Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Sony Alpha 900 / fotoklasika v digitalni dobi - Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.03.2009 22:30
Stran:

Iskalo

Polni format tipala za seboj prinese odlično lastnost. To je veliko in svetlo iskalo. Sicer za fotografa vajenega filmskih kamer SLR nič posebnega, a za vsakega novodobnega fotografa (tisti, ki je v fotografiji šele od digitalnega naprej) velika in dobra novost, lastnost. Iskalo A900 se v svetlosti približa Canon in Nikon iskalom, jih pa zaenkrat še ne dosega ali presega. Bistvo svetlosti iskala je v kakovostno brušeni medlici na kateri se projicira slika in katera mora spustiti skozi čim več svetlobe. Medlice lahko tudi menjamo. Sony nam za A900 nudi tri.
Pokritost slike v iskalu in na tipalu je 100%. V spodnjem delu iskala se nam kažejo glavne izbrane lastnosti, na sami projicirani sliki pa še linije, ki nam kažejo možno izbrani format 16:9 ali format manjših tipal (APS-C) znanih iz A200, A300, A350 in A700. Ker je na A900 možno dodati tudi objektive prilagojene za te kamere so linije dobrodošle. Vendar ima Nikon za to boljšo rešitev. Ko na njihovi kameri izberemo format za manjši format se odvečni del iskala potemni. Pri A900 ni tako. Ni drugega kot da se je treba navaditi, da imamo za pomoč samo linije.

Zaslon

Sony je bil pri zaslonih vedno v prednosti. Večina njihovih zaslonov je tudi v kamerah drugih proizvajalcev. Tako si Sony lahko vedno privošči najboljše. In tudi pri A900 so si. Zaslon je velik 3 palce in z ločljivostjo 921.000 točk. Nastavitve kot sama slika so odlično vidni in zaslon je trenutno v samem tehnološkem vrhu.

Delovanje z bliskavico

Zanimivo. Dynax 9, je bila edina analogna kamera SLR iz najvišjega razreda z dodano bliskavico. Glava kamere v kateri je prizma, je pri A900 zelo visoka in prostora za vgrajeno bliskavico ni več. Pa se vse bolj opaža, da bi nam vgrajena bliskavica tudi pri kamerah DSLR iz najvišjega razreda marsikdaj zelo prav prišla. Recimo pri doosvetljevanju motiva. Tako pa se moramo v slabih svetlobnih pogojih, ko je bliskavica želena vedno posluževati dodatne bliskavice. Sony nudi kar štiri. Razlikujejo se predvsem po vodilnem številu, torej moči.
Sony ni tako skromen pri uporabi bliskavice kot Canon, saj njihove bliskavice omogočajo brezvrvično upravljanje. Sinhronizacijski čas je 1/250 sekunde, kamera omogoča delovanje z dolgimi časi, kot s vklopljeno funkcijo HSS delovanje s še krajšimi časi od 1/250 sekunde. V tem načinu delovanja ni priporočljivo dolgotrajno proženje bliskov. Bliski so daljši, svetlobna cev se močno segreje in jo lahko poškodujemo.


V desnem spodnjem delu je gumb za preklop med AF načini ostrenja (Single, Auto, Continiuous) in ročnim.

Ostrenje AF / ročno

Minolta je bilo prvo podjetje, ki je ponudilo avtomatsko ostrenje v kamerah SLR s pomočjo tipala. Tako se je leta 1986 način ostrenja s kamerami SLR močno spremenil. Fotografi smo iz ročnega ostrenja prešli na avtomatsko. V nadaljevanju je Canon najhitreje dodelal avtomatsko ostrenje do take uporabniške vrednosti, da je bilo zadovoljivo tudi za profesionalne uporabnike. Danes se le še redki poizkušajo z ročnim ostrenjem. Seveda pa je v določenih primerih ročno ostrenje še vedno uporabljeno.

Sony A900 nudi ostrenje preko devetih vidnih ostritvenih točk in 10 pomožnih (nevidnih). Hitrost ostrenja je poleg samega tipala za AF in programske možnosti hitrega razpoznavanja kontrasta močno odvisna od samega objektiva (teža sklopa leč za premik) in ali uporablja motor za ostrenje v kameri ali novejši SSM, ostrenje preko motorčka v objektivu. Ostrenje z enim izmed standardnih objektivov 70-200 f/2,8 G SSM pokaže, da hitrost ostrenja v športno reporterski fotografiji še ni primerljiva s konkurenco (Canon, Nikon), vendar je zadovoljivo natančno in hitro za večino drugih zvrsti fotografije.
(Članek o težavah in izkoriščanju AF ostrenja ... KLIK)

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com