Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Sony Alpha 55 (A55) – Prvi praktični preizkus

Avtor:Matjaž Intihar
09.09.2009 14:49
Stran:

Po prvem druženju s kamero Sony A55

Testna kamera je prišla ob pravem času. Ko sem kamero A55 predalčkal kam, v kateri uporabniški razred bi jo dal, boljše ideje nisem dobil, kot da je prava za vse domače hobi popotniško turistične fotografe, ki imajo kamero za to, da že sama od sebe kar najbolje zajame motive in da nudi še tisto nekaj več, kar pa mora biti zopet enostavno razumljivo in dosegljivo za uporabo.

Če greš na družinski izlet ali počitnice tudi, če si zahtevni fotograf nima smisla s seboj jemati vso fotografsko opremo. Enostavno ni volje, časa ali niti ne želijo, da bi čas izkoriščal za kaj drugega kot samo družinske turistične posnetke. In prav tu sem s kamero Sony A55 dobil neko novo drugačno veselje do fotografiranja. Nič razmišljanja o zaslonki, ISO, času, ampak predvsem AUTO program, AUTO ISO, AUTO D, AUTO HDR, pogled na motiv preko zaslona ali EVF iskala in samo še pritisk na prožilec.

No včasih sem posegel po tem, da sem se izognil avtomatiki. Predvsem v primeru, ko je kamera zaznala proti svetlobo in na vsak način želela motiv doosvetljevati z bliskavico.

Seveda brez video zapisa ne gre več. Sony A55 nudi zapis v polnem HD formatu. Ob snemanju deluje avtomatsko ostrenje, kar te še dodatno zadovolji.

V zadnjem času (po druženju s kamero Sony NEX) sem se še najbolj navdušil nad 3D panoramo. Izberemo program za panoramo, nastavimo klasično ali 3D, poiščemo začetek motiva, prožimo in premikamo kamero. Po končanem zajemu, kamera sama sestavi posnetke, kar naredi zelo uspešno. Ko pa enkrat na TV pogledaš 3D sliko, te le ta osvoji. Verjemite, v 10 letih bomo na TV gledali samo še 3D fotografije in video. Naše današnje 2D fotografije bodo kot so sedaj diasi in slike na papirju. Bolj kot ne nostalgija. 3D panorame sem streljal kot za stavo (no rabim jih tudi za Sony predstavitev kaj že zmore 3D na TV) in kot fotograf izgledaš kar malo čuden, ko te ta resni lastniki DSLR fotokamere gledajo izpod čela, kaj neumnega delaš, ko streljaš rafal slik in premikaš kamero.

Za konec

Sony A55 je kamera, ki me je kot ena izmed redkih v zadnjem času s svojo filozofijo pozitivno presenetila. Nekaj takega pričakujem od Sony. Ne kamero DSLR visokega razreda 7xx ali 9xx, kjer se bodejo s Canon in Nikon in žal dobijo samo kakšno »suho« drobtinico. Želim Sony kamero, ki nudi enostavnost in veliko elektronskih tehnoloških novosti. In prav tu je lahko več kupcev, kot recimo v razredu vstopnih kamer razreda DSLR. To kaže vzpon fotokamere serije NEX, ki je dobesedno preplavila japonsko. Kaj če ti »poceni« EOS 1000D ali Nikon D3000, če sta zgolj najcenejši fotokameri profesionalnih klonov. Res je, sta krepko cenejši od Sony Alpha 55, vendar toliko manj tudi nudita. Predvsem pa nista kameri, ki bi te za dolgo zadovoljili, saj sta zgolj klasični fotokameri brez »bonbončkov«, ki ljubitelje elektronike še kako zadovoljujejo. Mislim, da se kmalu zna zgoditi, da bodo družinski, izletniški in pohodniški hobi fotografi tako kot jaz z A55, iskali nekaj več kot kompaktno fotokamero, a še vedno zmogljivo in s kopico zanimivih tehničnih lastnosti. Popolni AUTO zajem slike, popravek temnih delov (AUTO DRO), popravek kontrasta v celoti (AUTO HDR), polni HD video, 3D panorama, 16:9 format fotografije, 10 posnetkov v sekundi, so možnosti, ki te še kako ujamejo, ko si na izletniškem fotografiranju.

Sony je s kamero Alpha 55 naredil nov korak. Korak višje kot sta zastavila Olympus in Panasonic z micro 4/3 sistemom in že žanjeta dobre prodajne rezultate. Seveda se »klasični« DSLR fotograf ne bo strinjal z mnenjem, da ima lahko Sony A55 svoje prednosti. Te prednosti niso toliko klasično fotografske, kot tiste, kjer te fotografiranje sploh pritegne. To pa je zabava in ogled slik preko TV. In Sony Alpha 33 in Alpha 55 bosta dobili svoje kupce.

Sam osebno, bi tudi na naslednji družinski foto izlet raje vzel A55, kot katerikoli drugo kamero. Res pa je, da sem v takih foto trenutkih z glavo tudi v video in predvsem 3D. Tu pa bo še preteklo nekaj vode, da bosta Canon in Nikon pokazala kaj solidnega. Nekako so šle moje fotografske izletniške ure takole. Samo dve tri fotke kar v AUTO funkciji, par kadrov HD videa in dve, tri, 3D panorame. Doma pa ogled vsega na HDTV z možnostjo ogleda 3D slike (panorama) in fotografija postane (zopet) res čudovit družinski hobi.

Večji preizkus o kameri Alpha 55 pa po tem, ko pride tista prava iz prodajnih polic.
Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com