Naročite se na enovice

http://osvoji-nagrado.si/igra/dobrodosli-v-vesolje-zabave/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Polarizacijski filter - odličen fotografski pripomoček

01.09.2012 10:43
Stran:

Kateri polarizacijski filter izbrati

Kot sem že zapisal v splošnem članku o filtrih (Filtri v fotografiji - Namen uporabe in katere izbrati), če niste izkušeni pri nakupu pazite predvsem na ceno. Cirkularni polarizacijski filter, ki stane manj kot 50€ (premer 72mm - odvisno od premera se spreminja tudi cena) zna biti za naprednega hobifotografa že premalo kakovosten. Opazne bodo napake od same nekakovosti stekel, slabših antirefleksnih nanosev, posledično odbojev svetlobe in nepravilnosti zapisa zaradi slabših polarizacijskih filmov med stekli je lahko že toliko, da je hitro moteče. Mogoče boste našli celo take napake, kot jih je v preizkusu filtrov odkril Samo vodopivec (Polarizacijski filtri - ni vse zlato, kar se sveti). Boljši cirkularni polarizacijski filti so v cenovnem razredu 70€ (premer 72mm) in navzgor. Najboljšim B+W (Schneider), Canon, Lee, Heliopan) pa se cena dvigne krepko čez 100€, pa vse preko 300€ za recimo najboljše B+W in Heliopan, ki imata povsem nevtralni in vremensko (temperaturno) zelo neobčutljiv Kaesemann film filter za stekli.

Če ste hobi fotograf, imate kamero DSLR vstopnega ali hobi razreda in kit objektive s premerom 72mm in manj ter vam je nižja cena prvo vodilo pri nakupu potem ni potrebe, da pretiravate z nakupom najdražjih filtrov. Filtri katere dobite na našem trgu Cokin, Hama, Hoya, Kaiser, Marumi v cenovnem razredu okoli 50€ vas bodo po vsej verjetnosti zadovoljili.

Če ste napredni hobi fotograf z višjo zahtevo glede kakovosti, imate objektive z večjimi premeri, potem le posezite po dražjih filtrih cenovnega razreda med 70-180€, Canon, Hoya HD, HMC ali PRO1, Marumi DHG, Rodenstock, Sigma DG, Tiffen HT.

Hobi ali profesionalni fotograf, ki da za objektiv 800 in več evrov, je zelo zahteven glede kakovosti slike in si lahko privošči dati nekaj € več, si izbere Heliopan ali B+W filtre. Najbolj zahtevni, tiste z dodatnim napisom Kaesemann in tisti ki uporabljajo ekstromno širokokotne objektive še z oznako W (wide).

Kot pri fotokameri, objektivih in drugih dodatnih fotografskih pripomočkih tudi pri filtrih velja, več denarja več glasbe. In v prispodobi za dober nakup cirkularnega polarizacijskega filtra, ne dajte na fička najdržjih mišelink in na Mercedesa cenenih Barum gum.
Ali opazimo razliko med filtri? Da. Vendar predvsem v različnih tonskih vrednostih slike, ker filtri z različnimi polarizacijskimi filmi filtrirajo različne tonske vrednosti. Od fotografa pa je odvisno, kateri so mu všeč. Večja razlika med slabim in dobrim filtrom je opazna v širokem kotu, ko boljši filter zasiči tonske vrednosti po celotni širini slike.
Še nasvet o čiščenju filtra (Čiščenje sprednje leče ali objektiva).

 


Cokin polarizacijski filter.


Heliopan polarizacijski filter. Včasih nam všečna slika ni posledica napake filtra, ampak všečnosti in kakovosti njegovega polariziranja svetlobe in ustvarjanja novih tonskih vrednosti.


Polarizacijski filter v nizki poziciji direktnega sonca lahko pomaga k višji zasičenosti barv.


Nikon D5000, Sigma 18-250mm, Sigma DG Wide polarizacijski filter.


Olympus E-3, 7-14mm, B+W Kaeserman Wide polarizacijski filter.


Bolj ko gremo na sever, lažje filter na modrem nebu dosega zadovoljive rezultate. Posneto ob 23h, junija v Bergnu.

 


 

Več fotografskih člankov z nasveti... (vstopi)

 

 

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com