Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sony FE 85mm f1.4 G Master - Test

14.07.2020 00:24

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Objektiv Sony FE 85 mm f1.4 GM (Master) je med uporabniki že štiri leta. Še vedno pa je vrhunski objektiv za svoje brezzrcalne kamere, saj je bil že v osnovi namenjen za 40M+ točkovna tipala. 

V primerjavi z drugimi objektivi f1.4 je razmeroma majhen in lahek ter nudi dodatne funkcije kot obroč za izbiro zaslonke in gumb za zaklepanje ostrenja. Objektiv je zatesnjem proti prahu in vlagi. Edina njegova slabost je, da je zaradi večje svetlobne moči in s tem povezenimi lastnostmi trikrat dražji od Sony 85mm f1.8. Toda, kdor ve zakaj bo izbral Sony FE 85mm f1.4 GM, ceni ne bo podal večje pozornosti in bo tudi brez težav odštel več!

Tehnične lastnosti:
Bajonet / Sony FE
11 leč v 8 skupin
Vremensko zatesnjen
Zaslonka / f/1.4 do f/16 (11 lamel)
Min. razdalja ostrenja / 80 cm
Premer filtra / 77 mm
Dimenzije / 90 x 108 mm
Teža / 820 g

Objektiv Sony FE 85mm f1.4 GM je narejen po zelo visokih optičnih standardih in daje odlične rezultate. Sestavljen je iz 11 leč v 8 skupinah. Ena je posebej brušena XA leča (pomaga pri astigmatizmu, ukrivljenosti polja, komi in drugih sferičnih aberacijah). Dodane so še tri disperzijske leče, ki pomagajo zmanjšati kromatsko aberacijo in zagotoviti tem manjšo barvno razpršitev svetlobnih točk.

Leče imajo Nano AR nanos, ki pomaga zmanjšati bleščanje, odboje in ghosting. S tem dosežemo še višji kontrast zapisa. Tudi pri f/1.4 se v razmerah z visokim kontrastom Sony FE 85mm f1.4 G Master izkaže in daje zelo čist, jasen zapis.

Za lep zaris razpršnih krogov poskrbi 11 zaokroženih lamel zaslonke, ki so zasnovane tako, da ustvarijo krožno odprtino.

Sony FE 85mm f1.4 GM ima veliko svetlobno moč. Toda njena uporaba nudi izredno majhno ostro globino polja. V večini primerov bo uporabljena f/2 do f/4, če se želi majhno globinsko ostrino z ostrim celotnim obrazom. Če je izostrena trepalnica, lahko, da bo pri f/1.4 oko že neostro. V studijski fotografiji pri fotografiranju portreta ali celotnega modela pa se zaradi umirjenega ozadja uporabi f/5.6 ali f/8. Ko se uporabi kamera z 40M+ točkovnim tipalom bo ta objektiv pokazal največ ravno okoli f/4.

Marsikdo reče, da bi raje objektiv z f/1.8, saj bo cenovno bolj ugoden. A proizvajalci vedno naredijo tako, da so svetlobno močnejši objektivi še višje kakovosti glede zapisa. Kdor to rabi, se odloči za tak objektiv. Komur nekaj slabša kakovost vseeno ustreza se odloči za cenejšega.

Sony FE 85mm f1.4 GM je pri fotografiranju portreta in na daljšo razdaljo zelo oster in ustvari lep mehak bokeh. Sicer ima tudi nekaj pomanjkljivosti: ostri počasi, ima nekaj kromatske aberacije in pri močni direktni kontra svetlobi ima izražene odboje od leč. Vendar kateri objektiv za FE bajonet je brez napak, oziroma jih imam manj?

f/1.4

f/2.2

f/5.6

f/8

f/2.2 (spodaj 1:1 izrez)...

... ostrina kot se šika.

 

Sony FE 85mm f1.4 GM je odlična izbira za portretne fotografe. Na polnoformatni kameri je goriščna razdalja idealna za to zvrst fotografije. Tudi na APS-C Alpha kamerah, s 135mm (ekv. 35mm) zna biti uporaben.

Prednosti:
Odlična kakovost izdelave in vremensko tesnjenje
Obroč zaslonke, gumb za zaklenitev AF
Odličen mikrokontrast
Vrhunska ločljivost med f/2.8 do f/5.6
Natančen AF

Slabosti:
AF je počasen
Premik zaslonke na objektivu ima kratek zamik pri prikazu številke v iskalu

 

Zaključek

Objektivi G Master so bili odgovor na izziv, da Sony pred leti ni imel dovolj resnih objektivov za brezzrcalne kamere. Prav z objektivom Sony FE 85mm f1.4 GM so začeli zadovoljevati profesionalne fotografe po objektivih z odličnim zapisom kljub visoki ločljivosti tipala.

Objektiv pa je dobil kar široko konkurenco. Tu sta Samyang in Sigma, ki nudita ob f/1.4 podobne lastnosti za manj denarja. Obenem so na voljo trije objektivi z AF, a samo f/1.8 ( Viltrox, Zeiss Batis in Sony) in še nekaj objektivov z MF (Viltrox in Zeiss Loxia).

A ve se kaj je tisti najvišji razred in kaj je original. Tak objektiv se lahko oceni šele, ko izberete visokoločljivo tipalo 40M+. In tu je še vedno prednost objektiva Sony FE 85mm f1.4 GM.

Za objektiv boste pri nas odšteli cca. 1800€. Odlično se razume z 42M tipalom A7R III. Torej, če ste lastnik A7R II, A7R III, A7 III ali A9 II in vam je portretna fotografija pomembna zvrst, boste za tem objektivom vsekakor pogledali. Brez težav zadovoljuje tudi potrebe tipala v novi A7R IV.

Sony FE 85mm f1.4 GM je vrhunski objektiv po premium ceni. Ta pa na koncu velikokrat odloči, ali se boste za določen objektiv odločili. Ni dileme, Sony FE 85mm f1.4 GM je brez kompromisa odličen.

Objektiv je na test posodilo podjetje LOREX d.o.o.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com