neba pokaže šele na levem robu slike.

 


Večji odmik že kaže boljšo zasičenost.

 


Premočan odmik od sonca zopet zariše neenakomerno zasičenost.


Za najboljše rezultate se od direktne sončne svetlobe obrnimo za 90 stopinj.


Pri uporabi širokega kota uporabite pokončni format, če ne želite, da zasičenost neba ni neenakomerna po celotni površini slike.

Polarizacijski filter je lahko odličen pri izničevanju odbite svetlobe od svetlečih površin. Tako lahko vidimo skozi steklo v izložbo, ne da bi nas motili odboji od stekla, izničimo odboj svetlobe od vode ter tako vidimo kaj je pod gladino in delno lahko zmanjšamo odboje od refleksnih kovin. Filter lahko uporabimo tudi pri fotografiranju portretov, da izničimo odboje svetlobe od očal ali potne, mastne kože. Pri polarizacijskih filtrih je treba paziti, da izberete tistega z oznako cirkularni, in ne linearni, če ga boste izkoriščali na kameri SLR in želite, da bo avtomatsko ostrenje (AF) in merjenje svetlobe dobro delovalo. Problem pri linearnih filtrih nastane pri AF ostrenju in merjenju svetlobe zaradi srebrnega polprozornega zrcala in prizme, za katerima sta obe tipali.


Brez filtra. Odboj svetlobe od stekla onemogoča vpogled v notranjost.


S filtrom. Izničili smo odboj svetlobe. Obenem so se nam spremenile tonske vrednosti. Tej spremembi se pri polarizacijskem filtru ne moremo izogniti.

 

Uporaba

Kot je polarizacijski filter namenski filter za določen namen in način uporabe, ima omejitve tudi drugje. Redko kdaj se ga izkorišča pri daljših goriščnicah, zato ga ob nakupu ozkokotnih objektivov ne kupujte ob samem nakupu ampak šele, če se vam res pokaže potreba. V filmski dobi 35mm kamer se je polarizacijski filter uporabljalo nekje do širokokotne goriščnice 28mm. Danes velja to za tako imenovane kamere polnega formata (FF). Pri kamerah DSLR z manjšimi tipali pa goriščnica 28mm niti ni več široki kot. Saj za enak kot zajema uporabljamo objektive z deklarirano goriščnico 18mm. Če uporabljate še krajše goriščnice, torej širši kot zajema kaj hitro pride do napake zapisa, saj se nam zasiči samo del slike. V praksi se nam to kaj hitro zgodi, zato z ekstremno širokokotnimi objektivi posežemo po pokončnem formatu zajema. Delno so nam pri ekstremno širokokotnih objektivih v pomoč tisti z oznako W (wide).


Slabši je filter, hitreje pride do zasičenosti tonskih delov na samo delu slike.


14mm (ekv. 35mm). B+W Kaesemann Wide nam omogoča kljub ekstremno širokemu kotu zajema dobro zasičenost po celotni površini.

Hobi fotograf zaradi zaščite prednje leče rad doda na objektiv zaščitni ali UV filter. Če uporabljate polarizacjski filter tako, da ga navijete kar na zaščitnega, se v širokih kotih 28mm (18mm na kamerah z manjšimi tipali) pojavi vinjetiranje (temnenje robov). Najbolje je, da pri uporabi polarizacijskega filtra ne uporabljate drugih filtrov. Če nimate želje odstranjevati zaščitnega filtra, morate obvezno kupite filtre (tako zaščitnega in polarizacijskega) z oznako slim (tanki).


Če na zaščitni filter dodate še polarizacijski filter, se v širokem kotu zajema kaj hitro pokaže efekt vinjetiranja robov slike, saj nam filter zasenči vstop svetlobe. Priporočljivo je uporabljati filtre z oznako "slim" (tanki), če podvajate filtre.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com