Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Predstavitev kompaktnih kamer na našem trgu (junij 2008)

Avtor:Matjaž Intihar
02.06.2008 16:36
Stran:

 

Praktica DCZ 8.1 - 109E

Če je ob nakupu kamere na prvem mestu cena, potem Praktica skoraj nima konkurence. Za to ceno je povsem solidna oziroma s povsem konkurenčno obliko, materiali, nastavitvami, menijem. Kamera je namenjena tako za prijazno uporabo kot tudi za zahtevnejše fotografe. Obenem pa ima še dodatno izjemno lastnost - meniji so v slovenščini. Pri nas je ime Praktica še vedno cenjeno, večina analognih fotografov je uporabljala že DSLR-kamero in s kamerami tega proizvajalca spoznavala skrivnosti fotografije.

Kamera ima osem milijonov točk, objektiv s trikratnim zumom, 35-105mm (ekv.35mm), možnost uporabe tako slikovnih kot ročnih programov in preprost meni. Če želimo, lahko kamero uporabljamo tudi za video in tudi posebej samo za zvočni zapis. Da so meniji še v slovenščini, pa je za marsikaterega uporabnika dodaten argument za pravi nakup. Kamera deluje na dve bateriji AA. Edina večja slabost je dolgo polnjenje bliskavice. Če je funkcija bliskavice vklopljena, se lahko kamera s slabšimi baterijami odziva tako, da po vklopu bliskavico polni dolge sekunde, v tem času pa z njo ne moremo delovati. Imejte bliskavico vedno na OFF in kamera bo po vklopu hitro pripravljena na delovanje.

Št. točk 7,0 M

Objektiv (35mm) 38-113 mm

Objektiv f (zaslonka) 2,8-5,6

ISO (min, max) 50-200

LCD zaslon 2,5'’

Kartica SD

Baterija (Li-Ion ali AA) AA

Mera 90,0 x 61,0 x 25,0 mm

Teža 140g

 

Praktica iLuxmedia 8403 - 129E

Če na kameri ne bi bilo napisa Praktica, bi kaj težko rekli, da to ni kamera japonskega proizvajalca z vsaj dvakrat višjo ceno. Tudi oblika močno spominja na kamere IXUS. Zaradi gumba s hitrimi nastavitvami programov, večine potrebnih nastavitev, kar tripalčnega zaslona, stabilizacije slike in razpoznavanja obrazov bi kamero lahko uvrstili v krepko višji razred. Kamera je, tako kot konkurenčne, hitro pripravljena za delovanje po vklopu. Objektiv ima trikratni zum 34-102 mm (ekv. 35 mm), torej je tudi v širokem kotu z marsikatero kamero krepko konkurenčna.

Zaradi mer in teže je izjemno kompaktna in lahka. Lahko rečem, da je Praktica presenetila. Konec koncev ni več vzhodnonemška kopija japonskih kamer, ampak kamera s povprečnimi lastnostmi, za res odlično ceno. In če vas ime kamere ne moti, potrebujete običajno kamero za družinsko fotografijo, je ta kamera že lahko izziv. Ima pa še slovenske menije in komplet dobrih lastnosti. Vedeti je treba, da je pri nas kamer Praktica na trgu kar veliko, tudi zato so se odločili dodati slovenske menije. To je vsekakor pohvale vredna poteza in za marsikaterega uporabnika še kako dobrodošla in uporabna lastnost. Še toliko bolj pri tej kameri, saj omogoča številne zanimive sodobne rešitve.

Št. točk 8.0 M

Objektiv (35mm) 34-102 mm

Objektiv f (zaslonka) 2,9 - 5,3

ISO (min, max) 80-1600

LCD zaslon 3,0'’

Kartica SDHC, Secure Digital

Baterija (Li-Ion ali AA) Li-ion

Mera 92,0 x 57,0 x 20,0 mm

Teža 110g

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com