Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Baterije / Naša energijska odvisnost

Avtor:Matjaž Intihar
30.03.2007 22:14

Spomnim se prve očetove kamere Smena 8. Nato moje prve lastne kamere Beirette, pa prve srednje formatne kamere 6x9cm Mamiya Profesional. Vse so imele nekaj skupnega. Delovale so brez energije, za delo z njimi in posnetek nisem potreboval baterij. Vse je bilo mehansko.

Prve baterije v kamere so prišle predvsem zaradi prehoda iz selenskih svetlomerov, ki so z leti izgubljali točnost na kadmijeve celice. Medtem ko je selenska celica sama ustvarila dovolj energije za odklon kazalca, pa je kadmijeva in kasneje silicijeva potrebovala dodatno energijo. In v naše kamere so prišle prve baterije. A se z njimi nismo preveč obremenjevali. Marsikdo jih je imel v kameri nekaj let, pa sploh ni vedel da jo kamera ima. Enostavno niso poslikali toliko filmov, da bi za dodatno energijo sploh morali vedeti. Fotograf je do konca 70-tih kupoval baterije samo v primeru, če je uporabljal bliskavico. Takrat le te v kamere še niso vgrajevali.


Kodak Disk kamera iz sredine 80-tih. Brez baterije ne gre več.

Prvo občutnejšo potrebo po baterijah za kamero sem spoznal leta 1976, po nakupu kamere Canon AE-1. Kamera je imela v sebi poleg energijsko »požrešnega« svetlomera še elektronske komponente, ki so že krmilile množico funkcij. Tako si že ob nakupu kamere dobil poseben manjši plastični nastavek za na nosilni tanjši pas, v njega pa spravil rezervno 6V baterijo. V normalnih delovnih pogojih si moral baterijo zamenjati po posnetih cca.20 filmih. Vedite, da to niti ni malo za takratne čase fotografiranja na film. Večina jih ni toliko posnela v enem celem letu. Toda vseeno. Fotografi smo začeli vse bolj postajati odvisni od energije. Med foto amaterje so prišli tudi »vinderji«, avtomatski transport filma in potreba po energiji se je drastično povečala. Prav tako smo spoznali prve kompaktne kamere z vgrajenimi bliskavicami, ki so nam že po nekaj 10 posnetkih lahko izpraznile baterijo.


Tudi v analogni fotografiji smo že poznali Litij baterije. Le fotografirali nismo tako veliko, da bi jih potrebovali krepko več v enem samem dnevu.

Ko pa je leta 1986 Minolta predstavila AF (avtomatski fokus), pa fotografiranje s SLR kamero ni bilo več tako poceni. Posebne »ledvička« baterije so bile drage in z uporabo dodatnih motorčkov za AF se je njihova dolžina uporabe drastično zmanjšala.

Digitalna doba pa je v sredini 90-tih prinesla nove zahteve. Prva CCD tipala so bila zelo požrešna z energijo. Prav tako ostala elektronika. In v mojih prvih testih sem navadne kadmijeve AA baterije izpraznil že po nekaj posnetkih. Vse do par let nazaj nas tudi akumulatorske AA baterije niso preveč zadovoljevale. Večina uporabljenih je imela spominski efekt in nič kaj prijetno se je bilo spoznati z njimi.

Zato so proizvajalci kmalu spoznali, da brez uporabe novih Li-ion baterij ne bo šlo. Predvsem prve digitalne SLR kamere so bile pravi energijski požeruh. 100 – 200 posnetkov in je bilo treba vzeti rezervno.

Baterije danes

Sam nisem poznavalec baterijske tehnike. Sem samo njihov uporabnik in reden kupec. Samo za EOS D60 jih imam šest. Pa vemo koliko so stale pred leti. Toda če sem hotel na kakršno koli resno fotografiranje sem s seboj rabil vsaj tri. S časom so prve začele izgubljati na moči in sem z njimi naredil samo še po 50 posnetkov. Takrat sem prvič spoznal in se pozanimal, kako je z obstojnostjo baterij. Li-Ion baterije naj bi zdržale cca.500 polnjen. Seveda pa po vsakih 100 polnjenih izgubijo nekaj svoje moči. Tako sem moral stalno dokupovati nove. Prednost Li-Ion baterij je predvsem v tem, da nimajo spominskega efekta. Vendar sem z njihovo uporabo kmalu spoznal še dodatno težavo akumulatorskih baterij. To je samopraznjenje. Nemalokrat se mi je zgodilo, da sem imel baterije shranjene v delu kjer sem vedno hranil napolnjene baterije. A lej ga zlodja. Napolnjena baterija mi je omogočila posneti samo nekaj 10 posnetkov. Tako sem se zopet pozanimal kaj je narobe s skoraj novo baterijo in pravilno polnjeno. Samopraznjenje, so me poučili. Baterija začne kljub neuporabi sama od sebe izgubljati energijo in po dveh, treh tednih je že bila skoraj brez nje. Tako sem spoznal novo »slabost« digitalne tehnike in njeno potrebo po energiji.


Alkalne baterije Stamina. Cenjene in vzdržljive. Vendar za digitalne kamere skoraj neuporabne. Cena, vzdržljivost se ne upraviči.

Še bolj pa so me jezile in me še jezijo akumulatorske AA baterije. Pred leti smo uporabljali samo Ni-Cd, ki pa so ob napačnem polnjenju pokazale kaj pomeni beseda »spominski efekt«. Če si začel polniti še ne povsem izpraznjeno baterijo, le ta ni več sprejela polno kapaciteto in z njimi si lahko naredil občutno manjše število posnetkov. Zato smo se razveselili Ni-Mh baterij. Niso poznale spominskega efekta, a prve so bile zelo slabe kapacitivnosti pod 1000mAh. Za bliskavice smo še vedno raje uporabljali klasične neakumularske AA baterije. Hitreje so napolnile bliskavico in dlje so zdržale. Toda vseeno, enostavno so predrage za hobi.

Marsikatero podjetje je raje izdelalo kamero na AA baterije, kot na posebne Li-Ion, saj je bil zato začetni strošek za kupca nižji in na prvi pogled ugodnejša za nakup. Vse do danes, pa sem raje uporabljal kamere na Li-Ion baterije. Enostavno sem imel z baterijami manj dela. Pri uporabi štirih AA baterij je treba vedno paziti, da so vse enake kapacitete, da so vse enako napolnjene, torej, da se ne mešajo med sabo. In če si šel na daljše fotografiranje si moral zelo dobro paziti, da baterij nisi zamešal med seboj in tako fotografiral s tistimi iz iste serije polnjenja. Še najbolje je bilo, da si imel baterije različnih proizvajalcev, barv ali celo posebej označene.


Ansmann je pri nas med vodilnimi ponudniki baterij. Nudijo veliko za svoj denar. Izkazale so se za zelo kakovostne. Predvidevam, da bo tudi Ansmann kmalu ponudil podobno tehnologijo kot jo nudi Sanyo.

S časom so postajale baterije vse bolj zmogljive. Imele so 2000, 2200, danes že 2700mAh. Tudi sam sem ob novem nakupu posegal po baterijah z višjo kapaciteto. In zopet spoznal tisto kar poznamo že iz tipal v naših kamerah. Več ne pomeni bolje ali večjo uporabniško vrednost. V praksi sem spoznal tisto, kar ti zna povedati strokovnjak. Baterije z višjo kapaciteto imajo hitrejše samopraznjenje. Pred tremi tedni povsem napolnjene baterije mi niso niti enkrat napolnile zunanjo bliskavico.

Prav zaradi samopraznjenja akumulatorskih Ni-Mh baterij, le te niso prav uporabne v daljinskih upravljalnikih, urah itd. No sedaj vsaj vem kje je problem in kako ga rešiti. Od zdaj naprej sem pozoren kdaj napolnim baterije. Ponavadi dan dva pred uporabo. Dokupil sem si tudi hitri polnilnik, da ne čakam predolgo na konec polnjenja.

Inženirji pa ne počivajo. Pri največjem proizvajalcu baterijskih celic Sanyo, so pred meseci najavili baterije eneloop. Sprva niti nisem videl njihove prave funkcije. Toda ko sem spoznal, da imajo ostale baterije že po nekaj dneh opazno zmanjšano energijo, sem spoznal njihove prednosti.


Sanyo eneloop. Trenutno edini ponudnik teh novih baterij. Ko enkrat spoznaš moč baterij, ki namajo samopraznjenja, si jih vsekakor želiš.

Baterije eneloop so prav tako akumulatorske in jih lahko polnimo na klasičen način. Njihova prednost je predvsem v tem, da napolnjene obdržijo 85% kapacitete še celo po enem letu. Dobra lastnost je tudi ta, da so že tovarniško polnjene in zaradi zadržanja energije takoj pripravljene za uporabo.

Trenutno vidim edino slabost v tem, da so baterije produkt, oziroma prodajajo se samo pod blagovno znamko Sanyo. In kot vsak nov in edini produkt ima svojo višjo ceno. Vendar, če rabite akumulatorske baterije za domače daljinske upravljalnike ali ure in drugo elektronsko opremo so že sedaj vredne svojega nakupa. Novih polnjenj bo mnogo manj kot s Ni-Mh baterijami.

Prav tako že znajo priti prav vsem tistim fotografom, ki večkrat po malo fotografirajo in jih zato po nekaj dneh zelo na hitro preseneti samopraznjenje baterije.

Seveda pa ostali lahko še malo počakate, da se več ponudnikov pokaže s to tehnologijo in da bodo cene padle. Do takrat pa izkoristite svoje dosedanje baterije. Bistvo je, da vsi nepoznavalci tehnologije vemo in da smo spoznali zakaj nam jih včasih baterije zagodejo in ostanemo prehitro brez energije.

Baterije eneloop bom dobro preizkusil in kmalu spisal kakšen primerjalni preizkus, da vidimo ali so res vredne svojega denarja tudi za družinske, popotniške ali profesionalne fotografe. No ti slednji bi jih že morali imeti v svojih kamerah, bliskavicah, oziroma foto torbah.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com