Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EF 85mm f/1,2 L II USM / Objektiv z dušo, za dušo!

Avtor:Matjaž Intihar
20.05.2009 08:24
Stran:

Vsako japonsko fotografsko podjetje se trdno drži svoje tradicije. Tudi pri Canon ni nič drugače. Kot še nekaj znanih japonskih podjetij so močno prisotni tudi pri lastni izdelavi leč in objektivov. In ta podjetja imajo v svoji seriji objektiv (ali več njih), ki pokaže kaj podjetje in njihovi inženirji zmorejo ponuditi trgu.

Canon je vedno skrbel, da so imeli v svoji ponudbi svetlobno izredno močne objektive. Imajo znanje in tehnologijo, da lahko tudi objektiv, ki je s tehničnimi lastnostmi ekstremen, korigirajo in pripeljejo do visoke kakovosti. Tako so nam že leta 1961 za kamero Canon 7, ponudili objektiv 50mm s svetlobno močjo f/0.95. Danes imajo v svoji ponudbi AF objektivov dva ekstrema. 50mm, f/1.0 in 85mm f/1.2. Marsikdo bo rekel, le kaj to, saj ima ostala konkurenca pri 85mm goriščnice f/1.4. Res je, svetlobna moč je zanemarljivo večja, a marsikomu številka šteje, pa če je še tako majhna. Po drugi plati, če te razlike ne bi bilo, pomeni, da je tak objektiv enostavno narediti. Pa ni! In s tem Canon dokazuje, da imajo tehnologijo izdelave leč, katere lahko dajo v ekstremne objektive, slika pa bo še vedno kakovostna.

Videz, velikost, teža

Že ob pogledu na objektiv vemo, da je nekaj posebnega. Za dolžino 91mm je izredno širok (84mm). Ko pa ga primemo v roko spoznamo težo pravega stekla, saj tehta preko kilograma (1025g).
Podatka kot goriščnica 85mm, teža 1025g povesta, da to ni nek standardni objektiv za redno uporabo. Ne, to je objektiv, ki s svojimi tehničnimi podatki, zelo ozko uporabno vrednostjo in na koncu ceno pove, da je namenjen vsem, ki si želijo in si lahko privoščijo nekaj posebnega. Zato sem b naslovu zapisal, objektiv z dušo, za dušo. Je tako specifičen, da pokaže svojo vrednost samo v posebnih pogojih in posebnemu fotografu.
Navoj filtra je 72mm. Vendar na tak objektiv je greh dodajati še tako kakovosten filter, saj takoj doprinese k dodatnim napakam. Objektivu je dodana sončna zaslonka.

Konstrukcija

Objektiv je iz serije L (luxury). Sestavljen je iz osmih leč, ki so razporejene v 7 skupin. Leče iz najboljših materialov in natančnim brušenjem skrbijo za čim manjša popačenja, kot visokokakovostno sliko od centra do roba slike. Osem lamel zaslonke skrbi za lep krožni zapis in tudi z njimi povezanimi lepimi razpršenimi krogi, ki skrbijo za lep boke (zaris neostrine).

Bajonet

Nastavek za bajonet je kovinski, zadnja leča je nadpovprečno velika, zato je tanjši kot smo ga vajeni. Nastavek za kontakte tako zastira lečo.

Ostrenje

AF ostrenje kljub USM ring motorčku zadnje generacije ni hitro. Povsem razumljivo. Zaradi izjemne svetlobne moči velike in težke leče, ki jih premika močno upočasnijo začetni zagon. Toda objektiv tako ali tako ni namenjen za reportersko ali športno fotografijo. V večini primerov ga fotografi izkoristijo v portretni fotografiji.

Glede na njegov namen in uporabo, je tudi ročno ostrenje vprašljivo. Pri odprtih zaslonkah kjer ta objektiv največkrat izkoristimo, je tako malo globinske ostrine, da smo z ročnim ostrenjem večkrat povsem neuspešni.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com