Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Transcend StoreJet 25H2 in H3 – Disk za fotografa na terenu

Avtor:Matjaž Intihar
28.08.2015 15:19

V e-Fotografiji že od začetka širše prisotnosti digitalne fotografije poudarjam, da »ohranite vaše spomine«! Marsikdo je svoje fotografije puščal samo na pomnilnih karticah, računalniških trdih diskih in se šele ob izgubi fotografij zavedal, da je treba imeti kopije fotografij. Sprva smo za dodatno shranjevanje uporabljajo CD in DVD medij. Zdaj pa so zunanji trdi diski že tako poceni, da njih uporabljamo za dodatno arhiviranje.
Tokrat vam predstavljam malo drugačen zunanji disk. Spada v razred diskov z zaščitenim ohišjem, ki je odporno na udarce, prah, vlago.

Transcend StoreJet 25H2 in H3 se razlikujeta predvsem v hitrosti prenosa. H2 ima USB 2 vhod, H3 pa novejšega in hitrejšega USB 3. Seveda, če želite izkoristiti vso hitrost USB 3 prenosa, morate imeti tak priključek tudi na vašem računalniku. Disk H3 ponujajo tudi s kapaciteto 1.5TB, medtem ko H2 samo do 1TB. Razlika v hitrosti prenosa podatkov med USB 2 in USB 3, je lahko 2 do celo 3X-na.

Če je disk namenjen za arhiviranje, sama hitrost zapisa ni med najbolj pomembnimi. Za enako velikost spomina na disku je razlika v ceni okoli 20€. Veliko, malo, presodite sami. Če prenašate več podatkov in imate na računalniku prenos USB 2, potem niti ni potrebe po dražjem disku z USB 3. Sam imam Mac računalnih in na njih USB 2 in za hitrejše prenose FireWire 800, tako da sem na test vzel »počasnejšega« z USB 2. Če pa že imate USB 3 na računalniku in prenašate večje datoteke, pote pa dileme ni. Dodajte v začetku nekaj več in pridobili boste na čakanju ob prenosu.

 

Transcend StoreJet H2 / H3 je kot že omenjeno disk, ki se od drugih razlikuje predvsem po tem, da je bolje zaščiten. Podobno kot danes dodamo na mobilne telefone gumasto zaščito, je v celoti zaščiten tudi ta disk. S tem lahko enostavno zapišem, da silikonska guma ublaži pristanek na trdih tleh. Tudi samo ohišje diska je iz trdnejših na udarce manj občutljivih materialov, v notranjosti pa so posebni nosilci za disk, ki še dodatno amortizirajo udarce. Silikonska guma tudi poskrbi, da disk ni izpostavljen prahu, vlagi in zdrži tudi kakšno dežno kapljo. V bistvu je občutljiv samo del, kjer je USB vhod, pa še tu je okoli njega silikonska zaščita.


Silikonsko zaščito lahko odstranimo.

 

Ker je zaštita glavna odlika diskov z oznako H2 in H3 je pomemben podatek, da je prestal test in dobil certifikat ameriške vojske za dobro zaščito glede udarcev (Shock Resistance).
Seveda ima disk tudi povsem klasično, najbolj pomembno lastnost. To je shranjevanje podatkov. Transcend diski z oznako H imajo od drugih Transcend diskov samo drugačno, zaščiteno ohišje.

Kljub dodatni zaščitni gumi, disk StoreJet H2 / H3 še vedno spada med mini diske, prijelo se je tudi ime passport diski, saj so veliki nekje v tej velikosti. Celoteno ohišje je veliko 130.8mm�-80.8mm�-19.0mm (500GB/750GB/1TB). H3 disk z 1.5TB spomina je malo višji, 130.8mm�-80.8mm�-21.7mm.

Ob disku dobimo še USB kabel, ki služi za prenos podatkov in napajanje diska. Zanimivo je, da je kabel z dvema USB priključkoma. Če vaš računalnik nima stabilnega napajanja, ali je le to preslabotno, lahko disk priključite na dva USB vhoda. Ob nakupu diska dobite še posebno programsko opremo za rezervno shranjevanje in zaščito podatkov.


Malo pranja...


... še padec proti kamnu ...


... in reklamni posnetek je tu. Po testu pa preveril, ali disk še deluje.

 

Zaključek

Transcend je ponudil nekaj več. Več predvsem fotografom, ki svoje podatke prenašajo na terenu. Recimo za FotoPOTEP je ta disk odlična izbira. Prenesete podatke iz kartic na računalniški disk in nato še na H2 ali H3 zunanji disk. Ker je disk zaradi dodatnih varoval dovolj odporen na udarce, vlago in drobni pesek je uporaben, ko fotografirate v puščavi, močvirju, na terenu, kjer je prah, vlaga, pesek... Recimo letos si ga bom izbral za shranjevanje podatkov na FotoPOTEPu po Namibiji. Večinoma v avtu ne bo vedno zavit v vato. Tudi prenos fotografij se bo v večini primerov naredil kar med vožjo ali nekje v pokrajini. Prašne ceste, peščine in z vetrom noseči droben puščavski pesek ni prijeten za računalniško opremo. Disk Transcend StoreJET 25H2 in H3, kar kliče po tej avanturi. Kako se bo obnesel v praksi, pa konec meseca junija.

V novem članku je disk preizkušen v vodi. Ali še deluje?

Preizkus / Disk Transcend StoreJet v vodi

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com