Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Arax 35mm/2.8 T&S in Arax 80mm/2.8 - ezoterija ali potreba

02.08.2012 13:39
Stran:

Arax 35/2.8 T&S; Arax 80/2.8 T&S na Sonyju SLT-A77

Večina pripadnikov današnje generacije novopečenih digitalnih fotografov za tilt&shift objektive še nikoli ni niti slišala. Eden od razlogov za to je, ker so ti objektivi spceializirani za točno določen namen uporabe, največkrat za tehnično fotografijo. Tudi če v kakšnem katalogu naletijo na oznako T&S, ne vidijo razloga, zakaj so taki objektivi lahko tudi nekajkrat dražji od optično primerljivih, ob tem pa so še popolnoma ročni, brez AF in z ročnim nastavljanjem zaslonke. Vsak zakaj ima svoj zato. Osnovni namen T&S objektiva je nagib fokalne ravnine (PoF - plane of focus) in popravljanje perspektive oziroma bolj točno, nadzor nad perspektivo.

Že davnega leta 1904 je avstrijski fotograf Theodor Scheimpflug opisal princip fotografiranja objektov, ki niso postavljeni pravokotno glede na optično os objektiva, oziroma niso vzporedni z ravnino filma (senzorja). Iz njegovih principov izhaja tehnična kamera. Na tehnični kameri je sprednja leča na koncu meha, na drugi strani pa je film ali digitalni zadek. Tehnične kamere so navadno srednjega ali velikega formata. Pri tehnični kameri lahko sprednjo lečo nagibamo in pomikamo v vseh smereh (tilt - nagib optične osi in shift - pomik optične osi). Pri nekaterih tehničnih kamerah lahko nagibamo tudi film na zadnji strani.

Ko so 35mm kamere postajale vse bolj razširjene, so nastali tudi specializirani objektivi, ki so posnemali tehnično kamero na 35mm formatu, t.i. tilt&shift objektivi. Na tehnični kameri se pri funkciji tilt sprednja leča nagiba v vseh smereh, pri T&S objektivu pa je to rešeno tako, da se objektiv obrača in tako lahko po korakih nastavljamo fokalno ravnino. Za nadzor pespektive, to je za funkcijo shift je dovolj rotacija za 90°.

Primeri, ko potrebujemo istočasno tako tilt kot shift, so redki. Vsako od teh funkcij navadno uporabljamo za določen namen.

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com