Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Avtomatsko ostrenje (AF) / Težave s fotografsko opremo

Avtor:Matjaž Intihar
08.08.2008 18:37
Stran:


Marsikatero težavo se da obiti ali jo razumeti, če samo nekajkrat preberemo navodila. Tudi o načinih ostrenja nam proizvajalec zapiše kar nekaj napotkov.

 

Prva težava pri ostrenju!

Kompaktne kamere imajo sistem ostrenja prilagojen enostavnosti delovanja. S tem dodajo točki ostrenja širše polje za zajem. Pri kamerah DSLR je točka zaradi potrebe po natančnosti manjša. Že tu lahko pride do prvih težav. Zavedati se je treba, da avtomatsko ostrenje deluje na začetnem upoštevanju prednjega dela motiva (razen pri kamerah s sistemom razpoznavanja obraza) in principu kontrasta. Ko kamera prične ostriti, AF sistem določi kje in kdaj je največji kontrast in v tej opciji ustavi ostrenje preko leč v objektivu. Ker imajo kompaktne kamere široko polje ostrenja, kamera veliko lažje določi kje v okolici želene ostritve je kontrastni element. Pri kamerah DSLR je točka manjša. In če je ne usmerimo na kontrastni del motiva bo ostritev počasna ali sploh ne izvršena.


Kompaktne kamere imajo večje točke (polje) za ostritev. Če delujemo v načinu ostrenja z večimi točkami, bo kamera sama izbrala del motiva kjer bo ostrila.


Kamere DSLR so zaradi manjših točk veliko bolj natančne. Vendar je lahko ostrenje hitreje v zmoti. In ker je lahko globinske ostrine s kamero DSLR manj je treba biti na točnost ostritve zelo pozoren. Pri kamerah DSLR se večina naprednih fotografov izogiba delovanja z vsemi točkami ostrenja. Kaj hitro kamera izostri tam, kjer ne želimo. In prav delovanje z vsemi točkami je razlog, da marsikateri uporabnik s kamero ni zadovoljen. Ni in ni ostrine. Uporabniki Canon kamer DSLR, ki imajo zeleno avtomatiko in slikovne programe vedite, da kamera pri njihovi uporabi vedno deluje z vsemi točkami ostrenja. In težave so lahko hitro tu. Drugi proizvajalci kamer nižjih razred omogočajo tudi pri teh popolnih avtomatikah delovati s samo eno nam želeno točko, ali pa imajo na razpolago samo 3 točkovni sistem. Pri Canon kamerah DSLR pa je treba v izbirne programe P, Tv, Av, da lahko izbiramo želeno točko ostritve. Priporočam, da se seznanite z vašo kamero in prenastavitvijo točk za ostrenje.


Ste že poizkusili izostriti belo steno ali kakšno drugo tonsko enakomerno površino brez izrazitih kontrastov? Kamera sicer želi izostriti, vendar ne gre. Treba je poiskati pravi kontrast na motivu, da vam bo uspelo. V takih primerih gre lažje z ročnim ostrenjem. Tudi pri fotografiranju oblakov nam bo AF sistem večkrat nagajal in bo treba poseči po ročnem ostrenju.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com