Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Prenosi / Skriti članki

 • Razstava Galerija

  Pravila natečaja "poletna razglednica" / Nagrade:

  1. Organizatorji natečaja so spletna stran e-Fotografija.si, Foto Beseničar in CEWE.si

  2. Natečaj je namenjen vsem registriranim uporabnikom Galerije. Tema natečaja je "poletna razglednica".

  3. Za prijavo na natečaj šteje avtorska fotografija, oddana v Galerijo spletne strani http://www.e-fotografija.com/galerija/ pod rubriko natečaji - "poletna razglednica".

  4. Vsak, ki odda fotografijo na natečaj, mora biti v Galerijo registriran z vsemi podatki, ki so odprti v oknu prijave. V nasprotnem primeru morebitno izbrana fotografija oz. njen avtor ne bosta nagrajena. Kdor nima vnešenih vseh popolnih podatkov, jih lahko dopolni.

  5. Tretjim osebam je ob fotografijah prikazano samo uporabniško ime ("nick"), pod katerim se je prijavitelj prijavil na stran. Ostale podatke vidi samo upravitelj strani in z njimi ravna v skladu z zakonom. Posreduje jih samo podeljevalcu nagrad za namene podeljevanja nagrad na tem natečaju.

  6. Vsaka fotografija mora vsebovati naslov fotografije, ki ga uporabnik vpiše pod ime fotografije.

  7. Vsak avtor lahko na natečaj odda do pet (5) avtorskih fotografij, v maksimalni velikosti do 1200 točk širina in do 1000 točk višina. Velikost datoteke JPEG naj ne presega 900 KB. Fotografije morajo biti obvezno ležečega formata.

  8. Nagrajeni avtor bo za namen razstave poslal fotografijo v višji ločljivosti za tisk (minimalno 3000točk po daljši stranici). 

  9. Izbor nagrajenih fotografij naredi žirija, ki jo sestavlja profesionalni fotograf ter predstavniki organizatorja in sponzorja, v roku 8 dni po zaključku natečaja. Žirija bo pri ocenjevanju prispelih fotografij upoštevala ustvarjalno in kritično stališče, tehnično dovršenost, izpovednost in originalnost del ter estetska merila.

  10. Organizatorji si pridržujejo pravico do brezplačnega reproduciranja in objave slik prispelih na natečaj na spletnih straneh organizatorjev in v reviji e-Fotografija (vendar izključno samo v domeni predstavitev/reportaž o natečaju).

  11. Z oddajo del udeleženec potrdi, da je seznanjen z vsemi pogoji natečaja in se z njimi strinja, in, da so oddana dela njegova avtorska last.

  12. Rok za oddajo fotografij je 5. november 2017 do polnoči.

  13. Izbor nagrajenih fotografij iz strani komisije je dokončen.

  Nagrade:

  Žirija bo podelila nagrade ob otvoritvi razstave, ki bo 6. decembra 2017 ob 17. uri, v trgovini Foto Beseničar. Podatki bodo objavljeni tudi na spletni strani www.besenicar.si, udeleženci pa bodo obvestila prejeli po elektronski pošti, ki so jo navedli ob prijavi v Galerijo. Nagrajenci morajo nagrado prevzeti osebno na otvoritvi (to lahko stori tudi nekdo drug v njihovem imenu).

  Po zaključku razstave bo avtor le to lahko prevezel.

  1. nagrada: Moja CeWe foto knjiga, darilni bon v vrednosti 40€ podarja CeWe
  2.-11. nagrada: praktična nagrada, podarja Foto Beseničar

 • Arhiv fotografij - Obdelava - Priprava za tisk in Fotoknjigo

  Brezplačno predavanje bo: 1. septembra, ob 18h
  "Praktični prikaz od izbora fotografij, obdelave in priprave fotografij za fotoknjigo, formati zapisa, velikosti, kako postaviti knjigo, različnost formatov, platnic, papirjev, naročilo in arhiviranje fotografij."

 • Predavanje Aljaska - Oslo Bergen in fjordi - Dubaj - Tajska

  21. marec ob 18h

  Predavanje in predstavitev FotoPOTEPov Aljaska - Oslo, Bergen in fjordi - Dubaj - Tajska
  Vabljeni vsi, ki želite kaj več zvedeti in preko fotografij videti o predstavljenih lokacijah.

 • Karneval Viareggio in Cinque Terre

  Zaradi napovedi dežja je FotoPOTEP odpovedan

  Zaradi dežja bo sam karneval močno okrnjen, prav tako je vprašljiv ognjemet. V nedeljo je napovedano še močnejše deževje. Žal, bo pa več sreče na naslednjem karnevalu v 2017.

 • Galerija - Foto Tedna
 • Predavanje / Objektivi in fotografska optika

  Kdaj: 11. januar ob 18h

  Potrebujemo nov objektiv. Kakšnega? Katere goriščnice, zum ali enogoriščni? Kaj pa svetlobna moč in seveda, kaj je najboljše za želeni denar? Kaj pomenijo različne oznake leč in na kaj smo pozorni ob pregledu tehničnih karakteristik objektiva.

 • Model in voda / Fotografska delavnica

  30. avgust ob 10.00

  Saj poznate tisto, "za dobro fotografijo do kolen v vodo"!

 • NAMIBIJA - predavanje, predstavitev FotoPOTEPa 2016

  7. december ob 18h
  Potopisno predavanje, predstavitev FotoPOTEP NAMIBIJA 2016
  ​Vstop prost - Vabljeni

 • Vse o Fotoknjigi / naj bo priprava enostavna in vaša fotoknjiga lep izdelek

  Predavanje bo 22. januarja ob 18h

  Praktični prikaz od izbora fotografij, obdelave in priprave fotografij za fotoknjigo, formati zapisa, velikosti, kako postaviti knjigo, naročilo in arhiviranje fotografij.

 • Knjigi FOTOKAMERA in KOMPOZICIJA SLIKE

  Komplet knjig FOTOKAMERA in KOMPOZICIJA SLIKE, do 15. 09. 2017 na voljo po posebni ceni (35€).
  ​VSEM KUPCEM omenjenega kompleta BOMO v 2017 PODARILI 3 URNI PRAKTIČNI TEČAJ BLISKAVICE.

 • Napredni tečaj fotografije - Pokrajina

  25. oktober ob 8.00h (Zagotovljeno)

  Najširše izbrani motiv je že od nekdaj pokrajina. Spoznajmo več o fotografiranju pojrajine. Katera so glavna "nepisana" pravila in kako do "boljše", bolj všečne fotografije.

 • Enodnevni tečaj fotografije na obali (Koper)

  19. oktober  / začetek ob 9h (zagotovljeno)

  Enodnevni tečaj je namenjen vsem, ki bi radi bolje spoznali svojo fotokamero, nastavitve in funkcije ter tehniko fotografiranja različnih motivov. Vseeno je katero fotokamero imate, kompaktno ali DSLR. Z obema se da odlično ujeti »vaše spomine!«

 • Fotografska delavnica - Model in voda

  30. avgust ob 9.00

  S pomočjo odbojnikov, bliskavic, odbojev svetlobe od vode, se bomo preizkusili v fotografiranju modela. Model nam bo fotografsko na voljo ob vodi in v vodi. Vse skupaj bomo še malo začinili z različnimi oblačili, kopalkami in ribiško opremo, ter ribolovom.

 • Fotografiranje na počitnicah, potovanjih, nasveti...

  Predavanje bo 18. junija / Vstop prost, prijave niso potrebne

  Radi potujete in fotografirate? Zvedeli boste več o fotografiranju na počitnicah, izletih, FotoPOTEPih, fotoopremi na poti, arhiviranju fotografijih, pripravi fotoknjige...
  Obenem bodo predstavljeni FotoPOTEPi - Tajska okt. 2014 in za leto 2015 - Šrilanka, Namibija, Aljaska, Lofoti

 • e-Fotografija FotoPOTEP / slap Kozjak Kobarid Soča

  14. junij 7.00h

  Tokrat bomo bolj vodno usmerjeni. Glavna lokacija pa bo znameniti slap Kozjek. Lokacija, ki jo kot eno izmen top foto destinacij označuje tudi National Geographic.

 • PRO modna fotodelavnica z modeli na obali / e-Fotografija

  7. junij ob 9.00h

  Želite imeti najboljše fotografije svojih modelov, izkoristiti moč svetlobe z uporabo odbojnikov, bliskavic.

 • Tradicionalni FotoPOTEP v neznano / ZAGOTOVLJENO

  sobota 5. april

  Prijetno bo, kot običajno, če nam bo še vreme služilo, pa bo več kot odlično. Vsi ki ste šele na začetku vaše fotografske poti, boste deležni obilo fotografskih nasvetov in imeli možnost fotografiranja različnih tem. Izkušeni pa že sami z veseljem lovite motive, katerih bo res kar nekaj.

 • Napredni tečaj fotografije - Osebe / Portret na ulici, v naravi, v prostoru

  5. junij ob 17h

  Skoraj za vsakega fotografa je fotografiranje oseb / portretov nekaj najtežjega. Naučimo se narediti boljše fotografije oseb in portretov. Verjemite, da vam bo fotografiranje oseb/portretov v užitek.

 • Spoznajmo svojo fotokamero v praksi

  23. april ob 17h

  Ni pomembno kako zmogljivo kamero imate, niti od katerega proizvajalca. Pomembno je, da imate polno baterijo, prazno pomnilno kartico in voljo spoznati nekaj dodatnih nastavitev za "vaše boljše fotografije"!

 • Predavanje o naprednih tehnikah kamer in objektivov Nikon

  10. februar ob 18 uri.
  e-Fotografija in Nikon Slovenija predavanje in predstavitev Nikon DSLR naprednih funkcij in PRO objektivov
  Imamo zmogljivo Nikon kamero, poznamo osnovne nastavitve, toda nastavitve nudijo še mnogo več. Objektivi pa vedno dodajo piko na i.

 • Predavanje o naprednih funkcijah in objektivih Nikon
 • Spoznajmo Lightroom / RAW program za fotografe - Brezplačno predavanje

  9. januar ob 18.00h

  Program Lightroom je enostaven in v bistvu je treba spoznati samo dva njegova modula. Ni pomembno katero verzijo programa uporabljate. Večjih razlik ni med verzijami 3, 4 ali 5. (16. januarja bo praktični tečaj programa)

 • Predavanje o naprednih tehnikah Canon kamer in predstavitev celotne palete Canon objektivov

  Predavanje bo 27. novembra ob 18 uri. Imamo zmogljivo Canon kamero, poznamo osnovne nastavitve, toda nastavitve nudijo še mnogo več. "L" objektivi pa vedno dodajo piko na i.

 • Nikon

 • Eksotični fotopotep na otok Bali / 24. marec 2014

  Sem pa zelo srečen, da lahko Bali spoznavam, ga delim s fotografinjami in fotografi, skupaj spoznavamo drugačen svet in predvsem, da lahko s fotokamero fotografiramo ljudi. Po prvem fotopotepu na Baliju sem zapisal naslov, »Fotografiram za nasmeh«! In še kako res je!

 • 10. oktober / Spoznajte svoje Nikon kamere (brezplačno izobraževanje)

  e-Fotografija vas vabi, da se v 4. septembra udeležite brezplačnega spoznavanja z vašo fotokamero Nikon. Vse kar je potrebno je, da se prijavite na predavanje preko prijavnice na e-Fotografija.si/tecaji/ mi pa vas bomo povabili na njega. Seveda v primeru, da ne bo že zasedeno, saj je žal predavalnica omejena s prostorom. Za to se le hitro prijavite!

 • 9. oktober / Spoznajte svoje Canon kamere (brezplačno)

  e-Fotografija vas vabi, da se v 5. septembra, udeležite ponovljenega brezplačnega spoznavanja z vašo kompaktno ali DSLR fotokamero Canon. Vse kar je potrebno je, da ste lastnik Canon fotokamere in, da se prijavite na predavanje.

 • test008
 • test009
 • Izberi FOTOKAMERO leta 2012
  Hvala vsem, ki boste sodelovali pri izbiri kamer leta 2012. Anketa bo odprta do 20. januarja 2013
 • Photoshop / NAPREDNI praktični tečaj obdelave slike

  Spoznavanje dodatnih funkcij in praktična obdelava fotografij od osnov do dela v plasteh. Napredne funkcije programa Bridge, obdelava v Camera RAW. Prenos slike iz RGB v CMYK, Lab, izbira barvnega profila (sRGB, Adobe RGB, monitor RGB, CMYK, zakaj SmartObject; selektiranje posameznih delov slike, popravki (Liquify, VanishingPoint), izrezovanje (Path), funkcije Image Procesor, Batch. Kako pripraviti lastne akcije (Actions), uporaba plasti (Layers)... Priprava slike za izpis, tiskovino, digitalni arhiv...

 • Skrivnosti poročne fotografije / Predavanje

  Da bo manj vašega strahu kako in kaj fotografirati, e-Fotografija organizira predavanje o poročni fotografiji. Predavanje je lahko zanimivo tudi za vse, ki iščete fotografa, ga še boste in boste stali pred njegovim objektivom. Izbor fotografov, dogovor, kaj lahko pričakujete, želite, vaša vloga kot glavnega akterja...

 • Namibija, raj za fotografe - Greste z nami? - junij 2014

  Naša pot je namenjena fotografiji. Za to bodite pripravljeni na zgodnje jutranje vstajanje, saj bomo lovili toplo jutranjo svetlobo in se kasneje vrnili na zajtrk. Prav tako je zanimiva pozno popoldanska svetloba in tudi te ne bomo zamudili. Vmes še kakšen večerni posnetek neštetih zvezd in tem za fotografski pogovor bo kolikor želite.

 • Osnovni tečaj fotografije / Maj 2013 - Za naše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake.
 • Fleš (bliskavica) praktični tečaj
  Bliskavica je eden od najbolj uporabljanih dodatkov, ki po eni strani lahko veliko doda k dobremu posnetku, po drugi pa tudi vzame. Kako deluje, osnovne možnosti, spoznavanje z različnimi funkcijami ter različnimi bliskavicami, vse to bomo spoznali na tej delavnici.
 • Nadaljevalni (napredni) tečaj fotografije / JUNIJ 2013
  Ko fotograf osvoji osnove fotografije in ga fotografija zasvoji kot hobi, si zaželi dodatnega znanja. Njegove fotografije so sicer tehnično korektne, vendar na raznih razstavah in foto natečajih opazi kopico bolj všečnih fotografij drugih avtorjev, kakršne pa bi rad imel tudi sam v svojem fotoalbumu.
 • Toskanski griči - MAJ 2013 / vikend fotodelavnica v Toskani, katere ne boste pozabili (Zagotovljeno)
  e-Fotografija organizira nov nepozabni fotografski vikend v posebnem svetlobnem okolju. Tokrat gremo v Toskano v obdobju, ko je čez dan že poletno, vendar zjutraj nas lahko še čakajo meglice.
 • Foto delavnica v Arboretumu (Zagotovljeno)

  Če še ne poznate svoje kamere, se boste hitro naučili prvih osnov. Delavnica je namenjena tudi tistim, ki imajo povsem navadne komapktne kamere. Za rožice več kot zadosti. Delavnica vam bo odkrila tiste osnove, da bodo v nadaljevanju fotografije vaših rožic, kar najboljše.

 • Sejem Photokina 2012 – Svet slike (greste z nami na sejem?)
  Photokina 2012 kaže, da digitalizacija prinaša tudi za sejemsko ponudbo nove možnosti. Ko je že delovalo, da se je sejem ustavil, da ne zna ponuditi kaj več kot nam že pokaže internet, so pogledali v prihodnost in skupaj z razstavljavci uvedli nove trende, ki vabijo.
 • e-Fotografija kolesarski kronometer in tek - Pliskovica 2012 (vabljeni na kronometer-tek 2013)
  Namen športnega druženje ni popolno tekmovanje, ampak dati sebi pogum, da se udeležiš tekmovanja ter, da se ob druženju spoznamo. Na forumu in v galeriji smo poznani samo pod vzdevki in v druženju si damo dodatni fotografski zagon.
 • Enodnevni tečaj fotografije v Mariboru / Za vaše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake.
 • Osnovni 16.urni tečaj fotografije JUNIJ / Za vaše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake. Prav tako bomo v praksi spoznali možnosti boljšega zajema naših motivov z vašo kamero.
 • Spoznajmo svojo fotokamero - predavanje s praktičnim delom
  e-Fotografija vas vabi, da se udeležite praktičnega spoznavanja z vašo fotokamero. Za vaše boljše fotografije na izletih, dopustu...
 • Izbor najboljših fotografij za predstavitev na TV, monitorju, v foto albumu ali foto knjigi (predavanje)
  Kreirate zgodbo, ki naj bi bila zanimiva tudi drugim. Zato ne podajate samo vašega ozkega osebnega pogleda. Vam se zdi vsaka luknja na cesti lahko zanimiva, saj ste šli preko nje. Vam se zdi vožnja po levi in brezpotju nekaj enkratnega, saj ste jo doživljali. Vsaka oseba ob vaši poti, hotel ali kamp je v vas pustil kanček pristnih spominov. In če so ti bili enkratni, potem se vam kot take zdijo tudi vaše fotografije, video. Toda ali je tako tudi za tiste, ki na tem potovanju niso bili, kateri so vaši gledalci, poslušalci, katere želite navdušiti?
 • Dopustniška fotografija / praktični tečaj spoznavanja kamere, kaj in kako fotografirati na izletih, potovanjih…
  Vedite, fotogeničnost ne obstaja. Obstaja samo dober ali slab fotograf! Postanite boljši fotograf tudi vi. Vse za vaše spomine. Konec koncev fotografiramo prav zaradi njih.
 • Foto putovavnje - Pag 2011

  e-Fotografija.hr vas ovo ljeto vodi na foto putovanje po otoku Pagu u trajanju od pet dana.

 • Kuba za fotografe - JUNIJ - Zadnji dnevi socialističnega raja v objektivu
 • Exotični fotopotepi 2011 / informativni napovednik

  V petek, 4. februarja bo naš drugi informativni predstavitveni sestanek večine e-Fotografija foto potepov v letu 2011.

 • Predavanje FotoPOTEP po Aljaski

  Preko fotografij, videa in komentarjev vas bom popeljal skozi deželo, ki jo označujejo za zadnjo mejo (last frontier) še zmernega, vendar trdega življenja, divjino in tišino, ki se meri v 100 miljah. Losi, medvedi, lososi, čudovita in brezmejna pokrajina, mesteca in ljudje.

 • Predavanje Adobe InDesign in PDF datoteke za fotoknjigo in druge tiskovine

  Fotograf že dolgo časa ni več samo fotograf, ki je pritisnil na prožilec, nato pa celoten delovni proces prepustil laborantom in grafikom. Danes naj bi bil fotograf celostno izobražen v celotnem procesu od fotografije do ostalih produkcijskih procesov obdelave slike in same grafične priprave.

 

Sejem Photokina 2012 – Svet slike (greste z nami na sejem?)

Avtor:Matjaž Intihar


Obisk sejma Photokina z e-Fotografijo
e-Fotografija je že organizirala nekajdnevni skupinski obisk sejma. Prednost organiziranega obiska je v vodenju in možnosti obiska ter neposrednega kontakta z razstavljalci. Z Matjažem Intiharjem se boste udeležili sejma Photokina 2012, ki bo zopet poln novosti in predstavnik novih trendov.

Predvidene informativne cene:
19. - 23. september / 5 dni, (kombi ali mini avtobus), prenočišče z zajtrkom v dvoposteljnih sobah, strokovno vodenje s predstavitvenimi obiski glavnih razstavljalcev (vstopnina za obisk sejma ni vračunana v ceno)
minimalno 7 udeležencev - cena cca. 490€
pri 17 udeležencih - cena cca. 400€
Doplačilo za enoposteljno sobo 50€.
Več informacij na http://www.e-fotografija.si/tecaji/#id258


Največji fotografski sejem na svetu Photokina, bo potekal od 18. do 23. septembra. Glede na svojo tradicijo in da je sejem od prve predstavitve l.1950 preživel že več korenitih sprememb, se preko izkušenj zelo dobro zavedajo, da je danes v digitalnem svetu zopet marsikaj drugače.

Klasičen način sejma izgublja svojo veljavo in to sem pisal že od sejma 2004. Treba je ponuditi nekaj novega, saj so novosti že prej predstavljene na internetu in si jih ni treba več ogledovati na sejmu samem. Toda upravljavci sejma Photokina vedo, da digitalizacija prinaša spremembe, nove trende in če vse skupaj združiš v celoto kot nova ponudba, je sejem lahko tudi uspešen. Tako predvidevajo organizatorji. Torej, gredo v nove zamisli, želijo ponuditi tisto, kar nam ineternet ne prinese v tolikšni meri, da bi bili samo z njegovo predstavitvijo zadovoljni.

Članek e-Fotografija "Novosti Photokina 2010"
Članek e-Fotografija "Vtisi iz sejma Photokina 2008"
Članek e-Fotografija "Novi trendi v fotografiji 2006"
Članek e-Fotografija "kaj je novega predstavila Photokina 2004"

22. maja sem bil povabljen na novinarsko konferenco sejma Photokina, na kateri so bili predstavljeni prvi podatki in nove smernice za letošnji sejem.

G. Markus Oster, podpredsednik sejma v Kelnu nam je podal nekaj najbolj pomembnih novic za Photokina 2012. Še nikoli prej se ni zgodilo, da bi najbolj pomembna podjetja že tako kmalu zakupila razstavni prostor. V bistvu je zakupljeno že 90% razstavnega prostora. In to kljub znanim težavam japonskih podjetij zaradi tsunamija. Sam sejem jim je šel na proti in hitro so našli skupni jezik.


Pričakuje se preko 180.000 obiskovalcev.


Proizvajalci predstavijo zadnjo tehniko.


Profesionalna fotografija bo imela v letošnjem letu veliko vlogo.


Tiskalniki, fotoknjige, bodo močno prisotne na letošnjem sejmu.

Pričakuje se okoli 1200 razstavljavcev iz 40 držav in večje število obiskovalcev, kot jih je bilo v izjemnem letu 2010, t.j. 181.000. Toda za dober obisk in uspešno Photokino 2014, bo treba ponuditi nekaj več, kot v zadnjih treh sejemskih predstavitvah, ki so kazale nazadovanje.

Toda po predstavljenem bo Photokina 2012 ponovno združila celoten spekter tehnologije slike, v katerem je fotokamera samo še eden izmed najbolj pomembnih produktov za zajem slike. S prihodom digitalne tehnologije, se je fotografski svet močno razširil z računalniško tehnologijo in programi, mobilnimi telefoni, navigacijo ter drugo tehnologijo, ki danes združuje moto Photokine, t.j. »Svet slike«.
Brez podjetij Canon, CeWe, Hasselblad, Leica, Nikon, Panasonic, Pentax Ricoh, Sony, Zeiss in drugih na takem sejmu ne gre. Večina teh podjetij je stalnica že desetleja, nekateri v zadnjih letih v prihodu digitalne tehnike. Toda za več, se potrebuje novosti, trende, dogodke, ki vabijo.


Predstavitev novih tehnik.

Leta 2008 je bilo le malo prostora namenjenega računalniški obdelavi slike (Computer Generated Imaging ��" CGI). Leta 2010 ga je bilo že nekaj več. Letos je ta trend že tako pomemben, da je še več razstavnega prostora namenjenega računalniški obdelavi slike. Poleg štirih razstavnih hal, ki bodo namenjene splošni tehniki obdelave slike, bo hala devet v celoti namenjena profesionalcem in predstavitvi njihovih del, načina dela. Poleg končnega izdelka bomo deležni tudi najnovejše računalniške, programske tehnologije, kot se spoznali z zasloni, tehnologijo kalibracije in izdelavi barvnih opisov, kot izpisa, tiskanja fotografij.


Računalniška fotografija (nova fotografija).


Močna obdelava fotografije ali več fotografij, za še bolj všečen, zanimiv končni produkt, t.j. fotografija.

Letos bo nasploh poudarek na profesionalni fotografiji, zato bo hala 4.1, z naslovom »Meet the Professionals«. Postavili so posebno sobo za 3600 fotografiranje. Agencije, studiji, oblikovalci se bodo lahko potegovali za nagrado najboljšega v računalniški obdelavi slike (CGI Award), obiskovalci pa za najbolj atraktivno 3600 fotografijo.


Studio za 3600 fotografiranje.


Obiskovalci se bodo lahko sami preizkusili v izvirnosti.

Eden izmed najmočnejših novih trendov, ki bo močno prisoten na Photokina 2012, je video snemanje s kamerami DSLR. Tehnologija snemanja s kamerami DSLR je že tako odlična, da jo za določene namene uporabljajo tudi največji studii. V Nemčiji že 9% profesionalnih fotografov uporablja to tehnologijo pri svojem profesionalnem delu. Na sejmu bo več predstavitev in kreativnih delavnic za komercialne namene.


Večina pri nas še vedno pravi, da fotografira s fotoaparatom. Zdaj ko imamo še možnost video zapisa, bo najbrž lažje šlo z besedo fotokamera. Video snemanje s kamerami DSLR, trend, ki je že močno prisoten v profesionalnem video.

Photokina presega svoje meje, oziroma bolje rečeno v svet fotografije tudi ta sejem pripušča nove fotografske smernice. Pametni telefoni z možnostjo fotografiranja prevzemajo glede števila posnetih fotografij največji tržni delež. Leta 2012 bo na svetu prodano več kot 700 milijonov pametnih telefonov. Vsak tretji prodani mobilni telefon je pametni telefon. V ZDA je bilo v letu 2011 s pametnimi telefoni zajetih 27% vseh fotografij, 10% več kot leta 2010. V Nemčiji je bilo samo v letu 2010 več kot 500.000 uporabnikov pametnih telefonov, ki so iskali za njih posebne foto programe (photo apps). V letu 2011 je bilo prenešeno že preko 962 milijonov foto programov (photo apps) za pametne telefone.


Na milijone programov (apps) je že prenešeno v pametne telefone. Med njimi je že veliko zanimivih za obdelavo fotografije. Enega izmed njih Snapseed smo že opisali na e-Fotografija (Snapseed program za obdelavo slike -članek).

Zato ne čudi, da je korejsko podjetje HTC postalo partner sejma Photokina, ki bo vsepovsod predstavljalo svojo tehnologijo. Torej, fotografija in obdelava slike preko pametnih telefonov in tablic, vstopa na največji fotografski sejem na svetu skozi glavna vrata. Ne malokrat se lahko že vprašamo potrebujemo res samo fotografijo iz kamere DSLR, ali je lahko recimo dobra tudi tista iz pametnega telefona. Za družinski informativni namen se že največ fotografij naredi s pametnimi telefoni. Tudi v reporterske namene je lahko hitrost ključnega pomena pred višjo kakovostjo.


Tajvansko podjetje HTC je močno prisotno na trgu tudi s pametnimi telefoni. V letu 2012 so partner sejma Photokina in bodo vodilni pri predstavitvi pametnih telefonov in njihovo uporabo v fotografiji.

Da se fotografija močno spreminja in da niso dovolj samo razstave, predavanja, kaže dejstvo, da bodo na letošnji Photokini dobila velik poudarek tudi različna socialna omrežja. Zgrajen bo svet komunikacij "Photokina communities". Seveda pa bo videti tudi obilo klasično razstavljenih fotografij. Med njimi iz Canon, Hasselblad in Sony natečajev.


Canon Profi Photo Award


Hasselblad Award


Sony World Photography Awards

Z izobraževanji gredo na Photokina 2012 naprej. Letos bo glavni izobraževalni dan namenjen fotografiranju v medicinske namene.


Letošnja Photokina nudi celodnevni brezplačni seminar za fotografijo v medicinske namene.


Kako fotografirati operacijo vstavljanja umetne srčne zaklopke.

Za konec pa še zanimivost. Leica je vse bolj prodorna in poleg klasičnega prostora bodo v hali ena predstavili svojo zgodovino, produkte in imeli veliko predstavitev.

Kar je bilo slišati v predstavitvi, lahko rečem, da Photokina 2012 kaže, da digitalizacija prinaša tudi za sejemsko ponudbo nove možnosti. Ko je že delovalo, da se je sejem ustavil, da ne zna ponuditi kaj več kot nam že pokaže internet, so pogledali v prihodnost in skupaj z razstavljavci uvedli nove trende, ki vabijo. Danes fotograf ni več samo tisti, ki pozna fotokamero, objektive in kot včasih je obvladal še razvijanje filma, fotografij. V današnjih časih je treba spoznati še obilo novih možnosti, ki nam jih nudijo računalniki, pametni telefoni, socialna omrežja...

Torej. Sejem Photokina zopet postaja tisti pravi center fotografije. Na njemu boste lahko spoznali veliko novega in, če je v vas le nekaj želje po spoznavanju novosti iz prve roke in z razlago, preizkusom je to pravi sejem za vas.


Obisk sejma Photokina z e-Fotografijo
e-Fotografija je že organizirala nekajdnevni skupinski obisk sejma. Prednost organiziranega obiska je v vodenju in možnosti obiska ter neposrednega kontakta z razstavljalci. Do sredine meseca junija bom preko agencije objavili ponudbo za manjšo skupino in lahko se boste z Matjažem Intiharjem udeležili sejma Photokina 2012, ki bo zopet poln novosti in predstavnik novih trendov.

Predvidene informativne cene:
19. - 23. september / 5 dni, (kombi ali mini avtobus), prenočišče z zajtrkom v dvoposteljnih sobah, strokovno vodenje s predstavitvenimi obiski glavnih razstavljalcev (vstopnina za obisk sejma ni vračunana v ceno)
minimalno 7 udeležencev - cena cca. 490€
pri 17 udeležencih - cena cca. 400€
Doplačilo za enoposteljno sobo 50€.
Prijave na http://www.e-fotografija.si/tecaji/#id258

 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com