Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 60D / napredna kamera tudi za žensko dlan (I. mnenje)

Avtor:Matjaž Intihar
26.08.2010 14:30

Prvi hitri preizkus kamere EOS 60D je za nami. Kamera zamenjuje model EOS 50D, vendar pa menjava ni zgolj tehnološka ampak tudi oblikovna. Očitno so pri Canon spoznali, da dveh enako velikih kamer v podobnem razredu in uporabnimi funkcijami niti ne potrebujejo. Zato so EOS 60D v merah ohišja pomanšali (v roki deluje opazno manjša kot je v samim merah), namesto magnezija so za ohišje uporabili aluminij in polikarbonate ter odvzeli nekaj gumbov in tako oddaljili od že predstavljene EOS 7D.

EOS 60D je podedovala kar nekaj tehnologije od zdaj že lahko rečemo močnejše sestre EOS 7D. Prevzet je AF sistem in iFCL merjenje svetlobe, tipalo ima 18M točk, ki pa se v nadaljevanju glede elektronike razlikuje od tistega v EOS 7D. Zaporedno snemanje je mogoče z 5.3 posnetka v sekundi.

Canon EOS 60D zelo dobro leži v roki, kljub manjšim dimenzijam, zato menim, da bodo te kamere še kako vesele napredne fotografinje, katere so sedaj raje posegale po EOS 550D kot po EOS 50D ali EOS 7D. V samim merah je kamera na proti EOS 50D ali EOS 7D izgubila le par mm (po globini jih ima zaradi večjega držala celo nekaj več), vendar je zaradi drugačne oblike opazno manjša in tako deluje tudi v roki. Še ena možna odločitev za EOS 60D, "vam je EOS 550D premajhna, EOS 7D prevelika? izbira je znana. Prav tako glede uporabniških nastavitev. EOS 60D je zopet točno v sredini.
Canon je kamero EOS 60D postavil mesto nad EOS 550D in jo tej kameri tudi bolj približal. Če je imela EOS 50D vse glavne znane nastavitve preko gumbov, Canon sedaj polovico nastavitev prenaša preko nastavitev na samem zaslonu.

Zaslon v razmerju 3:2 je velik tri palce, ločljivosti 1.040M točk in vrtljiv v vse smeri. Kamera poleg klasičnih SD in SDHC pomnilnih kartic shranjuje podatke na nove SDXC, ki omogočajo shanjevanje 2TB podatkov. Kar je še kako dobrodošlo ob večjem snemanju HD video zapisa.

Ob prvem preizkusu še predprodukcijske kamere je opazen odziv hitrega ostrenja in odlične slike tudi pri ISO 6400 (razširjeno lahko delujemo do ISO 12800). Na vrhu kamere je LCD zaslon, ki pa ima sedaj malo spremenjeno strukturo prikazov in EOS 60D že po samih nastavitvah kaže, da je ločnica med osnovno EOS 550D in EOS 7D. Iskalo je svetlo in veliko. Zajame 96% motiva in nudi povečavo 0.95X. Možna je menjava medlice. Sinhronizacijski čas bliskavice je 1/250 sekunde, v kameri je vgrajena brezžična kontrola in proženje.

Video snemamo lahko v polni HD ločljivosti pri hitrostih zajema 24, 25 in 30 sličic v sekundi. Pri polovični ločljivosti pa še z 50 in 60 sličicami v sekundi. Kamera ima izhod HDMI-CEC, ki omogoča gledanje videa na vseh HD ready TV zaslonih in to z različnimi hitrostmi zapisa. Predvajanje lahko kontroliramo preko TV daljinskega upravljalnika. EOS 60D ima tudi možnost priklopa zunanjega mikrofona in Wi-Fi oddajnika.

Meni je enak in z večino funkcij, kot jih ima EOS 7D. Možno je editiranje zajete RAW datoteke.

Kamera Canon EOS 60D ni samo menjava za EOS 50D. Dodali so ji novosti iz 7D glede ostrenja in merjenja svetlobe, odvzeli pa nekaj nastavitev preko gumbov, kar je pri EOS 50D bilo omogočeno. Manjše ohišje iz polikarbonatov, uporaba SD pomnilnih kartic tudi nakazujeta, kam Canon postavlja to kamero. Sedaj je točno v sredini med EOS 550D in EOS 7D. Torej, komur je EOS 550D premalo, sedaj nudi EOS 60D bolj logično stopnico naprej. EOS 7D pa ostaja naj kamera za vse, ki si žele še višje in z večjo hitrostjo delovanja ostati v razredu APS-C tipal.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com