Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM / Najvišja univerzalnost

Avtor:Matjaž Intihar
21.08.2012 14:03
Stran:

Zaključno oceno o uporabniški vrednosti objektiva Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM, lahko podam po temeljitem preizkusu v praksi. Z njim sem fotografiral že doma na pred dopustniških fototečajih e-Fotografija kot na e-FotoPOTEPu na Aljaski. V treh tednih popotniškega druženja lahko zatrdim, da me bo megazum vedno spremljal na mojih FotoPOTEPih. Enostavno imaš pri roki vedno "pravo" goriščnico in še vedno zadovoljivo kakovostno fotografijo.
Menim da je objektiv Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM, izredno široko uporaben. Nudi vse v enem in zdaj še možnost bližinske fotografije od 35cm. Če ste hobi fotograf, še toliko bolj hobi popotnik s kamero DSLR in ste pripravljeni odšteti nekaj več ob nakupu kamere DSLR, potem je ta objektiv tisto, kar vas zna zadovoljiti. Oziroma, če so nekdaj manj zahtevni iskali te objektive in bili z njimi zadovoljni, je sedaj velika možnost, da bo ta objektiv zadovoljil tudi tiste bolj zahtevne. Zaradi daljših goriščnic (do 250mm ekv.35mm 375mm) in slabše svetlobne moči (f/6.3) ne pozabite, da imate vseskozi vklopljeno funkcijo stabilizacije slike (OS) in vrednost občutljivosti tudi v sončnem vremenu ISO 200. Bolje imeti nestresen posnetek kot stresenega posnetega pri manjši občutljivosti.
Komur pa tak univerzalen objektiv še vedno ne diši ima na izbiro več (vsaj dveh) objektivov. Vendar vedite. Kolikor močneje bo s tem olajšana vaša denarnica, boste dobili več v velikosti, volumnu in na teži. Torej kompromis izbire kompaktnost in megazum objektiv ali dve kameri in objektivi višje kakovosti je še vedno na vas. Kajti verjemite. Na takem FotoPOTEPu, kot sem ga pokazal s testnimi fotografijami v tem članku, z menjavo objektivov na enem ohišju ne gre. Vedno boste prepočasni in sčasoma preleni glede menjave, motivi pa bodo leteli mimo vas in vaše kamere, kjer bo vedno napačna goriščnica.
Predlagam, da že ob nakupu kamere premislite ali izbrati samo osnovni kit objektiv z goriščnicami od 18-55mm. Hitro bo premalo in treba bo še v en dodatni tele zum objektiv. Vendar zopet ste v pasti dveh objektivov. Megazum objektiv Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM (in drugi), vam znajo rešiti te dileme in mogoče probleme, ko ostanete pred motivom z napačno goriščnico. Sigma je v prednosti v tem, da je izredno kompaktna, hitra v ostrenju in omogoča še vedno odlično kakovost fotografije.

 


 

Na Sigma objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DC (Digital Crop) oznaka da gre za objektiv, ki je prirejen za APS-C format
DG (Digital) oznaka, da je objektiv prirejen tudi za kamere polnega 35mm formata
EX (Exterior) opozarja, da ima objektiv najvišjo kakovost leč?OS (Optical Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
HSM (Hyper Sonic Motor) hitri in tihi ultrasonični motorček za ostrenje
IF (Inner Focus) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
ASP (Aspherical) posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
APO (Apocromatic) posebno brušene leče na robovih za popravek barvnih odklonov
SLD (Special Low Dispersion) za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
FLD (F Low Dispesion) leča, ki ima podobne karakteristike kot fluoritna. Ima večjo prepustnost in boljšo spektralno korekcijo kot navadno steklo
ELD (Extraordinary Low Dispersion) najnovejše steklo, ki še izboljšuje korekcijo kromatske aberacije
TSC (Thermally Stable Composite) material zaradi svoje trdnosti omogoča uporabiti tanjše stene objektiva kot obročev za ostrenje in zum. S tem objektiv pridobi na kompaktnosti in teži.
Macro - bližinski posnetki, vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com