Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

250M točk na tipalu APS-H formata

Avtor:Matjaž Intihar
08.09.2015 19:32

Ko smo že mislili, da je lov za točkami končan, pa seveda pozabljamo, da vesoljska tehnologija, vojska, industrija in na koncu novosti v tehniki predvajanja slike žele več. Tako je bilo tudi pri prehodu analogno/digitalno, ko smo imeli v industriji digitalni zapis (sam pri skenerjih) že v 70-tih in kar sem zapisoval v prvih člankih e-Fotografije (predvsem v knjigi: e-Fotografija iz leta 2001 - Osnove digitalne tehnike in praktične izkušnje pri digitalizaciji slike).

Canon ima tipalo z ločljivostjo 19.580 x 12.600 pik. Prototip kamere in poseben objektiv, ki zmore to ločljivost sta že v preizkusni fazi.
Tipalo je velikosti APS-H (29,2 x 20,2 mm). Kako zmogljiva ločljivost je to, "reklamno: v zraku bo možno posneti drugo letalo, oddaljeno 18 kilometrov, in ob tem na posneti fotografiji razbrati napis na posnetem letalu". Seveda odvisno od vremenski razmer, oziroma čistosti ozračja, zato pišejo v zraku.
Tipala CMOS z velikim številom točk imajo težave s šumom. Canon zagotavlja, da so z napredno tehnologijo obdelave signalov dosegli visoko kakovost zapisa. Seveda poznamo iz foto sveta, da tako zmogljivo tipalo in posledično mini točkami z malo šuma deluje le pri izredno dobri svetlobi. Vendar algoritmi za pretvorbe so vse boljši in tipalo bo imelo svoje prednosti. Torej veselimo se lahko že novih tehnologij za fotografiranje v slabi svetlobi.

250M točkovno tipalo omogoča celo snemanje videoposnetkov. Zaenkrat zgolj s hitrostjo pet slik na sekundo in ločljivostjo, ki je približno 125-krat večja od ločljivosti Full HD (1920 x 1080 pik) in približno 30-krat večja od ločljivosti videa 4K (3840 x 2160 točk). Torej je namenjeno specifični uporabi, v nekaj letih pa bi tehnologija znala močno pripomoči k 3D ogledu slike brez očal, saj se visoko ločljivost potrebuje za zaslone, ki imajo več (v teoriji vsaj 7) plasti. (Članek - Ločljivost prihodnosti / UHD-4K, UHD-8K, QUHD-16K...) ((Članek - Fotografija v prihodnosti 3D))

250M točk tipalo naj bin zaenkrat uporabljali v nadzornih sistemih, pri zahtevnih merilnih napravah v industriji in seveda vojaški in vesoljski tehnologiji.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com