Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

85-milijonti objektiv NIKKOR

24.02.2014 10:51

Leta 1959 je Nikon, takrat še pod imenom Nippon Kogaku K. K. predstavil Nikon F, svoj prvi SLR fotoaparat formata leica (ali 35mm/135 format, predhodnik današnjega digitalnega formata FX), z njim pa še prve NIKKOR objektive; standardnega NIKKOR-S Auto 5cm f/2, kateremu so družbo delali še 21/4, 28/3.5, 35/2.8, 105/2.5 in 135/3.5. V samo treh mesecih po predstavitvi fotoaparata Nikon F je bil za uporabo na tem fotoaparatu že na voljo širok nabor objektivov NIKKOR z goriščnicami od 21 mm pa vse do 1000 mm. Po prvem SLR Nikonu nosi ime tudi bajonet, s katerim se objektiv pritrdi na ohišje fotoaparata, imenuje se namreč bajonet F (Nikon F-mount).

Tradicija NIKKOR objektivov se je nadaljevala vse do današnjih dni. Kar 52 let je trajalo, da je bajonet F dobil družbo. Oktobra 2011 je luč sveta namreč ugledal sistem ACIL (Advanced Camera with Interchangeable Lens) brezzrcalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi, imenovan Nikon 1, ki uporablja bajonet 1 (Nikon 1-mount).

Skozi čas je Nikon širil, razvijal in skrbno negoval objektive NIKKOR in njihovo tradicijo ter nabor objektivov, namenjenih uporabi na številnih Nikonovih (D)SLR in brezzrcalnih fotoaparatih, dopolnjeval s številnimi novostmi s področja optične tehnologije. Tako je v maju 2013 predstavil prvi NIKKOR objektiv s svetlobno jakostjo f/1.2 in samodejnim ostrenjem 1 NIKKOR 32mm f/1.2, septembra 2013 prva vzdržljivostna in vodoodporna objektiva 1 NIKKOR AW 11-27.5mm f/3.5-5.6 in 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8, letošnjega januarja pa sploh prvi 35 mm objektiv v Nikonovi zgodovini s svetlobno jakostjo f/1.8 za leica oz. FX format AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED.

Septembra 2013 je svojemu namenu začel služiti tudi nov merilni sistem OPTIA (Optical Performance and Total Image Analyzer), pri katerem gre za skupek naprav, namenjenih merjenju vseh vrst optičnih odklonov (t.i. optičnih aberacij), poznanih na področju fotografske tehnike, hkrati pa gre za zmogljiv simulator kakovosti slike, ki jo nudi posamezni obstoječi ali morebitni načrtovani prihodnji objektivi. Glavni prednosti sistema OPTIA sta boljši nadzor in rezultati s področja merjenja najvišje ločljivosti objektivov, predvsem pa lajšanje razvoja prihodnjih optično popolnejših objektivov.

Nikon ostaja edini svetovni proizvajalec fotografske in optične tehnike, ki svoje objektive proizvaja v celoti sam v vseh stopnjah izdelave, od izdelave optičnega stekla do končanega izdelka, NIKKOR pa ostaja blagovna znamka, ki kar najbolje pooseblja Nikonovega duha; orisuje instrument svetlobe, rezultat naprednih inženirskih znanj ter tehnologij in tradicionalnega rokodelstva in spretnosti Nikonovih snovalcev objektivov.

Avtor: Nikon Slovenija

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com