Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Zrcalno-refleksne kamere (DSLR) vstopnega razreda na našem trgu 2007

Avtor:Matjaž Intihar
07.08.2007 13:23
Stran:

 

Pentax K100D, objektiv DA 18-55 f/3,5-5,6 AL smc (pribl. 650 evrov) objavljeni TEST

S kamerami DSLR iz serije ist* Pentax ni bil preveč uspešen. Ko pa je Pentax trgu ponudil kamero K100D, so se novodobni fotografi, ki ne poznajo kamer Pentax iz analognega sveta, začeli zanimati za to kamero. Pentax je v kamero dodal sicer samo šestmilijonsko točkovno tipalo, a dodal sistem proti stresenosti posnetka. Prav ta sistem za izjemno zanimivo ceno same kamere je marsikateremu fotografu odprl pot med uporabnike kamer serije DSLR. Pentax K100D je kamera majhnih dimenzij, zelo dobre izdelave, s preprostim in z bogatim menijem, s široko paleto novih in starejših manualnih objektivov in seveda z glavno prednostjo, s sistemom za stabilizacijo slike.

K100D je neposredna konkurentka kameri Nikon D40. V primerjavi lahko rečem, da sistem za stabilizacijo slike upravičuje višjo ceno kamere K100D. Seveda predvsem za tiste fotografe, ki uporabljajo objektive z daljšimi goriščnicami. Zato je izbira med tema dvema kamerama lažja kot med drugimi, ki uporabljajo desetmilijonsko točkovno tipalo.

(ZA: stabilizacija slike, možnost uporabe vseh objektivov Pentax KAF2, KA in M42)

 

Pentax K10D, objektiv DA 18-55 f/3,5-5,6 AL smc (pribl. 999 evrov) objavljeni TEST

To kamero uvrščam v višji razred kamer DSLR kot druge iz vstopnega razreda. Povsem primerljiva je z Nikon D80 in s Canon EOS 30D. Vendar pa je z neverjetno ceno, pod 1000 evrov, in s številnimi naprednimi lastnostmi vredna, da vam jo prikažem kot kamero, ki si jo lahko izberete za svojo vstopno kamero DSLR. (Samsung sodeluje s Pentaxom, zato je njegova kamera GX-10 povsem enak izdelek, le ime je drugo).

Da je kamera nekaj več, pove že podatek, da je ohišje zaščiteno na vseh zunanjih delih s silikonsko gumo, da vanjo ne prideta tako kmalu vlaga in prah ter da lahko z njo fotografiramo tudi, ko zmerno dežuje. Meni kamere je zelo obsežen, mogoče je samonastaviti več funkcij in si s tem kamero prilagoditi svojim željam. Novost je tudi možnost izbire programa s prioriteto občutljivosti (Sv). Obenem pa so kameri dodali še sistem za stabilizacijo slike.

Možnosti, ki nam jih nudi kamera za to ceno, so v nekaterih elementih tako dobre, da kamero priporočam vsem, ki že vedo, da je fotografija postala njihov velik hobi. Z izbiro kamere Pentax K10D ste rešeni težav pri prodaji kamere vstopnega razreda, ker ste jo preprosto prerasli. In če je fotografija postala vaš glavni hobi in fotografirate več, to hitro spoznate. Pentax je s kamero K10D postavil tudi drugim zelo zanimivo mejo, ko kamero izbiramo iz pogleda cene in ponudbe. Kamera preprosto nudi za svojo ceno toliko, da je le vaše lastništvo objektivov Canon, Nikon, Minolta (Sony) iz njihovih višjih serij opravičljiv, da izberete njihove kamere višjega vstopnega razreda oziroma da še čakate na kamero Sony srednjega razreda. (ZA: cena, zaščiteno ohišje, stabilizacija slike, programski nastavitvi Sv in Tav, možnost uporabe vseh objektivov Pentax KAF2, KA in M42)

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com