Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EF-S 18-200mm IS in Tamron 18-270mm Di II VC

Avtor:Matjaž Intihar
27.03.2009 22:41
Stran:
 

Primerjava v uporabniški vrednosti

Oba objektiva imata svoje prednosti in slabosti. Canon ima nekaj višjo kakovost slike, bolj uporabno širino zaslonk, hitrost ostrenja in je malo tišji. Tamron nudi za 70mm daljšo goriščnico, je za 40g lažji in za cca. 80€ cenejši.
Koliko katera izmed lastnosti pomeni posameznemu fotografu pa je njegova lastna izbira in odločitev. Nekomu odgovarjajo samo originalni objektivi, spet drugi s tem ni obremenjen in raje pogleda na ceno...
V tem objektivu je Tamron sistem stabilizacije slike VC, povsem konkurenčen sistemu Canon IS. Ker z objektivi z večjim razponom med goriščnicami kaj hitro zaidemo v daljše goriščnice 150mm in naprej do 270mm pri Tamron, je pametno imeti sistem vedno vklopljen in obenem še paziti, da vam čas osvetlitve ne pade pod 1/100 sekunde. Z mirno roko bo tudi še pri 1/60 sekunde šlo, da posnetek ne bo opazno stresen. Priporočam, da imate občutljivost vedno nekoliko višjo kot pri objektivih, ki nudijo samo kratke goriščnice do cca. 70mm. Bolje uporabiti 200 ali 400 ISO tudi pri dobri svetlobi in delovati pri 1/1000 sekundi, kot obrniti se v senčni motiv in pri dolgi goriščnici dobiti stresen posnetek. Torej, bodite pozorni pri teh objektivih na čas osvetlitve. Naj tisto zlato "staro" pravilo 1/125 sekunde velja tudi za ta dva objektiva. Seveda, če imate vklopljeno stabilizacijo slike. V nasprotnem primeru (izklopite jo samo takrat, ko hranite energijo v bateriji) uporabite pri daljših goriščnicah vsaj 1/250 sekunde. In seveda, mirno roko, ter nežno proženje prožilca vam želim.

Za konec

Oba objektiva lahko nudita veliko, seveda če ga izbere pravi uporabnik. Objektivi z večjim razmerjem med goriščnicami so še kako dobrodošli za hobi fotografe, predvsem tiste, ki radi fotografirajo različne motive v širokem kot ozkem kotu zajema, obenem pa jim stalna menjava objektivov ne diši. Predvsem popotniki in pohodniki si zaradi kompaktnosti in majhne teže želijo te objektive. Prav tako tudi nikoli ne vedo, kakšen motiv bo za naslednjim ovinkom ali drugo razgledno točko. In po prvem posnetku lahko v trenutku močno spremenijo goriščnico. Nič kolikokrat se je že zgodilo, da so nas objektivi z večjim razmerjem goriščnic rešili in smo posnetek ujeli, medtem, ko tisti z dvema, tremi objektivi niti pritisnili niso na prožilec. Na žalost niso imeli izbire goriščnice za določen motiv. In tu pride vprašanje, kaj je bolje imeti. Tehnično slabšo sliko, ali biti brez nje?
Seveda pa si ne smemo zatiskati oči. Objektivi z večjim razponom med goriščnicami imajo slabšo kakovost slike. Opazno je predvsem pri daljših goriščnicah. Zato niso primerni za bolj zahtevne glede tehnične kakovosti slike. Toda če fotografirate predvsem za lastno zadovoljstvo, pregled slik na TV in računalniških zaslonih ter povečave na papir v velikosti do 13x18cm, potem so ti objektivi lahko še kako primerni za vas.
Za Tamron je treba omeniti še sledeče. V svoji ponudbi ima tudi objektiv 18-250mm, z nekaj višjo kakovostjo slike, vendar brez sistema za stabilizacijo slike (e-fotografija test). Kaj izbrati? Če ste uporabnik Canon ali Nikon kamer, priporočam 18-270mm, ker ima sistem stabilizacije slike v objektivu. 18-250mm pa je priporočljiv za Samsung, Sony in Pentax kamere, ki nudijo sistem stabilizacije preko tipala v sami kameri.


Ocena objektiva v tabeli


V tabeli se hitro opazi za kateri namen je objektiv po mojem mnenju namenjen in katera je njegova funkcionalna vrednost. Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta objektiv ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

V prihodnje bom pomen tabele, možnost primerjave z drugimi kot moje mnenje o pomembnosti lastnosti in ocen podrobneje razložil

Vaša mnenja, vprašanja, nasvete lahko dodaten v temi namenjeni temu članku.... FORUM KLIK (za komentiranje se morate prijaviti).

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com