Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 550D (Rebel T2i) / e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.07.2010 15:24
Stran:

 

Uvod
Canon je Februarja 2010 predstavil že svojo šesto različico kamere DSLR namenjene za napredne hobi fotografe. Kamera EOS 550D je naslednica prve izmed njih, modela EOS 300D iz leta 2003.
Tako kot v analogni dobi kamer EOS, so tudi kamere tega EOS razreda zelo priljubljene.
Še ena pomembna lastnost. Canon je v vsej svoji zgodovini izdelave fotokamer dal vedno velik poudarek (podobno Minolta) prav temu naprednemu hobi razredu. Velik mejnik je bil leta 1978, ko so s kamero AE-1 celotni konkurenci pokazali kaj jim ta razred pomeni in koliko napredne tehnologije za zmerno ceno so pripravljeni dodati v njo. Nič drugače ni z EOS 550D. V tem razredu tehnološko nima konkurence. Seveda je za to tudi nekaj dražja od konkurenčnih kamer, če jih sploh lahko tako imenujemo. Enostavno povedano ima trenutno Canon s svojimi kamerami EOS 550D, 7D, 5D MkII in 1D MkIV tehnološko opazno prednost. Zanimivo bo videti kaj novega bo zaradi septemberske Photokine, od edine resne konkurence Nikon, prinesla zamenjava za D90. Tako v tehničnih lastnostih kot ceni. Žal so v zadnjem času Olympus, Sony in Pentax krepko popustili in prav največji fotosejem Photokina bo pokazal, ali bodo sploh še ostali konkurenčni v razredu DSLR.

Ohišje
Canon EOS 550D ostaja enakih dimenzij 129x98x62mm, kot predhodnica EOS 500D in z 10g večjo težo, zdaj je ta 530g z baterijo. Ohišje je plastično, vendar na otip ne več tako ceneno. Matirana plastika in predvsem na držalu veliko trdne gume, da kamera ne drsi iz roke si končno zaslužijo pohvale.
Pridemo pa do naslednjega kompromisa. Za moške roke je kamera premajhna in vedno dobimo tisto željo po več. Po drugi strani pa ima majhnost ohišja svojo prednost in marsikateri uporabnik profesionalnih velikih ohišij na hobi fotografiranje raje vzame manjšo in lažjo kamero. Torej za naprednega fotografa manjše ohišje EOS 550D ne bo zadovoljivo kot prva kamera. Za hobi fotografe, predvsem ženske roke in vse tiste, ki žele manjšo ohišje in težo pa še kako dobrodošlo.

Hitrost delovanja
Vklop kamere izvršimo preko stikala ob vrtljivem gumbu za programe. Najprej se opravi funkcija samočiščenja tipala, tako da do možnosti prvega posnetka pridemo šele po dobri sekundi. Če želimo takojšnji zajem slike po vklopu, lahko preko menija avtomatski vklop čiščenja izklopimo in s tem je kamera hitreje pripravljena na delovanje.
S kamero se lahko hitro spoznamo in preko izbirnih gumbov enostavno in hitro nastavimo želene nastavitve. Avtomatsko ostrenje je izboljšano preko novih algoritmov. Procesiranje slike in hitrost zaporednega proženja pa je kljub sedaj kar 18M točkam zaradi novega DiGIC IV procesorja izredno hitra. S kamero EOS 550D se da hitro delovati in s svojimi 3,7 posnetka v sekundi zna zadovoljiti tudi tiste hobi fotografe, ki želijo večkrat delovati v zaporednem fotografiranju.

Baterija
Canon se je odločil zamenjati baterijo z bolj zmogljivo. Li-Ion LP-E8 ima sedaj 1120mAh. S polno baterijo sem deloval cel dan, posnel v RAW, JPEG in video zapisu preko 12GB podatkov, uporabljal zaslon za pregled in stabilizacijo slike. Samo še popotnim fotografom priporočam, da imajo vedno s seboj še napolnjeno rezervno baterijo. Večini bo ena baterija brez težav zagotavljala celodnevno fotografiranje.

Pomnilna kartica
Canon EOS 550D uporablja SD pomnilne kartice. Poleg hitrih in zmogljivih SDHC je dodana že možnost za uporabo najnovejših SDXC. Priporočam, da v EOS 550D uporabljate pomnilne kartice z možnostjo zapisa minimalno 20MB/s, še bolje s 30MB/s ali več, da se vam zapis ne bi ustavljal zaradi premalo hitre kartice. 18M točk in možnost polnega HD zapisa to potrebujeta.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com