Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Zrcalno-refleksne kamere (DSLR) vstopnega razreda na našem trgu 2007

Avtor:Matjaž Intihar
07.08.2007 13:23
Stran:

 

Canon EOS 400D, objektiv EF-S 18 - 55 mm f/3,5-5,6 (pribl. 765 evrov) objavljeni TEST

S prejšnjima modeloma EOS 300D in EOS 350D je Canon krojil tako svetovni kot naš trg. Tudi EOS 400D nudi nekaj tehnoloških rešitev in uporabniških prednosti, ki kupca lahko prepričajo, da je ta kamera njegova prava izbira.

Tipalo Canon CMOS, algoritmi in procesor DiGic pripomorejo k hitri obdelavi, predvsem pa pri uporabi višjih občutljivosti ali daljših časov k tehnično še vedno odlični sliki. Canon ima v tem elementu še vedno opazno prednost.

IR-sistem vklopa ali izklopa zaslona TFT, ki je pod iskalom, nam pomaga hraniti energijo v bateriji oziroma pogled skozi iskalo ne moti osvetljen zaslon.

Na EOS 400D lahko uporabljamo vse objektive serije EF in EF-S, vključno z vsemi starejšimi in novejšimi objektivi neodvisnih proizvajalcev. Prav to kamero postavi v višji položaj glede na konkurenčne, ji upravičuje ceno, saj nam omogoča, da z kakovostnimi L objektivi višje serije naredimo tehnično še kakovostnejše objektive. Če že nimamo ravno polne žepe denarja, je bolje kupiti boljši objektiv, kot pa v nakup kamere višjega razreda, recimo EOS 30D. Širok izbor več kot 60 objektivov, med njimi kar nekaj zelo specialnih je lahko za marsikaterega fotografa pomembna izbira.

Kameri so dodali protiprašni supersonični sistem za samočiščenje tipala, obenem pa tudi programsko možnost odstranitve prahu.

Canon pri kameri nudi dodatno cenovno vrednost, tj. zmogljiv program za obdelavo slike Photo Studio in brezplačno izobraževanje na Canon EOS akademiji. Na njemu dobite prve napotke glede rokovanja s kamero in osnove fotografije.

V primerjavi s konkurenco pa pri tej kameri niso dodali točkovnega (spot) merjenja svetlobe (kot sploh edini v tem razredu), ki zahtevnemu hobi fotografu pri nekaterih motivih lahko pride prav in v nasprotju z nekaterimi konkurenti ne omogoča stabilizacije slike s tipalom, ampak samo z močno dražjimi objektivi. Menim, da je v kamerah vstopnega razreda za hobi fotografa, ki bo uporabljal objektive iz najcenejših serij stabilizacija slike še kako dobrodošla.

Kamero Canon EOS 400D priporočam vsem hobi fotografom, ki si želijo kamero z odlično kakovostjo slike tudi v slabših svetlobnih pogojih, imeti čim manj težav s prahom na tipalu in posledično na slikah ter si želijo hitreje spoznati glavne funkcije kamere na brezplačnem predavanju na EOS akademiji. Fotograf, ki že ve, da vsak objektiv ni primeren za njegove potrebe, bo v tem razredu kamer le s EOS 400D (ali 350D) dobil možnost uporabe objektivov tudi iz najvišjih serij ali pa posebne specialne makro, tilt-shift in druge objektive. Vsi, ki se zavedate, da so programi avtorsko delo, pa dobite v cenovnem kompletu še dodaten, za hobi fotografa dovolj zmogljiv, program za obdelavo fotografij. Prav zaradi izobraževanja (EOS akademija) in programa za obdelavo slik je kamera za nekaj deset evrov dražja, kar pa se čez čas povrne. S hitrim spoznavanjem lastnosti kamer DSLR in funkcij EOS 400D je fotografu krepko olajšano iskanje nastavitev po navodilih in rokovanje s kamero. (ZA: protiprašni sistem, programska odstranitev prahu, sistem IR za vklop in izklop zaslona, odlična slika pri visoki občutljivosti, program za obdelavo fotografij, uporaba vseh objektivov EF, EOS akademija).

Canon EOS 350D, objektiv EF-S 18 - 55 mm f/3,5-5,6  objavljeni TEST

 

Canon EOS 350D še ni umaknil iz prodaje. Glede na to, da ima kamera 8M točk, DiGic II procesor in s tem odlično sliko tudi v slabših svetlobnih pogojih, je še vedno aktualna. Nižja cena od naslednice EOS 400D, jo še vedno dela na svoj način konkurenčno. Ker nekih večjih razlik, razen vidnih, zaslon, gumbi niti ni, je posebej niti opisoval nisem. Vsekakor je EOS 350D zanimiva kamera za vse, ki bio radi uporabljali celoten sistem, zadostno zalogo točk in za “dobro” ceno vstopili v DSLR svet.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com