Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Široki kot zajema pri bližnjih motivih II.

02.10.2015 11:15

Deli članek prijateljem

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotograf se znajde pred dilemo kako v celoti zajeti velik motiv, ki je zelo blizu. Tudi ob uporabi objektiva z zelo širokim kotom večkrat ne moremo zajeti motiv v celoti, oziroma zaradi popačenja leč prihaja do večjih distorzij.
Zato je tehnika združevanja večih fotografih še kako dobrodošla.
S pomočjo tehnike večih posnetkov, si lahko odlično pomagamo zajeti celoten motiv, čeprav nam objektiv le tega ne zajame z enim posnetkom v celoti. Algoritmi najboljših programov za združevanje fotografij so že tako kakovostni, da sem vse te fotografije lahko posnel iz roke in ne preko stojala.
Objavil sem že dva članka na temo združevanja fotografij. V prvem sem opisal tehniko združevanja panoramske slike in kako program deluje (Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format), v drugem kako program združi več vodoravnih fotografij (Široki kot zajema pri bližnjih motivih I.).

Da z enim posnetkom zajameš celoten slap in osebo pred njim, moraš biti od njega dovolj oddaljen. S pomočjo tehnike zajema večih posnetkov in kasnejšega združevanja v programu, je oseba lahko zelo blizu visokega objekta. Zaradi bližine slapu je spremenjena tudi sama perspektiva in slap deluje večje, kot če smo od nejga bolj oddaljeni.

V programu izberemo fotografije in jih združimo. Več v članku (Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format).

Končni združen posnetek

Bi radi bolje spoznali program Photoshop:
- Vsi članki o programu Photoshop
- Tečaji programa Photoshop

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com