top of page

Fotografija lokacij - Kje in kdaj smo bili na potovanju?

Potovanje in fotografija. Nasveti za vaše boljše fotografije iz potovanj.


Kamorkoli potujemo, si čez nekaj let želimo ponovno pogledati fotografije. Mogoče jih še drugim predstaviti kje smo bili. Zato ob fotografiranju pomislite tudi na kakšen posnetek, s katerim boste vsem razvidno pokazali lokacijo. Velja tudi za skupinske fotografije. Le taka fotografija nas takoj popelje v kraj in čas obiska. Obenem ne pozabiti, da tudi sami pozabimo in se sprašujemo kje smo to že fotografirali?

Kje smo bili?

Leta 2003 sem bil na predstavitvi kamere Canon EOS 300D v Londonu. Kolega iz Norveške sem prosil, če me fotografira s predstavljeno kamero, da bom imel fotografijo za objavo o predstavitvi. V začetnih letih digitalne fotografiji, so bili taki članki izredno priljubljeni, predvsem pa se je čakalo vsako besedo ali sliko novih fotokamer. Obenem, so mi te fotografije še odličen spomin na digitalne začetke. Kot nalašč za kakšen članek "Zgodovina digitalne tehnologije" in predvsem, da si bil zraven.

Na prvem posnetku bo le dober poznavalec razpoznal, da je fotografija iz Londona. In še to, če je že plul po Temzi. Želene kamere se komaj kaj vidi in nepoznavalec ne bo vedel za kaj se gre. Torej s to fotografijo ne morem predstaviti lokacije, niti dogodka.

Z drugim posnetkom sem dobil željeno. Na sliki je dobro razpoznaven "srebrenko", kot smo prijazno poimenovali EOS 300D. Veliko razgledno kolo London Eye, pa je odličen razpoznavni znak lokacije.

Pomembno je, da na fotografiji pokažete tisto, kar nam iz lokacij večkrat predstavljajo. Za London bi bila še bolj razpoznavna slika Big Bena, ali parlamenta. Čeprav smo se peljali mimo, mi ni uspelo tudi tam narediti podobne fotografije.

Seveda je odvisno komu predstavljate fotografije. Recimo pri nas le redko kdo ve za američanom poznane lokacije na Aljaski. Vsi tudi ne poznajo glavnih turističnih znamenitosti na Islandiji in se težko s fotografijo pokaže na lokacijo.

Ne bo pa težav s fotografijami pri nas. Recimo Tartinijev spomenik, nas bo takoj spomnil na Piran. Medtem, ko svetovno znana riževa polja Teggallang pozna le redko kdo pri nas.

Pomembno je, da se vi sami lažje spomnite kraja, dogodka in časa. Če fotografij ne vidite, se težko spomnite, ali ste bili na Tajskem 2002 ali 2004? Z dobro razpoznavno videno sliko, recimo skoraj nujno obiskane kraljeve palače v Bangkoku, ali stolpa Wat Pra, pa takoj veste za lokacijo in počasi prihaja še spomin za čas.

HITRI FotoNASVET

Namig je v smeri spominske fotografije, iz neke vsem dobro znane lokacije. Marsikateri fotograf se niti ne želi fotografirat na potovanju ali dogodku. Po nekaj letih ob ponovnem pregledu spominov pa mu je žal. Z zgornjo fotografijo sem si za spomin na dogodek kot lokacijo, predstavil čas, kraj, kdaj in kje je fotografija nastala. Obenem mi bo lahko služila za kakšen članek, kot kako je bilo, v času hitrega prihoda digitalne fotografskega tehnike. Kateri dogodki so bili prelomni, v tem primeru za hobi kamere DSLR in na katerih sem sodeloval. Naredite kakšen svoj posnetek tako, da nam kulisa dobro podaja poznano. To pa je tisto kar se velikokrat pojavlja na TV, v revijah ali na spletnih straneh.

Za konec še anekdota iz analognih časov. Takrat so vsi poznali nepisano pravilo, da se v protisvetlobo ne fotografira! Skupina je v Parizu in želi skupinsko fotografijo. Fotograf jih lepo razporedi, v ozadju je Eiflov stolp, ki lepo prikazuje lokacijo potovanja. Vendar, lej ga zlomka, sonce sije direktno v kamero in na podlagi nepisanega pravila se skupina obrne proti soncu. Škljoc, in skupinska fotografija iz Pariza je tu. Ja je, le v ozadju so zdaj drevesa in stavbe.

Primeri iz potovanj

Kot že omenjeno. Ta FotoNAMIG je iz smeri fotografije za spomin. Tu ni poudarek, na višji izraznosti fotografije v smeri kompozicije, barv, postavitev in iskanja nečesa več v motivu. To lahko naredimo z drugimi posnetki. Vendar ne pozabite, da potrebujete za spomin in hitro razpoznavne predstavitve vsaj eno fotografijo. Nič vam ne pomaga, če imate v exif datoteki gps koordinate, napisano lokacijo, datum... Če fotografijo predstavljate preko zaslona, projektorja ali tiskovine, mora sama zase povedati kje ste bili!

To je povsem solidna skupinska fotografija. Toda, kje smo bili?

Je bolj poznano? Beograd - Avala.

 

Iskanje linij, katero dopolnjuje še žarek svetlobe skozi okno kupule. Ampak tole se prav hitro pozabi kje je bilo fotografirano. Še manj je poznano gledalcu, pa čeprav je oltar katedre sv. Petra v živo videlo že veliko obiskovalcev Vatikana.

Vatikan bomo lažje predstavili preko znamenite Michelangelove freske, Zadnja sodba.

 

Pri tej fotografiji si velika večina niti predstavljati ne more, da je to fotografija iz Aljaske. V mestu Fairbanks kjer je nastala ta fotografija je na današnji dan objave (september) 10 stopinj C. Najnižje temperature so pozimi tudi pod -40. Poleti v mesecih večnega sonca, se lahko ogreje tudi na +30 in več stopinj.

To je veliko bolj prepoznavna fotografija kje smo bili. Tabla in mejna plošča med Aljasko in Canado (Yukon) nam povsem razločno predstavi lokacijo.

 

Ta vodna ulica, dok Nyhavn je poznan vsem obiskovalcem Kobenhavna. Vendar...

... iz Nyhavna gredo vsi turistični čolni na ogled še bolj znamenite razpoznavnosti mesta. Tudi tisti, ki ni obiskal Kobenhavna ve, iz kje je ta prepoznavna statua morske deklice.

 

Poznavalcu golfa se bodo ob pogledu na to sliko zaiskrile oči. Sveti gral golf turnirjev ali "Home of Golf" kot ga tudi imenujejo. Za veliko večino pa samo pogled na "travnik" in stavbe v ozadju. Tu sem bil tri dni in težko bi se preko fotografije "trave" spomnil kje sem bil.

In ta sveti golf klub je na Škotskem, St. Andrews se imenuje kraj. Še ta zanimivost. V St. Andrews je bila ustanovljena prva Škotska univerza, datirana v letu 1413. Na njej sta bili študenta tudi princ William in princesa Catherine.

 

Jama s kapniki bi lahko bila katerakoli. Le obiskovalec bi lažje spoznal lokacijo zaradi ograje in betonske steze.

Postojnska jama je vsem dobro poznana po teh dveh kapnikih. Mi bomo takoj vedeli za kaj se gre.

 

Za norvežana zelo poznana stavba. Turist, če tudi mu je vodič razlagal letnice in pomembno dogodke, ki so se tu zgodili se ne spomni več, da je to norveški parlamet v samem centru Osla.

Oslo lažje prepoznamo po mestni hiši, katera je večkrat predstavljena, saj v njej podeljujejo tudi Nobelovo nagrado za mir.

 

Če ne bi videl Olympus E-1 kamere se ne bi spomnil na lokacijo predstavitve iz leta 2003.

S to skupinsko fotografijo se takoj spomnim na Mallorco in Olympus dogodek.

 

Fotografija je še dokaj sveža. Dve leti nazaj sem bil zopet na Filipinih in še se spomnim vasi pri Oslobu. Čez nekaj let, mi bo ob nešteto drugih fotografijah bolj malo povedala.

S to fotografijo se bom še kako spomnil na Filipine in kraj Oslob. Iz članka "Kamera za tiste trenutke, ko je pomembno, da fotografijo imamo!"

 

Katero mesto je to...

... zdaj gre lažje. Ta 333m visok TV stolp je razpoznavni znak Tokia.

 

Kje?

Tudi stavba od blizu ne pove veliko. Je pa parlament!

Zgornji dve fotografiji predstavljata Reihstag, stavbo nemškega parlamenta. Vendar nam Branderburška vrata hitreje povedo, da smo bili v Berlinu.

 

Predstavitev osebe, ki komentira naše fotografije. Kdo pa je to?

Tako se laže spomniš, oziroma vam predstavim osebo iz fotografske delavnice. Douglas Kirkland je prepoznaven fotograf, ki je fotografiral vse zvezde Holliwooda. Njegove delavnice so vir neprecenljivih informacij iz nam povsem nepoznanega sveta filma.

 

Deluje kot da smo kje v Šrilanki ali Tajski, Burmi. S to fotografijo si redko kdo predstavlja vodilno arhitekturno mesto sveta, Dubaj. To je stari del mesta.

To pa je prepoznavna fotografija Dubaja. Hotel brez zvezdic, Burj al Arab.

Enako najvišja stolpnica na svetu Bur Khalifa. (članek: Dubaj - mesto iz druge dimenzije)

 

Edino kdor je že bil na obzidju monaške palače pozna ta motiv.

Vendar vsak, če tudi ni bil v Monaku in je kdaj spremljal dirko F1 iz tega knežjega mesta, bo kljub "panning" fotografiji prepoznal ovinek.

455 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page