Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Zrcalno-refleksne kamere (DSLR) vstopnega razreda na našem trgu 2007

Avtor:Matjaž Intihar
07.08.2007 13:23
Stran:

 

Olympus E-410, objektiv ZUIKO DIGITAL 14-42 mm f/3,5-5,6 (pribl. 770 evrov) objavljeni TEST

Olympus svoj sistem 4/3 uspešno nadgrajuje. Prednost je predvsem v možnosti izdelave kompaktnejšega ohišja in odličnega supersoničnega sistema čiščenja prahu iz tipala. Kot je bil Olympus prvi pri sistemu za reševanje težav s prahom na tipalu, je tudi E-410 dodal še eno zanimivo lastnost, ki jo bo očitno kmalu posnemalo vse več proizvajalcev. Pogled na motiv prek zaslona se mi je na E-330 zdel kot nepomembna novost pri kamerah DSLR. Vendar vidim, da sem se motil. Danes to možnost vidimo tudi na profesionalni reporterski kameri. Preprosto nas je pogled na zaslon kompaktnih kamer tako hitro zasvojil, da prehaja tudi na kamere DSLR. Pogled na motiv prek zaslona je pridobil vrednost predvsem zaradi današnjih kupcev kamer DSLR. Klasičnih uporabnikov naprednih kamer je vse manj. Novodobni fotograf na uporabniško vrednost kamer DSLR gleda drugače. Medtem ko so jih še pred nekaj leti uporabljali samo napredni hobi in izrazni ter profesionalni fotografi, so danes njihovi uporabniki tudi tisti fotografi, ki si jih preprosto samo želijo. In ker niso, najbrž tudi ne bodo spoznali fotografiranja s kamero DSLR v večji meri kot za družinsko fotografijo, je zaslonski pogled kot nalašč za njihov način fotografiranja. Je pa res, da z možnostjo fotografiranja prek zaslona malo prikrijejo slabost Olympus kamer DSLR. Sistem 4/3 sicer omogoča kompaktnost, saj je tipalo manjše od drugih, kamera in objektivi pa v celoti prilagojeni tej spremembi. Vendar pa sta zato manjša tudi svetlobni jašek in slika v iskalu. Predvsem v slabših svetlobnih pogojih je pogled na motiv opazno slabši kot pri drugih konkurenčnih kamerah DSLR. Še enkrat več se pokaže, da ima vsaka prednost tudi kako slabost. Vsem, ki uporabljate očala ali slabše vidite v slabih svetlobnih pogojih, priporočam, da pred izbiro E-410 večkrat pogledate skozi iskalo v takih pogojih.

Se pa Olympus hitro odkupi in nam nudi še dodatno odlično lastnost. To so meniji in vsi napisi, vključno z obrazložitvijo funkcij, ter kratki fotografski nasveti v slovenskem jeziku. Še ena dodatna zelo pozitivna lastnost za vse hobi fotografe.

Pozabili niso niti na lastnike kompaktnih kamer Olympus in poleg ležišča za kartico CF dodali še ležišče za kartice xD.

Olympus me je s kamero E-410 že demantiral v mojih zapisanih besedah (v lanskem članku), da je treba sliko iz kamer DSLR dodatno obdelati za njeno še višjo tehnično kakovost. Hobi fotograf je sedaj s pomočjo obeh novih Olympus kamer (E-510) rešen računalnika in dodatnih obdelav. Res pa, da do določene meje svojih zahtev. Olympus inženirjem je uspelo tudi nekaj, kar je bilo sedaj domena kompaktnih kamer (všečne tonske vrednosti), iz manjših točk doseči malo šuma (kar je sedaj uspevalo samo Canon inženirjem) in doseči, da je zaradi dobre obdelave slike JPEG datoteka izredno všečnega videza. Res, da kasneje v samo dodatno obdelavo ne moremo več veliko posegati. Toda kot rečeno to je kamera za hobi fotografa, ki si želi samo to, da bodo fotografije iz kamere že takoj pokazale zakaj je kupil kamero DSLR.

Olympus E-410 je najlažja in po globini najmanjša kamera DSLR. Zato je zelo priporočljiva za pohodnike in popotnike, ki imajo kamero vedno s seboj. Zasede malo prostora in še lahka je za nošenje. Prav tako pa so objektivi sistema 4/3 manjši in lažji pri enakih kotih zajema, kot jih nudi konkurenca. E-410 zna z možnostjo pogleda na motiv prek zaslona hitro prepričati fotografa, ki prihaja iz sveta kompaktnih kamer. Protiprašni sistem pa vam lahko tudi prihrani kar nekaj živcev, poti do servisa ali časa, ko sliko rešujete drobnih pikic z računalniškim programom.

(ZA: odlično že obdelana fotografija iz kamere, protiprašni sistem, pogled na motiv prek zaslona, slovenski meniji, kompaktnost, kartice CF in xD)

 

Olympus E-510, objektiv ZUIKO DIGITAL 14-42 mm f/3,5-5,6 (pribl. 875 evrov) objavljeni TEST

Tudi Olympus se je odločil ponuditi v vstopnem razredu dve kameri. Vendar E-510 ni samo nadgradnja E-410, ampak povsem samosvoja kamera z nekaj drugačnimi lastnostmi. Na hitro bi lahko rekel, da se od E-410 razlikuje samo po obliki in kompaktnosti in da nudi novost pri kamerah Olympus, to je sistem proti stresenosti posnetka prek tipala.

Že pri E-410 opisane lastnosti sistema 4/3, njegove prednosti in slabosti ostajajo v večini enake. Razlika pa je v velikosti kamere. Olympus se je odločil, da bo E-510 kamera, namenjena naprednejšim fotografom. Ti raje vidijo, da kamera dobro leži v roki, kot da je premajhna in s tem bolj namenjena fotografom, ki potrebujejo kompaktnost mer in majhno težo. Obenem sistem pogleda na motiv prek zaslona, ki ga nudi tudi E-510, omogoča enake kontrole in pogled na motiv kot E-410. Seveda prek iskala lažje ocenimo ostrino, predvsem pa je pri močni svetlobi pogled na motiv prek zaslona zelo otežen. Napredni fotograf pa potrebuje prav to, dober pogled na motiv prek zaslona in v večini primerov, ko želi kakovost še prek optičnega iskala. Predvsem za hobi fotografe je sistem pogleda na sliko prek zaslona zelo dobrodošel. Obenem pa sistem proti stresenosti fotografu omogoča ostre (nestresene) posnetke tudi pri daljših časih osvetlitve, predvsem pa lahko uporablja vse objektive. Torej ni potrebe po nakupu posebnih, krepko dražjih objektivov z vgrajenim sistemom za stabilizacijo slike.

Olympus me je s kamero E-510 že demantiral v mojih zapisanih besedah (v lanskem članku), da je treba sliko iz kamer DSLR dodatno obdelati za njeno še višjo tehnično kakovost. Hobi fotograf je sedaj s pomočjo obeh novih Olympus kamer (E-510) rešen računalnika in dodatnih obdelav. Res pa, da do določene meje svojih zahtev. Olympus inženirjem je uspelo tudi nekaj, kar je bilo sedaj domena kompaktnih kamer (všečne tonske vrednosti), iz manjših točk doseči malo šuma (kar je sedaj uspevalo samo Canon inženirjem) in doseči, da je zaradi dobre obdelave slike JPEG datoteka izredno všečnega videza. Res, da kasneje v samo dodatno obdelavo ne moremo več veliko posegati. Toda kot rečeno to je kamera za hobi fotografa, ki si želi samo to, da bodo fotografije iz kamere že takoj pokazale zakaj je kupil kamero DSLR.

Odlične konkurenčne lastnosti, kot so protiprašni sistem, pogled na motiv prek zaslona, meni v slovenskem jeziku, manjši objektivi in stabilizacija slike, so tiste, ki bodo kamero E-510 znale približati kupcu. Seveda pa je pomembna še cena. Ta na koncu vedno postavi prednosti in ponudbo na pravo mesto. (ZA: odlično že obdelana fotografija iz kamere, stabilizacija slike prek tipala, pogled na motiv prek zaslona, protiprašni sistem, slovenski meniji, kartice CF in xD).

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com