Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Zrcalno-refleksne kamere (DSLR) vstopnega razreda na našem trgu 2007

Avtor:Matjaž Intihar
07.08.2007 13:23
Stran:

 

Nikon D40, objektiv AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55 mm f/3,5-5,6G IF-ED (pribl. 599 evrov, 90 evrov povrnitev stroškov iz tujine) objavljeni TEST

Nikon se je v določenem trenutku odločil za večjo prisotnost med hobi fotografi. Zato je v vstopni razred prišel s kamero, ki ima tipalo s samo šest megatočkami, vendar s preostalimi znanimi dobrimi tehničnimi lastnostmi in z zelo dobro ceno.

Prav cena je bila in je še danes glavni argument za nakup te kamere. Danes še toliko bolj, ker Nikon tudi kupcem kamere v Sloveniji nudi akcijsko ponudbo vračanja denarja (90 evrov). Ob današnjih kamerah z 10 mio. in več točkami lahko marsikdo pomisli, da je 6 mio. točk premalo. Toda vemo že, da za kakovostno sliko ni pomembno število točk. Le-te so pomembne samo za še večjo povečavo fotografij. Vendar iz 6 mio. točk s kamero DSLR lahko brez težav naredite zelo kakovostno povečavo tudi v velikosti slike 30 x 45 cm.

Če iščete kamero DSLR in je prvi pogoj cena, potem Nikon D40 skoraj nima konkurence. Seveda pa nižja cena da nekaj manj. Na voljo vam je manjše število točk, vendar po mojem mnenju te niti niso tako močno pomembne. Da bi kljub nizki ceni še malo pogledali k konkurenci, nam D40 ne nudi niti sistema proti prahu niti stabilizacije slike prek tipala. Obenem pa nam je pri kameri Nikon D40 usojeno izkoriščati samo objektive nove serije AF-S. Torej vam vaši starejši objektivi, če uporabljate Nikon analogno kamero, ne bodo prišli prav velikokrat v poštev. Po drugi strani pa je res, da fotograf, ki si želi kamero iz vstopnega razreda, veliko objektivov niti ne potrebuje. Zato uporaba samo objektivov AF-S tudi ni večja težava. Nikon D40 je lahko zaradi primerne cene in Nikon pregovorne kakovosti dobra izbira in prva stopnica k razumevanju fotografiranja s kamero DSLR. Ko pa si boste zaželeli več, pa vam Nikon nudi ohišja DSLR vse do profesionalnih modelov. Še posebej pa je treba omeniti, da vas zna v izbiro prepričati odlična ergonomija ohišja in gumb "info". Če imate osnovno znanje angleščine, vam kamera z opisom funkcij zelo pomaga pri spoznavanju tako s kamero kot z drugimi nasveti o tem, kako jo uporabiti, da bodo vaši posnetki višje kakovosti. Kot nekaj več od konkurence pa bom omenil še Nikonov napredni sistem merjenja svetlobe 3D Matrix. Ta ima zaradi tridimenzionalnega merjenja prek tipala RGB za izmero vpadne svetlobe določeno konkurenčno prednost.

Kupec, ki kamero kupi v trgovini pri promotorju kamer Nikon, doda še CD z vodnikom v digitalno fotografijo, teorijo digitalnega zapisa in osnov fotografske tehnike. (ZA: cena, odlična ergonomija, 3D Matrix, funkcija "info", CD - Nikonov fotografski priročnik)

 

Nikon D40x, objektiv AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55 mm f/3,5-5,6G IF-ED (pribl. 850 evrov, 90 evrov povrnitev stroškov iz tujine) objavljeni TEST

Za to kamero bi lahko rekli, da je samo megatočkovna nadgradnja prej omenjenega modela, ki je brez oznake x. Kameri sta si enaki v vsem razen v tipalu. Nikon D40x nudi desetmilijonsko točkovno tipalo in je s tem postavljen ob bok preostali konkurenci. Nikon ima z dvema kamerama širšo ponudbo, a tudi težavo. Težava je predvsem v tem, da je med kamerami vstopnega razreda D40x najdražja in ne nudi vsaj eno izmed danes kar priporočljivih lastnosti, to sta protiprašni sistem in stabilizacija slike s tipalom. Prav tako lahko na D40x uporabljate samo objektive AF-S, kar pomeni, da objektivov najvišje Nikon serije ali pa njihovih specialnih objektivov ne boste moglji izkoristiti.

Medtem ko je Nikon z D40 izjemno konkurenčen glede cene, pa je ta manjša ovira pri končni oceni za D40x. Mislim, da bo Nikon v dveh ali treh mesecih s trga umaknil D40 in takrat prilagodil ceno D40x, ki zdaj kar za 250 evrov razmejuje obe kameri. Tako kot je že opisano pri D40, enako ohišje zasluži posebno pohvalo zaradi ergonomije ohišja in zelo uporabne funkcije "info", ki zelo pomaga pri spoznavanju s kamero z nasveti za boljše fotografije. Ker kamera v ničemer v večji meri ne odstopa od konkurentov, je izbira odvisna predvsem od kupčevega poznavanja imena Nikon in želje imeti prav to kamero. Ne razumite napačno. D40x po mojem mnenju le v razmerju med ceno in ponudbo ni povsem konkurenčna kamera v vstopnem razredu. Glede kakovosti kamere, njenih funkcij in slike pa ji seveda ni kaj očitati. (ZA: odlična ergonomija, 3D Matrix, funkcija "info", CD - Nikonov fotografski priročnik)

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com