Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony Alpha 1

29.01.2021 14:33

Avtor: Sony Slovenija

Sony, ki velja za vodilno globalno podjetje na področju tehnologije slikovnih senzorjev in digitalnega upodabljanja, je najavil prihod novega revolucionarnega brezzrcalnega fotoaparata polnega formata Alpha 1, ki s kombinacijo inovativnih novih funkcij še dodatno utrjuje Sonyjevo zavezanost vodilni vlogi na tem področju. 

Alpha 1 je tehnološko najnaprednejši in najinovativnejši Sonyjev fotoaparat doslej, saj združuje visoko ločljivost in izjemno hitro delovanje, kot ga doslej v svetu digitalnih fotoaparatov še ni bilo.  S povsem novim zloženim slikovnim senzorjem Exmor RS™ polnega formata z ločljivostjo 50,1 milijona slikovnih točk, do 120 izračuni samodejnega ostrenja/osvetlitve na sekundo, snemanjem videoposnetkov 8K 30p v 10-bitnem zapisu 4:2:0 in še mnogimi drugimi navdušujočimi lastnostmi, bo fotoaparat Alpha 1 ustvarjalcem omogočil, da posnamejo prizore, ki jih še nikoli doslej ni bilo mogoče prikazati v obliki fotografije ali videoposnetka.

Ločljivost in hitrost, kot ju še ni bilo

Neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 30 slik na sekundo

Alpha 1 lahko ujame trenutke, ki bi sicer odšli v pozabo. Zahvala za to gre visoki hitrosti delovanja, ki nudi fotografu vse potrebno, da lahko ujame hitro premikajoče se objekte. Hitro branje podatkov s slikovnega senzorja ločljivosti 50,1 milijona točk in velik medpomnilnik omogočata snemanje do 155 slik polnega formata v stisnjenem zapisu RAW ali do 165 slik polnega formata v zapisu JPEG – v obeh primerih s hitrostjo 30 slik na sekundo z uporabo elektronskega zaklopa ter s polno zmogljivostjo sledenja s samodejnim ostrenjem in samodejno osvetlitvijo.

Ob izjemni hitrosti izračunavanja, ki znaša do 120 izračunov samodejnega ostrenja/osvetlitve na sekundo, lahko Alpha 1 ohranja natančno izostritev tudi v primeru hitro premikajočih se subjektov. Tudi če pride do nenadne spremembe osvetljenosti, lahko samodejno prilagodi nastavitev osvetlitve z zamikom vsega 0,033 sekundeii.

Napredno elektronsko iskalo, prvo na svetu s hitrostjo osveževanja 240 sličic na sekundo

Še nikoli doslej videno hitrost zajemanja slik, ki jo omogoča fotoaparat Alpha 1, dopolnjuje iskalo. To je prvo na svetu s hitrostjo osveževanja 240 sličic na sekundo, s čimer zagotavlja izjemno tekoč prikaz slike. Iskalo se med fotografiranjem ne zatemni, kar omogoča fotografu neprekinjen pogled na motiv ter popolno kadriranje in sledenje tudi med neprekinjenim fotografiranjem. Zaslon OLED Quad-XGA tipa 0,64 z visoko ločljivostjo 9,44 milijona točk (približno) in izpopolnjeno optiko nudi najvišjo ločljivost v svojem razredu. Prinaša tudi 0,90-kratno povečavo, diagonalno vidno polje 41°, možnost odmika očesa do 25 mm ter pogled od roba do roba z minimalnim popačenjem.

Napredno samodejno ostrenje

Sony s predstavitvijo fotoaparata Alpha 1 znova premika meje tehnologije samodejnega ostrenja, saj lahko novinec zlahka sledi kompleksnim in hitro premikajočim se subjektom, in to z veliko natančnostjo. Fotoaparat se ponaša s 759 ostritvenimi točkami s faznim zaznavanjem. Te sestavljajo sistem samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem v ravnini slike z visoko gostoto točk, ki prekrivajo približno 92 % površine slike. Rezultat je natančno sledenje brez napak tudi v razmerah, kjer bi bilo ostrenje sicer zahtevno.

Sonyjevo napredno samodejno ostrenje oči v realnem času prinaša 30-odstotno izboljšavo zaznavanja v primerjavi s prejšnjim sistemomi, za kar gre zahvala zmogljivemu slikovnemu procesorju BIONZ XR. Fotografom in snemalcem zagotavlja natančno in zanesljivo zaznavanje celo v primeru, ko se subjekt obrne stran od fotoaparata. Poleg izboljšanega ostrenja oči v realnem času pri ljudeh in živalih, je fotoaparat Alpha 1 opremljen tudi z napredno tehnologijo prepoznavanja subjektov, ki prvič v fotoaparatu serije Alpha omogoča samodejno ostrenje oči v realnem času tudi pri pticahxi. Optimizirani algoritmi zagotavljajo, da sledenje poteka še naprej, tudi če ptica nenadoma vzleti ali če fotograf nenadoma spremeni kader. 

Dodatno se Alpha 1 ponaša tudi s sledenjem v realnem času na podlagi umetne inteligence, ki samodejno ohranja natančno izostritev. Algoritem za prepoznavanje subjektov obdeluje prostorske podatke v realnem času, pri tem pa uporablja podatke o barvi, vzorcu (svetlosti) in oddaljenosti (globini) subjekta. 

Tih elektronski zaklop brez tresljajev

Izjemno hitro branje podatkov z novega slikovnega senzorja je Sonyjevim inženirjem omogočilo, da so zmanjšali pojav vrtečega zaklopa. Ta je zdaj pri fotografiranju 1,5-krat manjši kot pri fotoaparatu Alpha 9 II. Obenem so z izboljšavami elektronskega zaklopa prvič na svetu omogočili tiho neprekinjeno fotografiranje brez migetanja. Elektronski zaklop namreč deluje povsem tiho, brez mehanskega zvoka in brez tresljajev. Neprekinjeno fotografiranje v tišini in brez tresljajev je tako zdaj mogoče tudi pri fotografiranju v zahtevnih svetlobnih razmerah z neonsko ali drugo vrsto umetne svetlobe, pri kateri rado pride do pojava migetanja. Poleg tega je zdaj prvič v fotoaparatu Alpha omogočena sinhronizacija bliskavice z elektronskim zaklopom vse do 1/200 sekunde. S tem pridejo prednosti elektronskega zaklopa do izraza tudi pri uporabi bliskavice, kar znatno razširi možnosti fotografiranja.

Sistem zaklopa z dvojnim pogonom za sinhronizacijo bliskavice do 1/400 sekunde

Alpha 1 se ponaša z najvišjo hitrostjo sinhronizacije bliskavice na svetu. Ta pri mehanskem zaklopu znaša 1/400 sekunde, kar pomeni, da je zdaj še lažje ujeti dinamično dogajanje. Poleg zavesice iz ogljikovih vlaken, je sistem zaklopa opremljen z novo razvitim dvojnim pogonom, ki uporablja vzmetno in elektromagnetno pogonsko sprožilo. Na ta način je zaklop zelo trpežen, obenem pa tudi lahek.

Alpha 1 bo v Evropi na voljo marca 2021 po predvideni maloprodajni ceni približno 7.300 evrov.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com