Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Benq DC E520

Avtor:Matjaž Intihar
26.12.2005 11:24

 

Med izdelovalci digitalnih fotokamer prihaja do velikih sprememb. Na Japonskem izdelujejo samo še dražje modele kamer, cenejše pa v Koreji, Vietnamu in seveda na Kitajskem. In ker mnogi novi kupci iščejo samo še najnižjo ceno, se že dogaja, da določeni japonski proizvajalci ne morejo več obdržati cene pri enaki kakovosti izdelka v primerjavi z drugimi ponudniki. Kot pred 15 leti pri avtomobilih so zdaj Korejci tudi pri digitalnih fotokompaktnih kamerah postali zelo prodorni. Eno izmed njih je tudi podjetje Benq.

 

Če so še pred kakim letom ponujali samo povprečne modele, pa je zasičenost trga dala prednost predvsem cenejšim ponudnikom. In zdaj lahko v kompaktni kameri s Korejskega polotoka dobimo majhno aluminijasto ohišje, z zanimivo obliko, visoko uporabniško vrednostjo ter predvsem z v več kamerah uporabljenim objektivom Pentax. Kar naenkrat je podjetje Benq nakazalo, da bo vse bolj prisotno na trgu tudi s kakovostnejšimi kamerami. Seveda, v prvi vrsti, ga drži nad gladino oziroma med japonskimi proizvajalci in ponudniki zanimiva cena za povsem primerljivo kakovost.

 

Kamera Benq DC E520 ima robustno aluminijasto ohišje, 5 milijonov točk, zaslon velikosti 2,5 palca in dobro kakovost fotografije. Nasploh lahko rečem, da je danes že večina kamer v kakovosti slike povsem zadovoljiva za družinsko in hobi popotniško fotografiranje ter na koncu za sliko v fotoalbumu.

 

 

Objektiv je znani Pentax, katerega uporablja kar nekaj proizvajalcev foto mini kompaktnih kamer.

 

Slika iz kamere Benq DC E520 nam pod kritičnim pogledom res ne prinaša vseh detajlov. A mislim, da bi to razliko opazili le redki opozorjeni na malo drugačen zapis. Kamere pa bodo veseli predvsem tisti, ki se zavedajo, da napis na njej ne pomeni vsega. Za manj znani napis boste odšteli precej manj, a dobili enako ali celo več. Vsekakor pa je kamera namenjena tistim, ki bi jo radi samo vklopili in pod popolno avtomatiko tudi zajeli fotografije. Tako gumbi na kameri kot nastavitve iz menija niso ravno prijazni do uporabnika. Vsaj na začetku spoznavanja s kamero ne. Gumbi so majhni in nič kaj priročno postavljeni, tako da je krmiljenje nastavitev oteženo. Meni pa je samosvoj, in če poznate že druge kamere in njihove informacije, boste potrebovali kar nekaj časa, da se navadite na obliko menija. A večina današnjih kupcev tako ali tako raznih nastavitev niti ne potrebuje. Pomembnejše so druge vrednote, predvsem oblika, material in kakovost slike, ki so povsem primerljive s kamerami bolj znanih proizvajalcev. A če vemo, da je Benq od evropskega elektronskega giganta družbe Siemens odkupil celotno mobilno telefonijo, že vemo, da je družba Benq glede elektronike v velikem vzponu. S kamero DC E520 to samo dokazuje.

 

Kamera Benq DC E520 ima robustno aluminijasto ohišje.

 

Oblikovno prijetna kamera. Močno aluminijasto ohišje še bolj poskrbi za prijeten občutek.

 

Na vrhnjem delu kamere je samo gumb za vklop/izklop, prožilec in nastavitev goriščnice (zoom). Kamera nasploh kaže "čistost" (zelo malo nastavitvenih gumbov) in možnost enostavne uporabe.

 

Zadnji del kamere je zelo čist in ima zelo malo nastavitvenih gumbov. Ti so oblikovno prijetni a uporabniško neprimerni.

 

Baterija je zelo podobna tisti v kamerah Casio. Nasploh se mi zdi, da je Benq množico dobrih rešitev povzel po drugih kamerah.

 

Benq povzema tehnologijo mini kompaktnih kamer prejšnjih generacij. V primerjavi z novim Pentax S6 (predstavnik nove generacije mini kamer) je opazno večji. Vendar pa je kljub močno podobnim lastnostim opazno cenejši.

 

Toda vseeno je kamera še vedno tako majhna, da gre v srajčni žep.

 

Benq DC E520 in Pentax Optio S6.

 

Kamera uporablja SD pomnilno kartico in Li-Ion polnjivo baterijo.

 

Zaslon je velikosti 2,5 palca in je zaščiten z močno prosojno plastično maso.

 

Okno z nastavitvami je samosvoje in se ga je treba še navaditi, če že poznate nastavitve na drugih kamerah.

 

Izbira načina ostritve.

 

Sprememba ločljivosti.

 

Benq DC E520 nam nudi tudi manuelno programsko nastavitev.

 

Slike iz notranjega spomina lahko kasneje kopiramo na SD pomnilno enoto.

 

Ostrina ni vrhunska, a za družinski foto album povsem sprejemljiva.

 

Pentax objektivi s "slide glide" tehniko premika leč imajo že tradicionalno nekaj slabšo sliko na robovih slike.

 

Pri občutljivosti 400ISO je šum že močno izražen.

 

Tonske vrednosti so za kompaktno kamero dobro zapisane.

 

Makro funkcija. Na robovih se pokaže neostrina.

 

Zasičenost tonskih vrednosti je za kompaktno kamero pri 100ISO zelo dobra.

 

Solidna ostrina. V vseh pogledih je kamera Benq DC E520 povsem zadovoljiva za vse, ki si želijo majhno kamero s kovinskim ohišjem, solidnimi lastnostmi tako v tehničnem smislu kot kakovosti slike in nenazadnje tudi pri ceni.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com