Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM / »Must have« objektiv za "crop" fotografe

Avtor:Matjaž Intihar
08.03.2011 16:24
Stran:

Sigma ve, da je lahko uspešna samo, če na trgu sodeluje s posebnimi objektivi. Torej objektivi, kjer Nikon ali Canon niti ne želita močno delovati. Predvsem pa nuditi objektive, ki so neka posebnost. In ta ekstremno širokokotni linearni objektiv Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM je ta posebnost. Je objektiv, ki te ob prvem pogledu skozi iskalo takoj odbije, ali pa ti že ob prvih posnetkih da nekaj več. Da nekaj v novi kreativnosti in, ki ti bo v določenih motivih lahko odlično služil.

Videz, velikost, teža
Goriščnica objektiva že vsaj tri desetletja ni več merilo njegove dolžine. Posebne optične konstrukcije omogočajo, da je objektiv daljši, z več leč, a še vedno omogoča izredne kote zajema.
Objektiv Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM je dolg 105,7mm in širok 75mm. Teža 545g.
Kot najširšega zajema (8mm) je kar 121.2 stopinje.

Konstrukcija
Objektiv je odlično grajen. Zunanjost je klasična Sigma, mat trdna plastika z narezano trdo gumo za premik obročev za zum in ostrenje. Na objektivu je gumb za preklop med AF in ročnim ostrenjem. Na vrhnjem delu objektiva je še posebni kovinski nastavek, ki zastre svetlobo in na tipalo zariše samo krog. Brez njega pa dobimo lepo linerano sliko po celotni površini »crop« tipala.

Objektiv je optično linearne konstrukcije, kar pomeni, da se robovi slike ne krivijo. Sestavljen je iz 15 leč v 11 skupinah. Štiri leče so posebej brušene FLD, ki nadomestijo večjo skupino leč. Dve leči sta asferični, prešani pri visoki temperaturi (mold element), ena leča je hibridna (združeno steklo in plastični optični element). Objektiv s tako ekstremnimi lečami, posebnim brušenjem in tehnološko sodobnimi materiali ter obdelavo dosega dobre optične rezultate. Zaslonka ima 7 lamel. Na objektiv zaradi ekstremnega kota zajema ne moremo dodati navojnega filtra.

Bajonet
Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Sigma se je odločila, da ta objektiv namenijo z bajonetom za Sigma, Sony, Nikon, Pentax in Canon kamere.

Ostrenje
Sigma je imela takoj za Canon hitro in tiho ostrenje. Za to ne preseneča, da je HSM ostrenje vgrajeno tudi v ta objektiv. Ostrenje deluje preko notranjih leč in se dolžina objektiva med njim ne spreminja. Tu same pohvale.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com