Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 20D / I. preizkus "Beta" verzija

Avtor:Matjaž Intihar
23.08.2004 18:08

 

Zanimivo, da je Canon najbolj agresiven prav v razredu DSLR kamer, ki naj bi bil primeren za zahtevnejše hobi fotografe. V digitalnem DSLR svetu so samostojno začeli leta 2000 z EOS D30. Sledila je kamera EOS D60, nato EOS 10D in danes je tu EOS 20D. In že po prvih vtisih se govori, da gre za kamero, ki je bolj podobna EOS 1D MkII kot EOS 10D. Ne vem, ali Canon zamenjuje EOS 10D ali si dela sam sebi konkurenco in žaga ceno 1D MkII? Razen DiGIC II procesorja kamera nima veliko skupnega z EOS 1D MkII. Torej o kakšni primerjavi z EOS 1D MkII ni govora.

Odgovor nam poda že poznavanje analognih kamer in njihovih razredov! In seveda same zmožnosti kamere EOS 20D. Torej! Že »BETA« verzija kamere EOS 20D kaže, da je odlična zamenjava za EOS 10D. Ponuja veliko več, kar bomo spoznali v nadaljevanju! Predvsem od tistega za kar je EOS 1D MkII namenjena (foto reporterstvo), pa je EOS 20D oddaljena svetlobno leto. In prav je tako! Vsaka kamera ima svoj pravi namen in določeno ciljno skupino kupcev.

 

Manjka samo še EOS 30D.

 

Prvi vtisi

 

In tu je nova kamera Canon EOS 20D! Prijel sem jo v roke in sprva razočaranje. Vidiš in občutiš nekaj zelo podobnega kot vsa ta leta druženja s EOS D60 in EOS 10D. Saj to je samo malo manjša EOS 10D. Takoj sem v roke vzel EOS D60 in ne vem zakaj, občutek v roki je bil boljši. Verjeli ali ne, EOS 20D sem dal nazaj v škatlo in si pričel ogledovati nove kompaktne kamere. Seveda ne za dolgo. Sem le prevelik ljubitelj foto kamer in predvsem njihove tehnike.

 

EOS 20D je manjša od EOS 10D. Iz zgornjega pogleda je krepko drugačna tudi oblika. Levo in desno vse zelo podobno. Na spodnji strani pa ni več pokrova baterije CR2012. Le ta se je preselila poleg večje Li-Ion baterije.

 

Objektiv EF 17 ��" 40mm f/4 L USM je kot nalašč za prvi preizkus kamere. Novih še nimam, pa tudi večina sedanjih uporabnikov Canon kamer ne bo kar takoj posegla po njih. Pogled na bajonet in v notranjost kamere mi že da nov signal. Bela pika za EF-S objektive, manjše zrcalo, manjša medlica s tem tudi prizma prinašajo inženirjem nove možnosti in rešitve, fotografu pa vprašanja.

 

Objektiv EF 17 ��" 40mm f/4 L USM je kot nalašč za prvi preizkus kamere. Novih EF-S še nimam, pa tudi večina sedanjih uporabnikov Canon kamer ne bo kar takoj posegla po njih.

 

Levo fotografirano z EOS 10D in objektivom EF 17-40mm f/4 L. Desno z EOS 20D in enakim objektivom. Pri nastavitvi goriščnice 17mm je opazna razlika. Višje postavljena bliskavica pri EOS 20D osvetli večjo površino motiva kot EOS 10D. Z novimi EF-S objektivi, ki bodo manjši je ta problem rešljiv.

 

Baterija je enaka kot jo poznam že iz kompaktne kamere PS G1. O že tri leta in pol je od tega nakupa. Kako čas beži, toliko zamenjanih kamer, baterija pa še vedno enaka. Zanimivo. V kamero vstavim baterijo in vklop. Gumb je na enakem mestu kot pri EOS 10D, vendar so mu dodali še lastnost vklop/izklop okroglega nastavitvenega gumba. Dobra rešitev, en gumb manj. Pa ni tako. Na tistem delu je sedaj mali joystick. Z njim se premikamo po povečani sliki med njenim pregledovanjem. Ta funkcija je bila na EOS 10D med petimi gumbi na levi. No sedaj so tam samo štirje gumbi. Tudi desno zgoraj se je tretji samostojni gumb za vklop možnosti premikanja točk ostrenja umaknil, funkcija pa se je preselila povsem na desnega, ki je bil na EOS 10D zadolžen samo za povečavo slik na LCD zaslonu.

Na zgornji strani kamere vse funkcije gumbov ostajajo enake. Tudi nastavitve za izbiro načina delovanja in krmiljenja osvetljevanja. Zelena in slikovne nastavitve so še vedno prisotne. HEHE, še vedno je EOS 20D kamera namenjena tudi fotografom, ki Tv, Av in M nastavitev nikoli ne bodo uporabili. Takoj pa pade v oči daljši nastavek vgrajene bliskavice. Enako kot na EOS 10D se ga dvigne s pritiskom na gumb, na levi strani. In res, bliskavica je mnogo više. To že da vedeti, da bo manj problemov z efektom rdečih oči in da objektivi kot je 17-40mm najbrž še ne bodo zakrivali svetlobe v širokem kotu.

 

 

 

 

Gumb za vklop je na enakem mestu kot pri 10D, vendar so mu dodali še lastnost vklop/izklop okroglega nastavitvenega gumba.

 

Bela pika za EF-S objektive in manjše zrcalo.

 

Delovanje kamere

 

Pogled skozi iskalo je že pokazal novosti. Je svetlo in točke ostrenja so povsem na novo razporejene. Tudi več jih je, devet. Še vedno je najbolj uporabna centralna. Zna priti prav, da izberemo vse točke in kamera s svojim inteligentnim načinom ostrenja samodejno išče pravi del motiva. Neverjetno, kako se večinoma pravilno odloči in ostri tam kjer želimo. Sicer pa je sistem znan že iz EOS 3 in EOS 1v. Torej, mora delovati. Pogrešam še dve točki ostrenja med centralno in skrajno desno in levo. Vsaj meni bi bilo všeč in predvsem uporabno če bi bili. Bolj kot je zame pomembno pomanjkanje še dveh točk je, ali je Canon v EOS 20D pohitril ostrenje samo. Preizkusil sem objektiv EF 70 ��" 200mm f/4 L tako na EOS 10D in EOS 20D. Če gledamo čas delovanja ostrenja pri različnih kamerah v ms, vidimo kakšna je razlika. Vendar je bolj pomembno, da to opazite v praksi. Po mojem občutku sodeč je ostrenje opazno hitrejše tudi pri slabši svetlobi. Že na začetku druženja s kamero EOS 20D sta tako hitro opazni dve boljši lastnosti naproti EOS 10D.

Po pritisku na prožilec pa še nova prednost. Odziv je hitrejši, sam prožilec pa bolj občutljiv kot na EOS 10D. Sprva je treba kar paziti, če želimo samo izostriti motiv, da preveč ne pritisnemo prožilec in tako zajamemo posnetek. Vendar se hitro navadimo na to novo lastnost. Vseeno pa prožilec ni tako rahel kot na EOS 1D MkII, kjer je včasih že nežen dotik dovolj da se sproži cel rafal. Zaklop je izboljšan po karakteristikah delovanja. Omogoča nam 1/8000 sekunde in sinhronizacijo s bliskavico 1/250 sekunde. Krajši čas sinhronizacije je dobrodošel. 1/8000 sekunde pa je bolj za okras, če gledamo to možnost iz pogleda film fotograf, ki večinoma uporablja nastavitev občutljivosti 100 ali 200ISO. Pri digitalnih kamerah pa lahko izberemo tudi 3200ISO, zato 1/8000 ni neumen dodatek. Marsikomu zna priti prav. Vendar pa ta možnost pomeni še večje obremenitve za celoten zaklop. Zaenkrat še nisem zasledil za kolikšno število posnetkov je preizkušen. Večja hitrost zaklopa pa pomeni tudi hitrejše delovanje zrcala. Ta je tudi zaradi višje hitrosti krepko glasnejši od tistega v EOS 10D.

 

V kameri EOS 20D je možno uporabiti samo spominsko kartico CompactFlash tip I/II. Ob uporabi hitre kartice pa pridemo še do novih izboljšav. Po zajemu posnetka nam DiGIC II procesor pomaga do hitrejšega procesiranja in shranjevanja posnetih slik. In ne samo to. EOS 20D nam sedaj omogoča kar 5 posnetkov v sekundi. Koliko uporabnikov razen tistih, ki ne morejo poseči po EOS 1MKII bo izkoristilo to možnost ne vem. Je pa to tehnični podatek ki vleče. Mogoče malo manj, ko bomo zvedeli, iz kakšnih materialov je zaklop in za koliko posnetkov je preizkušen. Tudi notranjega spomina je v kameri EOS 20D več. Kamera nam kljub večjim datotekam iz 8,2MP tipala omogoča 23 posnetkov v seriji. Tudi te lastnosti fotograf, kateremu je kamera namenjena ne uporablja pogosto. Po nakupu nekajkrat preizkusi rafal posnetkov, bolj za prikaz kolegom kako kamera deluje. Za resno delo pa le redko kdaj. Samo zaradi prikaza delovanja zaklopa in dolžine zaporednega fotografiranja vam le tega vsekakor ne priporočam. Verjemite, da vam bo zaklop glede tega nasveta močno hvaležen in zdržal kakšen mesec več zaradi nekaj sekund ne igranja s kamero.

 

Nove možnosti

 

Po začetnem spoznavanju s kamero pa je vse zelo hitro domače in podobno kot je bilo na EOS 10D. Nastavitve v meniju so dobile nekatere dodatne možnosti. Dve večji sta, ČB fotografiranje z možnostjo simuliranja barvnih filtrov in način nastavitve WB bracketing.

Predvsem o delovanju kamere preko nastavitev še ni za pisati. Na preizkušeni kameri piše »Sample«. Do prave prodajne kamere iz trgovčevih polic je še nekaj časa in vsak novi firmware lahko v tem pogledu spremeni veliko. Zato bom za obširnejše zapise o možnostih in predvsem kakovosti zapisal v naslednjih preizkusih s kamero, ki bo dobljena iz trgovčevih polic.

 

Prve fotografije

 

O sami kakovosti in predvsem tehnološkem napredku nam že veliko povedo prve posnete fotografije. Čeprav kamera EOS 20D, ki jo preizkušam uradno še ni dokončna prodajna verzija, pa nam že pokaže svoje prednosti tudi v pogledu kakovosti slike. Vendar dokončne ocene v kakovosti se še ne sme podati prav zaradi »BETA« verzije kamere. Toda določeno mnenje se že da ustvariti. Oziroma, tudi v pogledu kakovosti slike je kamera že sedaj v marsikaterem elementu krepko nad EOS 10D. Torej, nam bodo eventuelne dodatne izboljšave pokazale še višjo kakovost.

 

Prve ugotovitve. Osem milijonov točk nam doprinese k večji ločljivosti slike same. Detajli so lepše izrisani. Tudi šuma je manj. Tehnologija procesiranja slike je povzeta iz EOS 1MkII in tudi pri 1600ISO bomo še vedno posneli zadovoljivo fotografijo, ki je v kakovosti glede šuma boljša kot s EOS 10D.

Merjenje svetlobe je natančno. Nekatere moti, ker kamera ne ponuja spot merjenja. Vendar nam Canon v srednji razred SLR kamer te možnosti nikoli tudi ponujal ni. Večina uporabnikov kamer tega razreda spot načina merjenja ne izkorišča. Seveda bi bilo bolje, da ima kamera vso možne nastavitve. Toda proizvajalec vedno pušča odprta vrata novim modelom kot višjemu kakovostnemu razredu. Kamera, ki se jo šele pričakuje in bo zapolnila vrzel med EOS 20D in serijo 1D pa bo imela tudi spot merjenje. Še vedno čakamo tudi na tehnologijo očesnega ostrenja v DSLR kamerah.

 

V kameri EOS 20D je možno uporabiti samo spominsko kartico CompactFlash tip I/II.

 

Prvi zaključek

 

Canon je s kamero EOS 20D, tudi fotografom s tanjšo denarnico približal nekatere vrhunske zmožnosti EOS 1D MkII. Dobro ohišje, ločljivost, hitrost, uporabnost kamere same in skoraj celotnega Canon sistema, množico objektivov, možnost E-TTL II pri podpori večih bliskavic in nenazadnje odlična kakovost slike dajo vedeti, da je Canon na trg postavil še enega izmed mnogih tehnoloških mejnikov. In če se ne bodo po prvem mesecu prodaje pokazale večje težave, bo EOS 20D odličen nakup in dobra izbira tudi za večino zahtevnejših fotografov. Da bi EOS 20D fotoreporterju nadomestila EOS 1D MkII, pa nikoli ne bo upati. Ne mislim iz pogleda kakovosti slike, ampak uporabnosti kamere.

 

Dileme

 

Nekateri si že postavljajo sledeča vprašanja. Kupiti ali ne EOS 20D, menjati EOS 10D za EOS 20D itd. Dilem je kar nekaj.

EOS 300D je sicer krepko cenejša, samo kaj ko zahtevnejšemu fotografu ne nudi tistega kar pričakuje in za svoj način fotografiranja želi. Torej bo kar nekaj novih kupcev raje poseglo po EOS 20D.

 

EOS 20D je cenovno v višjem razredu kot Nikon D70. Torej ni povsem direkten odgovor na D70. Tako ima tudi D70 še dovolj maneverskega prostora. Kar pomeni, da bo marsikateri kupec, ki še nima DSLR opreme na D70 in EOS 20D lahko gledal tudi v njuni cenovni razliki.

 

Iz pogleda menjati ali ne EOS 10D za EOS 20D pa ni edinega odgovora. Na njega si mora vsakdo odgovoriti sam. Že pred meseci sem priporočal, da če vas EOS 10D ne zadovoljuje in si boste zaželeli nove kamere, jo prodajte še preden nastanejo resnejše govorice o novi kameri. Z uspešno prodajo rabljene EOS 10D za novo EOS 20D vam tako ne bo potrebno veliko doplačati za krepke izboljšave, ki jih EOS 20D nudi. Obstaja pa še en možen razlog glede prehoda na EOS 20D. Canon je začel za kamere s APS-C velikostjo tipala izdelovati EF-S objektive, ki pa ne gredo na kamere z večjimi zrcali. In če bo objektivov EF-S vse več, predvsem takih, ki bodo pokrivali tako široki kot večje tele območje je zamenjava smiselna. Toliko bolj če bodo EF-S seriji začeli dodali še objektive s svetlobno močjo 2,8, vi pa še nimate objektivov serije EF.

 

Vsak med nami pa ima drugačne potrebe in želje. Zato enostavnega odgovora za nakup ali menjavo prav določenega modela ni. Sam lahko podam mojo osebno izkušnjo, željo in nasvet. Vendar samo iz mojega osebnega pogleda in kako bom jaz naredil.

Nisem menjal EOS D60 za EOS 10D, saj se mi je zdela za mojo uporabo DSLR kamere razlika med njima zanemarljiva. Prav tako še ne mislim v menjavo za novo EOS 20D, pa čeprav ponuja že v pogledu na EOS 10D krepke izboljšave, kaj šele na EOS D60. Vendar pa meni tudi EOS 20D še ne nudi tistega kar sem vajen. EOS 1D MkII je vse kar potrebujem, vendar občutno pretežak, da bi ga nosil naokoli. Torej čakam in čakam, pa mislim, da bom drugo leto dočakal kamero ki mi manjka v današnji paleti Canon kamer. Med analognimi je to bila EOS 3.

 

Vidnejša razlika je v poziciji bliskavice, beli piki za EF-S objektive, manjša odprtina in zrcalo.
 

 

EOS 20D levo, proti EOS 10D Desno.

 

EOS 20D levo, proti EOS 10D Desno.

 

EOS 20D levo, proti EOS 10D Desno.

 

EOS 20D levo, proti EOS 10D Desno.

 

 

Primerjava fotografij

 

EOS D60, EOS 10D in EOS 20D (Beta Images)

 

EOS D60, 100ISO

 

EOS 10D, 100ISO

 

EOS 20D, 100ISO (Beta images) originalna datoteka

Original

 

EOS D60, 400ISO

 

EOS 10D, 400ISO

 

EOS 20D, 400ISO (Beta images)

 

EOS D60, 1000ISO

 

EOS 10D, 1600ISO

 

EOS 20D, 1600ISO (Beta images) originalna datoteka

Original

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com