Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EF 40mm f/2.8 STM / Za ljubitelje posebnosti

Avtor:Matjaž Intihar
14.08.2013 00:04
Stran:

So fotografi, ki ljubijo posebnosti. To danes še najbolje vedo pri Pentax. Med naprednimi fotografi nekaj pomenita samo še imeni Canon in Nikon. Toda Pentax kot »posebnež« v svetu kamer DSLR še vedno vztraja, predvsem pa ima svoje ljubitelje, ki jih imajo radi prav zaradi posebnosti. In ena izmed njih so tanki objektivi, katerim se je hitro dodalo ime »palačinka« (test – Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS).

Canon nikoli ni bil ponudnik posebnosti v smislu majhnega, tankega, lahkega. Vedno so želeli svojo tehnologijo predstaviti tako, da bo za njo pogledalo čim več ljubiteljev fotografije. Dobro jim uspeva. Toda kljub temu, so začeli gledati, razmišljati in predstavljati kamere, objektive malo drugače. Mislim, da jim je uspešnost kompaktnih kamer z izmenjljivimi objektivi (CSC), dala razmišljati. A pri Canon dobro razmislijo, preden gredo kar tako v novost. Kljub relativni uspešnosti sistema CSC, pa v njem režejo glavno pogačo podjetja, ki v svetu kamer DSLR niso, ali so manj prisotne. Olympus, Panasonic, Fujifilm, Samsung in Sony, so si vzeli tolikšen tržni delež, da dva vodilna kot Nikon in Canon, težko prideta do konkretnih prodajnih številk. Zato so pri Canon obrnili ploščo. Če ne moreš biti zraven in obenem vodilni, napadi s tistim, kar najbolje prodajaš.
Canon je na trg ponudil kamero DSLR, vendar v res majhni izvedbi, s tem pa fotografom dal dilemo. Vzeti nič kaj manjšo kamero brez iskala, počasnejšo, ko prestavljaš nastavitve in predvsem nerodno, ko začneš uporabljati daljše objektive. Ali raje izbrati še vedno majhno kamero, vendar z vsemi prednostmi kamer DSLR. To je kamera Canon EOS 100D (test e-fotografija).

In ob taki kameri paše tudi zanimiv, poseben objektiv. Canon je ugriznil v drugačnost in naredil tanek, »palačinka« objektiv, ki je zaradi EF bajoneta uporaben za celoten sistem kamer FF, APS-C in M. Tu je EF 40mm f/2.8 STM.


Objektiv paše kot nalašč na EOS 100D. Dve miniaturi!

 

Goriščnice, velikost, teža, izdelava

Objektiv Canon EF 40mm f/2.8 STM je dolg zgolj 22mm, širok 68mm in težak 130g. Premer za filter je 52mm. Izdelan je zelo kakovostno, s plastičnimi materiali, ki omogočajo trdnost in termično stabilnost in dovolj robustno uporabo.

Objektiv ima EF nastavek. Zato ga lahko dodamo na kamere polnega 35mm formata (FF), na kamere z manjšimi tipali iz razreda APS-C in s pomočjo konverterja na CSC kamero M. Na kamerah z manjšimi APS-C tipali je ekvivalent goriščnice 64mm. Svetlobna moč objektiva je f/2.8,

Goriščnica je 40mm. Na kamerah FF je to goriščnica, ki nudi najmanj popačen v smislu perspektive, za kamere APS-C pa je lahko to že zanimiv portretni ali studijski objektiv.

 

Konstrukcija, leče

Objektiv nudi notranje ostrenje. Prednja leča se ne vrti. Prednji obroč je namenjen ročnemu ostrenju, zaradi tankega objektiva so še komaj lahko dodali normalen gumb za preklop med AF in ročnim načinom izbire ostrenja. Na objektivu se še sveti rdeča pika, ki nakazuje stik s kamero ob menjavi objektiva.

Objektiv je sestavljen iz 6 leč, ki so postavljene v 4 skupine. Ena izmed leč je asferična. Tako so se izognili še eni leči, ki bi podaljšala objektiv.
Zaslonka je sestavljena iz 7 lamel in naredi skoraj popoln krog. Najbolj zaprta zaslonka je f/22. Motivu se lahko približamo na 30cm.

 

Bajonet

EF nastavek za kamero je kovinski. Objektiv Canon EF 40mm f/2.8 STM lahko nastavite tudi na APS-C kamere Canon in s pomočjo konverterja na kamero M.

 

Ostrenje / stabilizacija slike

Ker vse več hobi uporabnikov kamer DSLR posega po video zapisu in ima željo avtomatskega ostrenja pri sledenju motiva, so se pri Canon odločili za nov motor STM (Stepp Motor). Ta koračni motor je za fotografijo dober kot starejši MM motor in odličen za video snemanje, saj je tih in mehak v prehodu od ene točke izostritve do druge (članek o Canon AF motor sistemu / AFD, MM, USM, STM).

Objektiv EF 40mm f/2.8 STM nima hitrega ostrenja. Majhni Gear STM motor je počasen. Vendar to ni objektiv za športno fotografijo. Ima povsem svoj namen in za klasične fotografije je povsem zadovoljiv. Za zajem videa je v stalnemu načinu ostrenja (servo) odličen.

Objektiv nima stabilizacije slike. Pazite na čas osvetlitve (članek – Streseni posnetek).

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com