Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Sony CyberShot DSC-T70 in DSC-T200 – oblikovna perfekcija

Avtor:Matjaž Intihar
16.08.2007 21:19


Sony CyberShot DSC-T70

Sony ponovno preseneča in navdušuje. Tokrat nam sicer ne ponujajo rekordnega števila slikovnih točk na tipalu, ne, niso ponovno ustvarili najtanjše kamere in tudi največjega zaslona niso vgradili v kamero. So pa naredili izjemno privlačni kameri s še bolj fascinantnim zadnjim delom. Zaslon z razmerjem 16:9, občutljiv na dotik. Ker sta kameri še predprodukcijski in še niti ne najvaljeni od strani podjetja Sony mi manjkajo predvsem tehnični podatki o kameri, saj za njih še niso predstavljeni.


Sony CyberShot DSC-T200

 

Toda pojdimo lepo po vrsti. Kameri z imenom Sony CyberShot DSC-T70 in DSC-T200 sta nova modela (zaenkrat še ne na prodajnih policah, ampak samo namenjeni za preizkuse) Sonyjevih najmanjših in najelegantnejših kamer. Njihova posebnost je, da so tanke, kvalitetno izdelane, imajo čiste linije, tudi ob vklopu ostanejo enakih mer, saj imajo vgrajene periskopske objektive, kateri nimajo premikajočih zunanjih elementov in predvsem so enostavne za uporabo.

Že na prvi pogled opazimo, da je T70 bolj namenjen nežnejšemu spolu, medtem ko je T200 bolj moški model. Letos izjemno moderna bela barva odlično pristoji k T70, lepo razkrije vse mehke linije, imitacija kroma in 16:9 zaslon na zadku dodata samo še piko na i. T200 je na drugi strani bolj ostrih linij, celotna kamera je povsem črna in deluje kot neka pošast.

Oblikovno sta oba modela v foto svetu, kot je iPod v svetu mp3-jev. Enostavno čudovita in fascinantna.


Kamero vklopimo tako, da drsna vratca, ki ščitijo objektiv potisnemo navzdol.


Sony CyberShot DSC-T200 nam nudi kar 5X optični zom.

 

Na hitro se bomo dotaknili tehničnih podatkov kamer. T70 (Š90 x V56 x G23 mm) je malenkost manjših mer kot T200 (Š92 x V58 x G22 mm). Bistveni in edini razliki, kateri ločita kameri sta velikost zaslona in objektiv. T70 ima malo manjši zaslon velikosti 3 palca, ter objektiv s 3-kratno optično povečavo. Medtem ko T200 ponuja večji zaslon 3,5 palca ter objektiv s 5-kratno optično povečavo. Obe kameri imata »SuperSteadyShot« funkcijo, kar pomeni, da imata kameri stabilizacijo slike v objektivu. Pri 5-kratnem optičnem zoomu se že s prostim očesom na LCD-ju vidi, kako se slika umiri. Vse ostalo je enako, z izjemo oblike. Tipalo ima ločljivost 8 milijonov točk, fotografije pa lahko zajema tudi v 16:9 načinu, katere si lahko v HD ločljivosti ogledate na vaši HD plazmi ali LCD televizorju.


Obe kameri sta zelo elegantni v obliki in enostavni za uporabo.


Gumbi na zgornjem delu so majhni, s tem težje upravljivi a kaj več kot prožilec in gumb za premik goriščnic niti ne potrebujemo.


Sony že ima tehnologijo HD TV v razmerju 16:9. Posnetki iz teh dveh kamer bodo prikazani v polnem ekranu.


Na obeh kamerah je zaslon občutljiv na dotik. Premikanja nastavitev preko te možnosti se hitro navadimo. Danes v dobi hitrega ogleda fotografije je velik zaslon na majhni kameri veliko bolj pomemben, kot množica gumbov ob njem, ki zmanjšujejo njegovo velikost.

 

Način zajema fotografij je lahko povsem samodejen, pri čemer samo pritisnete sprožilec, drugo pa opravi kamera. Programska avtomatika "P" že dovoljuje določene posege v nastavitve, a ni možnosti za nastavljanje časa osvetlitve in zaslonke (kot je že v navadi pri mini kamerah). Kamera pa ima veliko scenskih nastavitev, v katerih bo uporabnik fotografiral različne motive, od visoke občutljivosti vrednosti ISO brez vključene bliskavice, dolgega časa osvetlitve, vključno z bliskavico, pokrajinskega načina, fotografiranja snega, fotografiranja na plaži, kjer se poudari barva neba, fotografiranja ognjemeta in še povsem na novo razvite funkcije, katera kar kliče po tem, da se z njo izpostavljaš v družbi in si opažen. Ta na novo razvit način fotografiranje se imenuje »smile shutter« in je opisan nekaj vrstic nižje.


S pomočjo AA baterije lahko na vaši kameri ugotovite, kako "majhen" zaslon premore vaša kamera.


Obe kameri uporabljati Li-Ion baterijo in Sony MemoryStick pomnilno kartico.

 

Seveda imata obe kameri že dobro znano funkcijo »FaceDetection« zaznavanja obraza. Ta zazna več obrazov na fotografiji, tako da osvetlitev in ostrino prilagodi glede na obraze. A pri Sonyju so šli še korak dlje. Brez, da bi kdorkoli pritisnil na sprožilec ali držal kamero v roki je kamera CyberShot T70 ali CyberShot  T200 sposobna narediti fotografijo v trenutku, ko je nekdo v kadru in se nasmehne. Presenečeni?! Morda obrazložim bolje podrobno?!


Funkcijo "Smile Shutter" nastavimo preko menija.


In ko dobimo nasmeh, se kamera sama sproži. Zanimiva lastnost, ki bo dobila kar precej privržencev, ki se radi pokažejo in igrajo s kamero.

To je funkcija »smile shutter«. Le ta je soodvisna od funkcije za prepoznavanje obrazov, s tem dodatkom, da zazna tudi kdaj se je oseba nasmejala. Vse kar je potrebno narediti, da bo kamera naredila posnetek v trenutku ko se ena oseba zasmeji, je to, da v scenskih načinih fotografiranja izberemo »smile shutter« način fotografiranja. Pritisnemo na sprožilec, da funkcijo aktiviramo in kamero lahko pustimo pri miru. Ko bo nekdo (ali več oseb) prišlo v kader bo kamera zaznala obraze in v trenutku, ko se bo nekdo zasmejal bo naredila fotografijo.

Funkcija je uporabna tudi namesto samosprožilca. Kaj boste uporabljali je pa vaša odločitev. A verjemite, da se boste z veseljem igrali s to funkcijo, prijatelji se bodo čudili vi se jih boste smejali, ko ne bodo morali verjeti.

 

Če se vrnemo še na fascinanten 16:9 LCD zaslon. Zameriti mu gre pomanjkanja ločljivosti. Besedilo, ikone, fotografije…enostavno niso dovolj ostre. A to je verjetno tudi posledica uporabe prejšnje Sonyjeve kamere G1 (beri preizkus), katera premore skoraj milijon točk na zaslonu.


Sony CyberShot DSC-T200 levo in T70 desno. Kamero T200 so glede same veliksoti kamere in zaslona izkoristili do zadnje desetinke milimetra.


Nikon P5000 ima danes standardni 2,5 palčni zaslon. Razlika z zaslonom na T200 je očitna.

Kameri premoreta vsega štiri gumbe. Služijo pa za vklop/izklop, predogled slik, zoomiranje in sprožilec za zajem fotografije. Dodatni gumbi niso potrebni, saj je zaslon občutljiv na dotike. In pri kameri v tem razredu je to samo še dodatni plus.

Tudi uporaba se je zaradi tega še olajšala. Na zaslonu so ob robovih narisane ikone na katere lahko kliknemo in prikličemo raznorazne nastavitve (katere imajo zraven tudi opise, za kaj so namenjene). Fascinantno je tudi to, da lahko sedaj v sami fazi fotografiranja kliknemo na zaslon v centru (povsod, kjer ni ikon) in tako z enim klikom določimo fokusno točko ali izberemo kje na fotografiji se nahaja obraz (če te funkcije nimamo že predhodno vklopljene).


Kamera ima zelo ozek kot zajema fotografije (le 39mm ekv.35mm), kar ob fotografiranju večje skupine ljudi že lahko pomeni, da nam kaj hitro zmanjka prostora za pomikanje nazaj in nekaterih žal ne bo na fotografiji. 


Tako v širokem kotu, kot tele območju se vidi, da je ostrina slaba in kompresija zelo močna.


Doosvetljeno z bliskavico.


Bliskavica ni preosvetlila objekta.


Bliskavica v "Slow" načinu delovanja. Kar pomeni, da tudi v slabših svetlobnih pogojih kamera zajame še nekaj ambientalne svetlobe.


Kamera v scenskem načinu "Smile Shutter".


Makro funkcija deluje od 1 cm razdalje.


Na tej fotografiji se lepo opazijo lise v modrini neba. To pa ni posledica kompresije, temveč je takšna že originalna fotografija.


Kamera je zadovoljivo hitra, tako, da lahko ujamemo tudi nekaj "zvezdniških" trenutkov.

 

Zaključek

 

Kameri Sony CyberShot DSC-T70 in DSC-T200 sta izjemno elegantni, enostavni za uporabo, s kopico na novo dodanimi funkcijami a predvsem namenjeni, da pritegneta poglede vseh. Če vam avtomatika ni po godu, lahko preko pritiskanja na zaslon nastavljate prav vse parametre, razen zaslonke in časa, tako, da je namenjena tudi malce zahtevnejšim uporabnikom a še vedno so fotografije večinoma namenjene družinski uporabi in printom do velikosti 13 x 18 cm. Če iščete oblikovno popolno in tehnično najnaprednejšo mini kamero ta hip, bosta Sonyjeva T modela odlična izbira. Če gledamo izključno iz stališča kvalitete fotografije pa se je pametno še malo spogledat s konkurenco.
Da bosta kameri na trgovskih policah bo še treba nekaj časa počakati. 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com