Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Doosvetlitev z brezžično bliskavico v močni dnevni svetlobi

06.12.2017 12:45

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

Nepoznavalci kar čudno gledajo fotografe, ki podnevi uporabljajo bliskavico. Kakorkoli je ta dodatna naprava velikokrat označena kot tista z nemogočo svetlobo, nam lahko ravno ta pomaga še izboljšati posnetek.

Predstavil sem že FotoNAMIG glede bliskavice in fotografiranje portreta v močno prostisvetlobo (članek: Portret / Kontra luč / Fleš). Tokrat je oseba v senci in bliskavica služi samo za njeno doosvetlitev. V takih primerih nam bliskavica na kameri ne pomaga. Uporabiti moramo dodatno bliskavico z možnostjo proženja na daljavo. Za hobi fotografijo sem tak brezžični komplet opisal v članku (Quadralite brezžični sistem bliskavic) in za profesionalno (Profoto B2 - bliskavica za teren).

 


 

1. primer

Ko je oseba ali predmet, katerega želimo fotografirati v močni senci, si lahko poleg odbojnika pomagamo z bliskavico. Z bliskavico lažje kontroliramo doosvetlitev, res pa, da mora biti blizu osebe ali predmeta, da ga osvetli glede na močno dnevno svetlobo. V predstavljenih primerih ne moremo izkoristiti bliskavico na kameri. Ali smo preveč oddaljeni od motiva, katerega želimo doosvetliti, ali pa bi preveč doosvetlili prednje dele motiva, želenega v senci pa premalo.

Osvetlitev je iz splošnega pogleda povsem zadovoljiva za nadaljno obdelavo v računalniškem programu. Vendar na tej fotografiji sem želel imeti še odlično osvetljeno osebo v avtu. V njegovi notranjosti je zaradi sence strehe zelo malo svetlobe in posledično je oseba pretemna, v bistvu neopazna. V računalniškem programu nam premočna osvetlitev pretemnih delov ne omogoča več lepih tonskih vrednosti. Zato sem na vrata avtomobila dodal bliskavico (za zgornji posnetek je še nisem prožil).
Canon EOS 70D, Sigma 18-35mm f/1.8, 1/250sek., f/7.1, ISO 100, AWB Auto, EV 0.

Zdaj je prožena bliskavica Canon Speedlite 580EX II. Postavljena je dovolj blizu, da njena moč dovolj močno osvetli osebo temne polti.

Za končno fotografijo še nekaj tonske korekture in odstranitev bliskavice preko programa Photoshop.

 


 

 

2. Primer

Zdaj smo bližje osebi, vendar je še vedno v močni senci. Za prvi posnetek je uporabljena bliskavica na kameri. Osvetlila je prednji del avta, portret je premalo osvetljen in s senco na čelo.
Canon EOS 70D, Sigma 18-35mm f/1.8, 1/250sek., f/5.6, ISO 100, AWB Auto, EV 0.
 

Bliskavica je v roki kolega na levi strani. Za večjo vidnost portreta, sem se odločil v programu še zakriti odprtino okna na zadnjem delu avta.

 


 

3. primer

Tu ni težava senca iz vrha, ampak jo na desnem delu slike ustvarja močna nizka sončna svetloba. Bliskavico sem postavil na prednji del avta (kolikor ga je še ostalo). Za ta prvi testni posnetek je bila korektura osvetiltve EV -1 premočna. Je pa svetloba bliskavice že doosvetlila sence na obrazih.
Nikon D3x, Nikkor 24-70mm f/2.8, 1/200sek., f/8, EV -1, bliskavica SB-900.

Korekturo osvetlitve sem prestavil na EV 0. Poleg bliskavice na avtu, je iz desne strani dodana še ena bliskavica za doosvetlitev table. Nekaj tonske korekture in izbris bliskavice, ki je bila na prednjem delu avta.

 


 

 

HITRI FotoNAMIG

Uporaba bliskavice nam čase osvetlitve dovoli nastavljati samo do sinhronizacijskega časa. V večini primerov med 1/180 do 1/250 sekunde. Zato pri fotografiranju v močni svetlobi ne uporabljate visoki ISO. Manj izkušeni uporabite kar programsko nastavev P, ki bo sama izbrala čas in zaslonko. V primeru uporabe prioritete zaslonke vedite, da se pri odprtih zaslonkah potrebuje zelo kratke čase osvetlitve in so lahko fotografije posledično preosvetljene zaradi sinhronizacijske zapore. Če uporabljate dodatno bliskavico, ima večina njih možnost izkoristiti podaljšan čas osvetlitve in z njimi lahko delujete tudi s krajšimi časi. V večini primerov se funkcija imenuje FastSinc. Ob nakupu bliskavice vprašajte proizvajalca, ali poglejte v navodila, če vam bliskavica omogoča delovati s krajšimi časi od sinhronizacijskega.

Če želite bolje spoznati bliskavico in njeno uporabo v praksi, so na voljo praktični tečaji e-Fotografija. Tečaji fotografije e-Fotografija.

Vsi kratki FotoNAMIGi v primerjavi fotografij​ (Vstopi)

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com