Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Polarizacijski filter - odličen fotografski pripomoček

01.09.2012 10:43
Stran:


Tiffen nudi posebne filtre z izredno trdnim zgornjim nanosom iz titaniuma (HT). Tako je filter odlično zaščiten proti razam, če tudi iz njega brišete blato ali druge nečistoče. Hoya tem filtrom dodaja oznako HD, drugi proizvajalci spet drugače. Če potrebujete izredno trdno plast nanosa na filtru, da ga lahko očitite večjih in grobih nečistoč, morate izbrati filtre s temi možnostmi. B+W in Heliopan filtri kakšnih posebnih napisov niti nimajo, vendar imajo trdno zaščito že nanešeno. Vseeno pa priporočam, da filter čistite na "nežen" način. Najprej odstranite večje nečistoče z vodo, vlago in nato ga narahlo očistite z bombažno tkanino ali posebnimi čopiči. Prav tako imajo nekateri filtri Marumi trdni nanos in še dodaten nanos za odboj vodnih kapelj.

 

Napake pri uporabi polarizacijskega filtra

Polarizacijski filtri imajo svoje omejitve. Nekaj jih doprinese slabša kakovost filtrov, nekaj pa njihova ne zmožnost dobro delovati v svoji funkciji pod vsemi pogoji. Pomembno je, da se zavedamo dejstva, da večji kot je premer filtra, težje je doseči enake rezultate kot s filtri manjših dimenzij. Že pri premeru filtra 72mm je treba izbirati med najboljšimi. Če veliko uporabljate široki kot zajema je priporočljivo, da uporabljate polarizacijske filtre z oznako W (wide). Če imate ekstremne široke kote (16mm ali manj ekv.35mm) in želite dobre rezultate bo treba poseči po B+W ali Heliopan filtrih z oznako Kaesemann Wide. Le filtri s Kaesemann polarizacijskimi filmi omogočajo vrhunsko kakovost pri večjih premerih. Prav tako le ti filtri omogočajo ekstremne velikosti za profesionalne velikoformatne objektive premera 122mm. Njegova cena je okoli 800 evrov.


Olympus E-3, 24mm (ekv. 35mm), Tiffen Digital HT polarizacijski filter. V širokem kotu in ne pravi stojni točki glede na direktno sončno svetlobo lahko kaj hitro pride do napake in fotografijo raje naredimo brez filtra.


Canon EOS 50D, EF 18-200mm IS, Hoya HD polarizacijski filter. Če filter ne more doseči želenega efekta postavite kamero v vertiklani položaj in uporabite ožji kot zajema (slika spodaj).


Canon EOS 50D, EF 18-200mm IS, Hoya HD polarizacijski filter.


Brez filtra.


S filtrom. Dosegli smo višjo tonsko zasičenost. Toda filter v teh atmosferskih pogojih in višini sonca doseže neprimerno zasičenost neba.


V želji po izničenju efekta odboja svetlobe so barve povsem neprimerne, na nebu je samo del zarisa višje zasičenosti.


Takoj ko nismo v pravem kotu med motivom in soncem, ne dobimo všečnega zapisa modrega zasičenega neba.


Že ob koprenasti oblačnosti filter izgubi svoj pomen. Primeren je samo še izničevanje odbojev svetlobe.


V povsem oblačnem "sivem" vremenu je lahko naša slika z uporabo polarizacijskega filtra s pridihom določene tonske vrednosti. Le zelo redki polarizacijski filtri imajo povsem sivinski film. Večina filtrov ima delni pridih hladne ali tople barve.


V deževnem vremenu nam filter služi predvsem za izničevanje odbojev...


... višjo tonsko zasičenost raje dosegamo brez polarizacijskega filtra in s pomočjo računalniškega programa.


Brez filtra.


Brez filtra, višja zasičenost dosežena z računalniškim programom. Predvsem tiste motive, ki nimajo izrazito veliko površino modrega neba, se da dobro primerljivo popraviti v računalniškem programu.


Visoka barvna zasičenost ob uporabi visokega ISO še hitreje pokaže šum.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com