Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon AF / AFD, MM, USM, STM

Avtor:Matjaž Intihar
11.08.2013 16:12

 

S kamero M, iz kompaktnega sistemskega razreda (CSC), nam je Canon dovolj potiho prinesel novo tehnologijo v načinu ostritve. Stepp Motor (STM) oziroma koračni motor, bo predvsem v objektivih kateri se bodo uporabljali tudi za video snemanje v novem, Movie Servo AF načinu. Ker je Canon pionir hitrih in tihih motorčkov v objektivih, bom o njihovi tehnologiji podal nekaj tehničnih lastnosti. Za lažji odgovor, kaj nam tehnologija nudi in, da ne bo dileme pri nakupu ob videnem napisu STM, USM ali brez njega. Predvsem pa, članek bo prišel prav ob testih novih objektivov, kjer je treba podati tudi razlago o tehnologiji! Da ne bo prišlo do nepravih nasvetov, kaj je boljše!


Canon je največji proizvajalec objektivov. Od leta 1987 pa do maja 2013 so prodali že preko 90 milijonov objektivov serije EF, EF-S in EF-M. Številko 100 milijonov naj bi dosegli že konec leta 2013.
Canon objektivov prejšnjih serij iz MF obdobja, ne prišteva zraven.

 

Uvod

Fotografi so in smo vedno v dilemi glede razvoja. Bi ali ne bi vgriznili v novost? Nam tehnična novost pomaga ali je le coklja, ki nam križa pot kreativnosti? Proizvajalci se včasih nič kaj preveč ne ozirajo na začetna mnenja uporabnikov, ampak staro tehnologijo umaknejo in dajo po lastni presoji pot novi tehnologiji. (Članek o razvoju fotografske tehnike - Fotografska tehnika skozi čas)

Prve velike lesene kamere niso imele objektiva. Camera obscura je imela samo majhno luknjico. Tudi prve kamere z objektivi so imeli tako slabo svetlobno moč in kratko gorišče, da se z ostrenjem niti ni bilo treba ukvarjati. Z boljšo, bolj občutljivo emulzijo in svetlobno močnejšimi objektivi, smo dobili razvoj kamer z mehom (mehovk). Na zadnjem delu kamere je bila medlica, preko katere je fotograf opazoval motiv in s premikom meha ostril.

Z manjšimi filmi in posledično ohišji fotokamer, smo dobili objektive, ki so premikali določen sklop leč in posledično spreminjali ostrino. Tako je še danes. Razlika je le v tem, da imamo sedaj na voljo še avtomatsko ostrenje (AF). Tudi glede AF smo bili fotografi v dilemi. Bo to naš dober pripomoček, ali samo tehnični hit za hobi fotografe. Še sam, ki sem tehnološko zelo odprt za novosti, sem bil ob pričakovanju prve veliko serijske AF kamere SLR Minolta 7000 (l. 1986), skeptičen. (Članek o AF tehniki skozi čas)

Prvo vprašanje, ki se mi je porajalo je bilo, kako pa bo kamera vedela kje jaz želim ostriti. Ob preizkusu kamere Minolta 7000 v trgovini v Celovcu in razlagi delovanja AF, sem bil hitro navdušen. Toda moj moto je, nikoli ne odtrgaj in ugrizni v prvo jabolko. Lahko da je še preveč kislo. No, kamera Minolta 7000 se je izkazala kot odlična začetnica nove AF dobe. Hitro je konkurenca spoznala, da ima AF že odprto prihodnost. Olympus OM-707, Nikon F501, Pentax SF-X, so posnemale ideje inženirjev od Minolte. Motorček za ostrenje je bil v ohišju kamere. Preko kardanskega nastavka je šel na zobnike v objektivu. Če so bili hobi in napredni fotografi, ki so radi pogledali za novo tehnologijo navdušeni, pa so profesionalni fotografi spoznali, da AF ne nudi želenega pri daljših goriščnicah. Svetlobno močni objektivi s težjimi lečami 70-200mm, 300mm in več, so bili v ostrenju izredno počasni.

V letih začetka AF, je še vedno z ročnim ostrenjem v profesionalni reporterski in športni fotografiji kraljeval Nikon. Uporabljali so se objektivi s težjimi lečami, katere je AF motor le stežka zmogel obrniti. In zanimivo. Le Canon ni v istem letu sledil novosti v AF sistemu. Na trgu so kot odgovor vsej konkurenci še vedno predstavljali kamero T80, ki pa je imela motor v objektivu. Podoben sistem je že leta 1981 predstavil Pentax s kamero ME-F. Kar je pomenilo večjo širino objektiva in pa v vsak objektiv vgraditi svoj motor. Ne malo vprašanj je bilo, "kaj, samo to tehnološko zmore Canon". Oziroma, le kaj čakajo in kaj bodo pri njih predstavili fotografom.

Kot vedno. Pri Canon so malo bolj konzervativni in ponavadi raje počakajo kaj pokaže konkurenca in poizkušajo z lastnimi sistemi prodreti na trg. To jim uspeva, ker so podjetje, ki je v svotovnem merilu vedno med tremi največjimi prijavitelji patentov.

Canon uporabniki so bili že precej nestrpni, novic o novi AF kameri pa nikjer niti na začetku leta 1987. Ko so že vsi hvalili AF, uporabljali Minolto, Nikon, Olympus in Pentax, je sredi leta ven prišla novica o kamerah Canon EOS 650 in EOS 620. (več o kamerah EOS in Canon tehniki v članku - Zadnji EOS).

Čeprav sta bili že kameri EOS (Electro Optical Sistem) velik tehnološki preskok, pa je bila glavna novica o povsem novem nastavku za objektiv (bajonet) EF (Electro Focus) in o dejstvu, da je bil v nove objektive vgrajen AFD (Arc Form Drive) motorček za ostrenje in magnetni način krmiljenja zaslonke EMD (Electromagnetic Diaphragm).

Samo dejstvo, da je v celoti spremenjen bajonet, je bila prva čudna reakcija Canon uporabnikov in slabo mnenje lastnikov konkurenčnih kamer. Kajti vsi so bili mnenja, da so stari FD objektivi z ročnim ostrenjem še kako lahko uporabni na novih kamerah. Motorček v objektivu pa pomeni potrato in dražje objektive. Vsa konkurenca je ostala na starih bajonetih, da so lahko uporabniki še vedno izkoriščali starejše objektive. Vendar se je sčasoma izkazalo, da z leti možnost uporaba MF objektivov nima več pravega vpliva. V praksi je Canon z novimi EF objektivi in kamerama EOS podal odgovor, ki si ga nihče od konkurence ni želel. V bistvu je bila konkurenca takoj po predstavitvi v opaznem tehnološkem zaostanku in zaradi patentov več kot 10 let odrezana od tihega in hitrega ostrenja. Canon je prav zaradi svojega naprednega AF sistema USM in kasneje sistema stabilizacije slike (IS), prevzel prevlado tudi v svetu profesionalne fotografije.

Danes sta pri vseh ponudnikih AF sistema v uporabi izvedenki mikro ali obročno magnetnega motorja. Canon je šel zaradi AF video zajema s sledenjem in fotografiranja, ostrenja preko zaslona še naprej in predstavil novi koračni motor STM.

 

Motorji AF - AFD, MM, USM in STM

Vsak način ostrenja ima svoje prednosti kot slabosti.

 

AFD (Arc Form Drive) motor, ki je bil vgrajen v nekaj prvih objektivov EF, danes nima niti nobene prednosti. Za današnje razmere glasen, počasen. Toda pred 26 leti je prekašal konkurenco.


AFD (Arc Form Drive)

 

MM (Micro Motor) motor je zamenjal AFD sistem, ki je bil bil v prvih Canon EF objektivih. Je predvsem manjši. Canon ga tudi imenuje kot "micro" USM, pa čeprav s "pravim" obročnim, magnetnim USM nima veliko skupnega. MM motor deluje s pomočjo vibracij in piezo elementov. Je za več kot pol cenejši od USM, vendar glasen in počasen v objektivih s težjimi lečami. Pri teh motorjih je tudi potrebno paziti, da ne obračamo obroča za ročno ostrenje, kadar je objektiv vklopljen v AF načinu.

MM motor je že v celoti zamenjal starejšega AFD in je danes še vgrajen v vse cenejše Canon objektive (razen novih STM). Ostrenje z njim je v hitrosti zadovoljivo pri vseh hobi objektivih s krajšo goriščnico in lahkimi lečami, katere so namenjne AF sklopu.
MM pa se počasi umika novemu STM motorju, saj je MM motor glasen in slišen kadar snemamo video v kontinuiranem načinu ostrenja.

 

USM (Ultrasonic Motor) motor je tih, najhitrejši, vendar tudi najdražji. Že leta 1987 so ga vgradili v objektiv EF 300mm f/2.8 L in z njim dokazali, da je hitrost zadovoljiva tudi v profesionalni fotografiji. Deluje na način elektro magnetnega polja in dveh obročev, stator in rotor. Zato ga tudi imenujejo "ring" USM. Pri tem motorju lahko obračamo obroč ostrenja tudi v AF načinu in pri "boljših" objektivih je omogočeno ročno ostrenje tudi po AF izostritvi. Motorju lahko proizvajalec prilagaja moč, hitrost, zato je vgrajen v vse "boljše" objektive. Zaradi večje in hitrejše zagonske moči je odličen v objektivih, ki imajo težji sklop leč, ki so namenjene ostrenju.
USM ostrenje je neslišno. Vendar za video snemanje v kontinuiranem načinu manj uporabno, saj je namenjeno hitremu premiku od ene točke do druge. Deluje brutalno. Preskoki od ene do druge točke so za fotografijo nujni, za video zapis pa prehitri.


Stator in rotor, ring USM sistema.

Na objektivih z USM motorjem se napis kaže čez cel objektiv. Lahko je napisan tudi samo logo v stililizirani črki U.

 

STM (Stepp motor) način ostrenja je neslišen. Zaradi koračnega premikanja je odličen za video snemanje in stalno AF ostrenje, saj ga v kadru ne slišimo. Premikanje poteka zelo mirno, gladko, oziromam na mehak način med prvo in zadnjo točko. Za foto način je dovolj hiter v objektivih z lažjimi lečami, kateri pa so v hobi fotografiji v večini. Za še širšo uporabnost v foto načinu mu manjka predvsem začetna moč in hitrost USM motorja.
STM motor pa danes že zamenjuje MM motorje, saj si veliko hobi fotografov želi zajeti video v načinu sledenja premikajočega motiva. Nove Canon kamere kot EOS 100D, EOS 700D in EOS 70D, že imajo način fokusa s sledenjem, Movie Servo AF.
STM motorja sta dva. V "mini" objektivih, kot EF 40mm f/2.8 (palačinka) je vgrajen Gear STM motor. Je občutno manjši, vendar počasnejši od večjega Lead-Screw STM motorja, ki je vgrajen v nova EF-S 18-55mm in EF-S 18-135mm ter v EF-M 18-55mm.


STM oznaka je na koncu ostalih napisov o lastnostih objektiva.

EF-S kit objektiv z motorjem STM. Namenjen vsem Canon APS-C kameram DSLR.

EF objektiv z "manjšim" Gear - type motorjem STM. Objektiv lahko nastavimo tudi na Canon kamere polnega formata.

 

Prav USM motor je bil tisti tehnološki preskok, ki je Canon omogočil prevzeti primat v športno/reporterski fotografiji. Danes ima tudi konkurenca podoben način ostrenja v svojih objektivih višjega razreda, medtem, ko načina kot ga nudi STM, še nima.

 

Delovanje Movie Servo AF ostrenja in STM objektiva

Ob preizkusu kamere Canon EOS 100D (test), sem preizkusil tudi delovanje Movie Servo AF ostrenja in delovanje STM ostrenja z objektivoma EF-S 18-55mm STM in EF 40mm STM. Ostrenje je dejansko neslišno in mehko v prehodu. V času videa od začetka do 1:56 sekunde je prikaz delovanja AF v načinu Movie Servo AF in širine točke ostrenja ter spremljanje obraza. Od 1:56 naprej je prikaz mehkobe in hitrosti izostritve, ter neslišnega delovanja STM motorja. Za boljši prikaz nastavite ločljivost 720p HD!


​Za prikaz videa klikni na sliko ali text.
 

Zaključek

Vsak način ostrenja ima svojo uporabniško vrednost. Vendar se MM motor počasi umika in ga v novih objektivih zamenjuje STM motor. Novi STM motor je že vgrajen v dva najbolj izkoriščana kit objektiva EF-S 18-55mm in EF-S 18-135mm, ter v mali »palačinka« objektiv EF 40mm. STM motorji so/bodo vgrajeni tudi v objektive CSC sistema M. Trenutno sta na voljo EF-M 18-55mm in EF-M 22mm. Če bi s fotokamero samo fotografirali, STM motorja niti ne bi potrebovali. Nekaj glasnosti MM motorja pri fotografiranju niti ni moteče. Vendar je v hobi fotografiji video vse bolj zanimiv. Hobi fotograf pa rad uporablja video snemanje v kontinuiranem načinu ostrenja, t.j., da se AF spreminja glede na trenutni odmik motiva od kamere. Z STM motorjem je Canon zaoral ledino in zopet prehitel konkurenco.

USM motor pa bo še vedno vgrajen v vse objektive s težjim sklopom leč in tistih, kjer je pomembna trenutna hitrost. Torej v tistih z daljšimi goriščnicami, z večjo svetlobno močjo in predvsem s potrebo po hipni hitrosti izostritve, ki je potrebna pri fotografskih motivih.

 


 

Zanimivi dodatni članki o optičnih lastnostih:

Globinska ostrina v pokrajinski fotografiji

Objektivi in njihove osnovne tehnične lastnosti I.del

Objektivi in njihove osnovne tehnične lastnosti II.del

Objektivi in njihove osnovne tehnične lastnosti III.del

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com